44 години от кошмара при Китенска река


44 години от кошмара при Китенска река
По традиция само представители на НФСБ се прекланят пред паметта на жертвите
29 Юли 2016, Петък


На 28 юли се навършиха 44 години от кошмарната катастрофа при Китенска река (кръстена е така през 1980 г. на едноименното курортно градче в близост,

Автор: Десант

но все още местните жители я наричат Караагач, което в превод от турски означава черен бряст).
На тази дата, през 1972 г., автобус „Чавдар“, натоварен с 48 летовници, пътува от Ахтопол за София. От сгорещения асфалт се е образувала гърбица на моста – малка, но достатъчна шофьорът да изгуби контрол над превозното средство.
Автобусът се сгромолясва от 5 метра височина в пълноводната по това време река. При падането се преобръща. Мъже, жени и деца остават затиснати в зловещия ковчег. Катастрофата отнема живота на цели семейства. Загиналите са 37 души, между които и 14 деца...

По традиция, паметта на загиналите бе почетена на мястото на трагедията от представители на „Национален фронт за спасение на България“, както и от журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант“. Патриотичната партия и родолюбивите медии са единствените, които свеждат глава тук в минута мълчание. И си спомнят за доблестните български мъже, оказали първа помощ на затиснатите в автобуса хора. 
Един от тях е живеещият наблизо рибар Васил Димитров. Човекът тъкмо бил излязъл да залага рибарски мрежи. Чул тътена от падането на автобуса, но първоначално не осъзнал какво е станало. След минута-две на повърхността на водата забелязал човешки ръце и веднага поел с лодката си към давещите се пътници.

Бай Васил не можел да плува, но проявил изключителна смелост, героизъм и самообладание като превъзмогнал страха си в тези трудни минути. 
С нечовешки усилия той започнал да прехвърля хора зад борда. В същото време районът започнал да се изпълва с летовници, между които и много чужденци. Всички крещели стъписани от ужас, но никой не посмял да скочи в мътните води на реката. Наблизо обаче се оказали и двама спасители от Царево - Евтим Милев и Иван Янев.
След като видели потресаващата картина как самотният рибар отчаяно се мъчи да стигне до телата, те се втурнали да му помагат. Един от тях се промъкнал през счупените прозорци на автобуса, за да освобождава затиснатите. Само 12 са били спасени. Дошлите по-късно леководолази и военни вече се натъквали само на трупове...

След инцидента е назначена правителствена комисия за разследване причините за катастрофата и оказване на помощ на пострадалите. От направените експертизи се оказва, че мостът е лошо проектиран и построен, с неравна повърхност и декоративен парапет. Съоръжението е било твърде слабо.
При ваденето на автобуса дори е имало съмнения, че то няма да удържи крана. След драматичния инцидент единствената реакция от страна на тогавашната власт била да постави ограничение за преминаване на 20-тонни камиони през моста.

Върху жестоката трагедия е хвърлена плътна информационна завеса. Комунистическата власт позволява на медиите да отразят „събитието“ с по две-три изречения и заглавия от сорта на „Катастрофа край Китен, има жертви“. Дълги години историята тъне в забрава.
На бял свят я вади дългогодишният сътрудник на телевизия СКАТ адвокатът Тодор Батилов, който вече не е между живите. По негова инициатива през 2008 г. се провежда и първото поклонение на мястото на трагедията.
Освен адвокат, Батилов бе и водолаз. Благодарение на него светът научи за героизма на тези, които са жертвали собствения си живот, за да помагат. Както и на тези, които дни наред са вадили труповете от реката.

Телевизия СКАТ и патриотите от Националния фронт продължават делото на Батилов. През 2015 г. общинският съветник от НФСБ в Царево Дико Градев внесе в местния парламент докладна записка за изграждане на паметна плоча, на която да бъдат изписани имената на загиналите. В навечерието на 44-годишнината от ужасната катастрофа с тъга установяваме, че все още няма никакво развитие по инициативата на патриотите.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки