На „Медена седянка по Еленски“


На „Медена седянка по Еленски“
Снимка за спомен в рамка от „Медена седянка по Еленски“
29 Юли 2016, Петък


Все повече млади хора от Елена и околните балкански селца напоследък се захващат с пчеларство

Автор: Мария Симеонова Снимки: Петър Димов

Няма по-„сладък“ от Празника на еленския мед, както и по-екологично чист от божествения еликсир, който работливите пчели събират от липа, акация, десетки билки, изсипани щедро от природата в Еленския Балкан. В знак на почит към пчелите и техните грижливи стопани вече за трета година Община Елена и местното сдружение „Пчела“ организираха в края на миналата седмица пъстър и весел празник, носещ чудното име „Медена седянка по Еленски“.

Производителите на мед в Еленско отрупаха щандовете с какви ли не изкушения за стотиците гости на празника, дошли тук в съботния ден от близко и далече – различни видове мед, пчелен восък, прашец, пчелно млечице. Кметът на балканското градче инж. Дилян Млъзев благодари на пчеларите за изобилието от кошерите им, пожела им богата реколта и занапред и всеки от тях на празника да намери своя сладък момент на радост и признание за труда, а архиерейският наместник Валентин Георгиев освети меда и благослови пчеларите. Те бяха поздравени и от председателя на тяхното сдружение Иван Стефанов.

Времената се менят, но не и уникалните вкусови качества на меда от Еленския Балкан. Често пъти той е вземан за „мая“ – т.е. като подобрител на меда, произвеждан в други краища на страната, и това се дължи на някои специфични климатични особености на Еленската котловина. Този продукт заслужава да бъде защитен, най-малко като географско указание, и от „Пчела“ ще се борят това да стане.
Навремето в района имало повече пчелари с по-малко кошери, днес е обратното.

Членовете на новорегистрираното пчеларско обединение най-напред са се заловили да преброят пчелните семейства в района, а те вече наближават 7000. Само че на места има пренаселване с кошери, на други – бели петна, което не е рентабилно за пчелната паша.
Интересен спомен за пчеларството в Еленско пази ветеранът Йордан Мирянов. Повече от 55 години той се занимава с този занаят, като над 25 години е бил председател на пчеларската организация. Той научил историята от 80-годишния дядо Войчо от м. Вълчата, недалеч от с. Дрента. Годината била 1950-а. Старецът не си спомня колко мед извадили тогава, но напълнили и лъжиците, и тиганите, а бъчварите правели денонощно каци за еликсира.

По него време един дренчанин, след като продал меда от петдесетината кошера, си купил къща във Варненско с 20 дка ниви. Само този факт потвърждава максимите „Пчелар богат няма, но и гладен не ходи“ и „Къща пчелар не храни, но в дадена година къща може да направи“.
В района с пчеларство се захващат все повече млади хора. Сред тях е и семейство Поликсена и Здравко Кръстеви, които имат в с. Яковци пчелин със 190 кошера. Неговият стопанин проходил в занаята с две тръвни на дядо си и за 14 години със собствените си ръце подредил пчелин за образец. Той ще влезе и във филма на Световната организация по прехрана за изследване и прилагане на препарата „Екостоп“, номиниран в ЕС за петте иновационни продукта в земеделието, и който за първи път е приложен при еленски пчелари.

Пчелната ферма на Димитринка Стефанова от Раевци пък наскоро е биосертифицирана. Семейството й шеговито подхвърля, че имало риск за участието им в празника. Предната вечер в селото се изсипал пълен автобус с туристи, които буквално разграбили бурканчетата с кристалния мед. Навремето Димитринка инвестирала кметската си заплата в три кошера. Получила като наследство и тези на най-възрастния раевски пчелар Начо Бончев и след като със съпруга си спечелили проект по мярка „Млад фермер”, тя окончателно зарязала магистърската степен.
Порасналият син на Десислава и Славчо Михайлови вече помага на родителите си в работата с пчелите. Семейството, в което растат пет деца, определено разчита на двестата кошера.

И цялата фамилия на Велчо Велчев се труди на пчелната си ферма, която наброява 320 кошера. „Заради дъждовете тази пролет акацията се „провали“ и пчелите останаха гладни, но пък липата „върна“ – обяснява накратко дългогодишният пчелар и приканва гостите да опитат от ароматния липов еликсир.
С най-атрактивен щанд на празника в Елена се представиха семейство Антонови. За подредбата му пристигнаха от столицата и двете дъщери Роза и Петя. Всеки гост, пожелал да отнесе снимка за спомен от празника, заставаше зад специална пчелна рамка. На медения бар голямата щерка приготвяше разхлаждаща напитка – божествен меден чай с медовина, мента, плодов сироп и лимон, която в горещия ден бе като дар от Рая.

Кошерите на Антонови са едва 20, но са разположени близо до Змеевата дупка, където пчелите събират прашец от Къпиновските гори и от липите в Боаза. Тук навремето е имало цели поляни с дъхава мащерка, придаваща невероятен аромат на сладкото медено изкушение, но днес, за съжаление, всичко е обрасло с буренаци.
Със свой щанд се представи и Сдружението за биологично пчеларство, тръгнало през 2003 г. от Елена. Стоянка Петкова участва във форума с козметични прополисови кремове, а от дружество „Матеев“ предлагаха пчели майки, които предизвикаха любопитство сред начинаещи и опитни пчелари.

Празникът на еленския мед бе съпроводен с куп изненади, игри, състезания, работилници песни и танци. Впечатляващо участие записаха скаутите от местния отряд. Като трудолюбиви пчелички те с много любов изработиха чудесни предмети, а малки и големи се включиха в състезанията по надяждане с меденки, после пък разпознаваха видовете мед.
Гостите веселиха танцьорите от „Еленика“, „Балканджийче“ и балет „Кадифе“, както и песните, изпълнени от членове на пенсионерските клубове в Елена и Буйновци.
Демонстрации по вадене на мед представиха Димо Димов, главен редактор на списание „Пчела и кошер“, член на еленското сдружение, и Антон Антонов. За всички пчелари и по-любопитните имаше семинар за съвременното пчеларство в България, пчелните продукти и апитерапията, който се проведе в новооткрития по време на празника туристически информационен център.

Привечер настана време за Медената седянка по Еленски, на която тръгна сладка раздумка за най-благото нещо – пчелния мед. Деца и възрастни разказваха легенди, предания и приказки за живота на пчелите, които за разлика от човеците, водят живот без завист и злоба и работят всеотдайно на принципа един за всички, всички за един. Седянката не мина без почерпка и който можа опита от потеклия от пълните пити мед, преди да се впусне на дансинга на дискотеката под звездите „Пчелен кошер“.


И малки, и големи не пропускаха да опитат тазгодишната „реколта“ на пчеларите

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки