Какво ще реши ВКС за легитимността на ДОСТ


Какво ще реши ВКС за  легитимността на ДОСТ
ВКС си даде седмица да мисли за регистрацията на партията на Местан, учредена в присъствието на „гости“ от Турция
29 Юли 2016, Петък


След като СГС отказа регистрация на партията на Местан, е редно да се преосмисли и регистрацията на ДПС и НПСД, коментира Валери Симеонов

Автор: Михаела Борисова

До края на юли или най-късно в началото на август Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по жалбата на Лютви Местан срещу отказа на Софийския градски съд да регистрира учредената от него партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ).
На 25 юли състав на ВКС, председателстван от съдия Светла Чорбаджиева, разгледа на открито заседание жалбата, подадена от Местан. Припомняме, че в края на 2015 г. той бе свален от поста председател на ДПС и изключен от партията, след което тръгна да създава своя формация, чиято абревиатура съвпада с турската дума ДОСТ (приятел).
СГС отказа да регистрира партия с такова име. В мотивите за отказа от регистрация се изтъква именно фактът, че абревиатурата е турска дума.

Съдията докладчик смята, че Местан напълно съзнателно е искал съкращението от наименованието на политическата партия да образува точно тази дума. Освен това съдия Лилия Илиева от СГС е на мнение, че ДОСТ най-вероятно е етническа партия, защото нейните учредители са предимно с турски имена.
В тази връзка съпредседателят на коалицията Патриотичен фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов коментира, че след като съдът отказа регистрация на ДОСТ, е редно да се преосмисли и регистрацията на ДПС и на другата етническа партия НПСД.

Важен момент от делото във ВКС е промяната на позицията на прокуратурата. На първа инстанция представителите на държавното обвинение пледираха СГС да впише ДОСТ в регистъра на политическите партии.
На заседанието на ВКС, обаче, стана ясно, че прокурорите вече не подкрепят искането за регистрация на ДОСТ, като изтъкнаха наличието на пропуски в документите за регистрация.

Катя Антонова и Оля Станева посочиха, че учредителите на партията не са декларирали, че са български граждани, каквото, според тях, е изискването на чл. 11 от Закона за политическите партии. Освен това било установено несъответствие между броя на присъстващите учредители и списъка, в който са положили подписа си при провеждането на конференцията. Имало и непълнолетен учредител.

Представителките на държавното обвинение отбелязаха също така, че не може да бъде установена датата на подписване на много от учредителните декларации, а в самите декларации има сгрешени ЕГН-та, както и видимо сходство между почерците в много от тях.
Съдия Светла Чорбаджиева обяви, че в решението си съставът на Върховния касационен съд ще отговори на всички повдигнати от прокуратурата въпроси, но не допусна проверка на документите на ДОСТ. Решението на ВКС ще е окончателно и няма да подлежи на обжалване.


В категории: Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Jaylynn
09.08.2016 21:20:37
0
0
Thanks alot - your answer solved all my problems after several days stuigglrng http://dbdtaogblv.com [url=http://imfkustocls.com]imfkustocls[/url] [link=http://uatdpqzza.com]uatdpqzza[/link]
4
Millie
09.08.2016 13:42:21
0
0
I had no idea how to approach this <a href="http://grudcktyng.com">bef-eronow</a> I'm locked and loaded.
3
Kaylana
08.08.2016 19:51:15
0
0
Apparcietion for this information is over 9000-thank you! http://nfcynobspet.com [url=http://wvkkqceag.com]wvkkqceag[/url] [link=http://xqrjtqhhwaf.com]xqrjtqhhwaf[/link]
2
Deon
08.08.2016 05:07:57
0
0
Glad I've finally found <a href="http://agjbgwtyz.com">sotimheng</a> I agree with!
1
Scout
07.08.2016 21:57:12
0
0
I for one am really pleased to see this parhnerstip being set up. And not before time. Surrey needs to step up and be a leading light in encouraging the UK economy to start running again. Would like to read success stories stemming from this partnership soon.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки