Бивши шефове на „Топлофикация” осъдени за умишлена безстопанственост


Бивши шефове на  „Топлофикация” осъдени за умишлена безстопанственост
Бившият шеф на шуменската „Топлофикация“ Юлиян Тодоров се размина с условна присъда Снимка: Topnovini.bg
29 Юли 2016, Петък


Върховният касационен съд (ВКС) призна за виновни в умишлена безстопанственост бившия изпълнителен директор на „Топлофикация“ в Шумен инж.

Автор: Михаела Борисова

Юлиян Тодоров  и началника на котло-турбинния цех в дружеството и член на постоянна комисия по управление на държавните резерви и военновременните запаси инж. Илиян Лазаров.
Така върховните магистрати потвърдиха присъдата на Варненския апелативен съд, произнесена на 28 септември 2015 г., с която беше отменена присъдата на Шуменския окръжен съд , който пък от своя страна бе признал двамата подсъдими за невинни.

Юлиян Тодоров и Илиян Лазаров са осъдени на по 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Юлиян Тодоров няма право да ръководи държавно или общинско търговско дружество за срок от две години, а Илиян Лазаров - за срок от 1 година.
Тези присъди са окончателни и не подлежат на обжалване както от страна на подсъдимите, така и от прокуратурата. Възниква обаче въпросът дали условното лишаване от свобода за срок от 1 година е наистина ефективната мярка за наказание и превъзпитание на стопански ръководители, които с действията си са нанесли щети за стотици хиляди левове.

Бившият изпълнителен директор на „Топлофикация“ в Шумен Юлиян Тодоров е признат за виновен, че е ощетил ръководеното от него дружество с 297 010 лева.
В качеството си на длъжностно лице, той, в периода от 16 септември 2004 до 6 януари 2005 г., при условията на продължавано престъпление съзнателно сключил две неизгодни сделки за продажбата на 3000 тона мазут с отклонения в качеството.

Освен това Тодоров не е упражнил контрол върху дейността на другия осъден – Илиян Лазаров – и така били купени още 2062 тона некачествен мазут. От тази сделка топлофикационното дружество е било ощетено с 384 918 лева, а съдът е приел, че случаят е особено тежък, тъй като нанесените щети са в особено големи размери.
Със сигурност това е така, поне спрямо буквата на закона. Странна „буква”, щом за тежък случай на стопанско престъпление и умишлена безстопанственост се предвижда едногодишна условна присъда…


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки