„Академично” кисело мляко забъркват в Русенския университет


29 Юли 2016, Петък


Филиалът на Русенския университет в Разград представи на неотдавна провелия се в лудогорския град Панаир на киселото мляко своята „академична“ разработка.

Автор: Иван Ванев

Студенти и преподаватели работят по съставките на едноименното кисело мляко – „Академично“, още от 2009 г. насам, като са създали комбинации, които го правят едновременно вкусно и здравословно.
Специално за тазгодишното издание на форума в Разград са били подготвени около 600 кофички с кисело мляко, похвали се директорът на филиала на Русенския университет в Разград доц. Станка Дамянова. Те са създадени в Учебно-изследователската лаборатория по Технология на млякото и млечните продукти, като активно участие в този процес са взели студенти първокурсници.

В състава на т. нар. функционално кисело мляко са включени изцяло натурални продукти – краве мляко, млечнокисела закваска, пчелен мед, сусам, лен, овесени ядки. Продуктът е уникално съчетание на полезни за здравето естествени добавки и млечнокисели бактерии.
„Примесите“ стимулират развитието и жизнеспособността на млечнокиселите бактерии и допринасят за запазване на по-високото им количество в готовия продукт, а благодарение на тях киселото мляко е с по-високо съдържание на аминокиселини, витамини и минерални вещества.
Филиалът на Русенския университет в град Разград обучава специалисти за нуждите на химическата, силикатната, парфюмерийно-козметичната, фармацевтичната, хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки