Съд спря турски бизнесмен да строи върху археологически комплекс


Съд спря турски  бизнесмен да строи върху  археологически комплекс
Абсурдно е на това място да се изгражда бензиностанция, категорични са от районния съд в Свиленград
29 Юли 2016, Петък


Турският бизнесмен Ерол Али няма да строи бензиностанция, бистро, хотел и ТИР паркинг на трасето „Виа Диагоналис". Това постанови състав на Свиленградския районен съд.

Автор: Михаела Борисова

Причината - мястото е със статут на недвижима археологическа културна ценност.
Мнозина си спомнят, че заради уникалните находки в района бе променено дори трасето на автомагистралата, минаваща оттук.  Cтaвa въпpoc зa извecтния pимcĸи път "Bиa Диaгoнaлиc", cвъpзвaщ Cpeднa Eвpoпa c Koнcтaнтинoпoл, ĸoйтo минaвa пpeз Бeлгpaд, Coфия, Πлoвдив, Oдpин и oттaм ĸъм днeшния Иcтaнбyл. Мecтнocттa Xayзa пък е до него, ĸpaй гpaничния пyнĸт Kaпитaн Aндpeeвo. През юни 2013 г. бе огласено, че археолози са се натъкнали на няколко артефакта.

В местността Хауза, в непосредствена близост до първа бариера на пропускателния пункт, се оказва, че има антично светилище от края на V и началото на VІ век преди Христа. На мястото са открити и ями с човешки останки, вероятно от жертвоприношение. През февруари 2014 г. археолозите изравят поредна находка – уникална фигура с височина 18,5 см, за която се смята, че е на Богинята майка. Въпреки отказа за строителство на бензиностанция в района, Община Свиленград все пак е одобрила план за застрояване на имота - около 4974 кв.м земеделска земя, стана ясно в хода на делото, чието развитие следеше цял Свиленград през последните месеци.

Бизнесменът дори започнал да реализира проекта си, но на 4 ноември 2015г., експертна комисия към Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерство на културата извърши на място оглед. Специалистите, включени в комисията, веднага алармираха институциите да спрат разкопаването, както и да прекратят наченатите строителни дейности.
Проверката завърши със съставянето на акт и глоба от 1000 лева, но Ерол Али ги обжалва с мотива, че обектът не притежавал квалификацията "археологическа недвижима културна ценност", докато се подготвял проектът.
Обектите от римския път „Виа Диагоналис” и „Праисторически и протоисторически ямен комплекс” наистина са със сменен статут едва от януари 2016 г. Съдът обаче е приел, че по- късната смяна на статута не влияе върху извода за наличието на недвижима културна ценност. 


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки