Съветник от ГЕРБ в Бургас се сдоби със земя на безценица


Съветник от ГЕРБ в Бургас се сдоби със земя на безценица
Димитър Людиев демонстрира близост с кмета Димитър Николов (вляво). Точно тази връзка по партийна линия направи общинския съветник несменяем бос на закуските в бургаските училища
29 Юли 2016, Петък


Местният парламент продаде атрактивен парцел на „боса на закуските“ Димитър Людиев за смешните 170 евро/кв.м.

Автор: Янко Георгиев

Още Алеко Константинов в безсмъртния си роман „Бай Ганьо“ е описал оня стремеж, докопа ли се човек до властта, да побърза първо себе си да уреди с някоя и друга благинка. Едноименният герой и аверите му далеч не са архаични образи от миналото – пълно е с техни копия и в днешно време. Като Димитър Людиев, например, водачът на общинските съветници от ГЕРБ в местния парламент. Със своите 28 членове тази група държи абсолютно мнозинство в бургаския ОбС, чиято численост е общо 51 души.
На 26 юли, по време на последното заседание на Общинския съвет, заместник-кметът на морския град Чанка Коралска предложи фирмата на Людиев да закупи общински терен в бургаския комплекс „Славейков“.

На пръв поглед в докладната, изготвена от нея, всичко изглежда наред, тъй като на въпросния парцел се издига една от многобройните пекарни на Людиев. Според общинската Наредба за разпореждане и продажба на общински имоти, право да закупуват терени имат приоритетно тези, които към момента на сделката ползват земята. Проблемът в конкретния случай е цената.
Водачът на герберите в ОбС – Бургас се сдоби с 600 кв. м. буквално за жълти стотинки. С решение на мнозинството (ще рече на неговите съпартийци), Людиев ги закупи срещу смешните 170 евро на кв.м., което е далеч под пазарната цена на имотите в тази част на морския град.

Съветниците от групата на „Национален фронт за спасение на България“ и „Средна европейска класа“ посочиха, че само пред два месеца собственик на заведение в същия квартал също е поискал да купи земя, при това на далеч по-неатрактивно място. Само че общинските съветници от ГЕРБ са му определили цена от 270 евро за кв.м. Причината за двойния стандарт е повече от ясна - кандидатът не е от „правилната” партия, не е даже и човек на кмета Димитър Николов.
„Докога управляващите в Бургас ще използват властта за лични цели и обогатяване? Ако искате да защитавате интересите на Община Бургас, трябва да продаваме дори над пазарните стойности. И, ако искате да правите подаръци на съпартийците си, нека да не е с  парите на бургазлии“, обърна се към мнозинството Ангел Божидаров от групата на Националния форнт.

Патриотите припомниха случая с лидера на НФСБ Валери Симеонов, който закупи терен в жк „Зорница“ на значително завишена за времето си цена – 400 евро на кв.м. Това стана през периода между 2007 и 2009 г., когато Симеонов бе председател на Общинския съвет.
„И през ум не му е минало да се възползва от поста си. Напротив, предложението за продажба на много по-висока цена дойде лично от него. Това бе израз на политически морал и съвест, на каквито Димитър Людиев явно не е способен“, категорични бяха от НФСБ.

Съветниците от родолюбивата партия предложиха цената на земята, която иска за себе си водачът на групата на ГЕРБ, да бъде вдигната на 250 евро за кв. м. Мнозинството обаче не се съобрази с доводите им и гласува под строй за личното облагодетелстване на Людиев.
Тук е място да припомним, че ГЕРБ управлява Община Бургас от близо девет години. За този период бизнесът на Димитър Людиев се разрасна неимоверно. Трети мандат, откакто е на власт Димитър Николов, гербаджията буквално е абониран за разноса на тестени закуски в бургаските училища – дейност, до която никой друг в региона не може да припари, дори и да представи по-изгодни за общината условия.

Налага се въпросът защо тогава този уж процъфтяващ под крилото на местната власт политик и бизнесмен, не иска да плати реалната цена за земята под една от многобройните си пекарни? Отговорът е елементарен - той просто следва обичайната практика на бургаските гербери да „изкярят“ от властта максимално. 
По същия почин в края на юни се изложи още един човек от ГЕРБ. Не кой да е, а самият
председател на ОбС Костантин Луков. Оказа се, че той пък няма 800 лева, за да подпомогне болната си майка, та се наложи жената да моли за финансова помощ общината. Без лоши чувства към нея, уточняваме следното – в подобни случаи общинарите обикновено отпускат до 300 лева, за здравни нужди. Толкова са били предвидени и за майката на Луков, поне такава сума са гласували съветниците в постоянната комисия по здравеопазване към ОбС. След заседанието на комисията обаче, неясно как и от кого, сумата е била поправена на осемстотин лева.

Напълно разбираме нуждата на жената от спешни средства, като на всеки възрастен човек в България вероятно и на нея не й стигат парите за лекарства или за достойни старини. Пишем тези редове не срещу нея. Както вече стана ясно по-горе – това е подходът на герберите в местната власт в Бургас – колкото може повече, но за чужда сметка.
А и някак неморално звучи председателят на Общинския съвет в Бургас, който взима всеки месец по 90 процента от заплата на бургаския кмет (става дума за точно 1710 лв.), има зад гърба си уж успешна адвокатска практика, а също така в декларацията си за 2015 г. пред Сметната палата е заявил, че има и спестявания в размер на 130 000 лв., да не може да отдели средства да помогне на близките си!
Скандалите с Димитър Людиев и Костатин Луков са примери за класически конфликти на интереси. И най важното - и двата случая разкриват как двама облечени във власт мъже си позволяват безскрупулно да се възползват от общинската хазна за сметка на редовите данъкоплатци.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки