В Бургас ще се извисява паметник на Николай Хайтов


В Бургас ще се извисява  паметник на Николай Хайтов
Бъдещият монумент на Николай Хайтов в Бургас ще бъде изграден по предложение на общинските съветници от НФСБ и СЕК
29 Юли 2016, Петък


По предложение на съветниците от НФСБ и СЕК местният парламент гласува най-сетне да започне изработването на проекта за мемориален знак на великия творец и патриот

Автор: Десант

Бургас ще се нареди сред градовете, в които ще има паметник на великия писател и патриот Николай Хайтов. На 26 юли Общинският съвет в морския град прие решение да бъде изработен художествен проект и да бъде определено място за издигането на монумента.
Добрата вест стана факт благодарение на инициативата на съветниците от групата на „Национален фронт за спасение на България“ и „Средна европейска класа“. Така ще бъде достойно посрещната на 15 септември 95-годишнината от рождението на автора на „Шумки от габър“, „Диви разкази“, „Хайдути“ и др. останали в съкровищницата на българската литература книги.

Това не е първият опит на родолюбците да прокарат решение в Общинския съвет за изграждането на паметен знак на Хайтов. През март 2011 г., по предложение на групата на Независимите (която по-късно прерасна в НФСБ) и нейния лидер Валери Симеонов, местният парламент гласува решение да бъде издигнат мемориал на Хайтов на Алеята на възрожденците в бургаския Приморски парк.
За целта ОбС гласува от общинския бюджет да бъде заделена сумата от 50 хиляди лв. Доброто намерение обаче не се осъществи на практика. Реално пари така и не бяха осигурени, а проектът дълбоко потъна в архивите заради безкрайните бюрократични спънки, измислени от кмета Димитър Николов и неговите подчинени.

Дали същата съдба ще има и последното решение на местния парламент, доминиран от ГЕРБ, предстои да видим. А причина за подобни опасения има. В докладната си патриотите предложиха в срок до три месеца от гласуването на предложението им общинската администрация да определи терен, на който да се изгради бъдещият мемориал.
Правната комисия към ОбС обаче зачеркна това условие и остави избора на място за необозримото бъдеще. В графата срок е написано „безсрочен“, което много често означава „никога“.  

Тук отваряме скоба, за да припомним за пореден път и други инициативи на НФСБ, свързани с изграждане на паметни знаци на неповторимия разказвач от Родопите. Един от тях е барелефът, който заема централно място в бургаския офис на телевизия СКАТ.
През 2005 г., отново със средства на патриотичната телевизия, бе построен и открит единственият бюст-паметник на Хайтов в София, за който се намери място край една от алеите в столичната Борисова градина.
Благодарение на НФСБ и СКАТ стана реалност и една от мечтите на великия писател. На 18 февруари 2012 г. бе възстановена паметната плоча на Васил Левски пред малката столична църквица „Света Петка Самарджийска“, под чийто олтар Николай Хайтов доказа, че е препогребан Апостола на свободата.

През януари 2016 г., по идея на Инициативен комитет от членове и привърженици на НФСБ, мемориал на писателя бе издигнат и в Тутракан. По инициатива на активисти на партията на СКАТ в края на юни бе изграден и негов бюст-паметник в град Гулянци.
Бъдещият мемориал на Николай Хайтов бе от малкото добри новини от сесията на ОбС-Бургас, проведена в началото на седмицата.
Герберското мнозинство отхвърли предложението  на НФСБ и СЕК да бъде отпусната финансова помощ на даровити деца от Националното училище по роботика „НУР-България“.

Уникалното учебно заведение откри свой филиал в морския град през 2014 г. и вече две години успешно обучава ученици до 12 клас в областта на модерните технологии като електроника, роботика, програмиране, софтуер и автоматика.
От ГЕРБ обаче гласуваха масово „въздържал се“, с което саботираха отпускането на финансови средства за талантите на Бургас. По правилника за работа на Общинския съвет решението изискваше мнозинство от две трети от съветниците.


В края на юни, по идея на местни активисти на партията на СКАТ, в Гулянци бе открит бюст-паметник на великия писател и родолюбец

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки