Ще щракне ли капанът пред майчинството


Ще щракне ли капанът пред майчинството
29 Юли 2016, Петък


Една много важна промяна по отношение на обезщетението за бременност (т.нар. майчински) подготвя социалното министерство.

Автор: Илияна Христова

Предвижда се жените, чиито бебета са до 1 годинка, да бъдат стимулирани да работят – ако се върнат на работа, към заплатата си ще получават половината от обезщетението. В момента те го губят и не са особено мотивирани да преустановяват майчинството. А то е 90% от трудовото възнаграждение по договор. Така след промяната, ако една майка преди раждането е вземала примерно заплата от 500 лв., връщайки се на работа ще взема 225 лв. плюс 500 лв., т.е. 750 лв.

Планира се новите условия да влязат в сила от следващата календарна година. На пръв поглед добра идея – прекрасно е жените да имат право на избор. А всичко това в общия недоимък означава повече средства в семействата. Едва ли някой има против да се стимулират родителите в трудния период след раждането на децата. Това даже може да се приеме и като насърчаване на раждаемостта.
На втори план обаче нещата не са чак толкова радостни.
Няма съмнение, че не малко жени ще се върнат на работното си място заради повечето пари. Това обаче означава майчината грижа за бебетата да намалее. И в отглеждането на бъдещите граждани на републиката ще се намесят баби, гледачки или друг вид „надзиратели”.

Да оставим поне за миг икономическите разсъждения – основният въпрос е добре ли е бебета да бъдат отделени от родилките и лишени от майчина грижа?! Вместо държавата да стимулира майката да бъде колкото се може по-близо до детето си в този най-важен за него период, тя прави обратното – мъчи се да ги раздели.
Не че няма начин да се насърчи запазването на близостта между родителката и нейното отроче – може, стига да се увеличат майчинските; като се направи така, че жените да вземат солидни средства за стоенето вкъщи и отглеждането на децата. Но в тази посока, уви, никой не разсъждава.

Всъщност „изваждането” на майките от дома е стара идея на едрите работодателски организации, т.е. на най-влиятелните. От поне 5-6 години те всячески се стремят да съкратят майчинството и се чудят какви ли не начини да измислят, за да върнат жената отново на служба. Работодателите нямат никакъв интерес да плащат здравни осигуровки на жени, които си стоят вкъщи, докато в същото време проблемът с липсата на работна ръка непрекъснато се задълбочава – затова и „ритат” срещу дългия отпуск по майчинство.
Именно техният натиск, а не някаква грижа за семействата с пеленачета, е главната причина за предвижданите промени. Понеже няма как платеният период за гледане на бебе да се съкрати, щото народът ще въстане; вместо това се измислят хватки жените сами да го прекъсват.

Повече от очевидно е, че занапред ще се върви към още по-голямо свиване на майчинството. В западните държави то е значително по-кратко и мине, не мине време и някой управник стигне до идеята „нашата държава да внесе чуждия опит”. Още отсега трябва да се каже, че България е една от страните, в които тази материя е уредена най-добре и всякакви копирания на „вносни“ практики ще нанесе непоправима щета.
Най-важното е да се разбере, че майчинството не е някакво губене на време, отпуска или глезотия. То е най-отговорният период в живота на една жена, когато тя полага най-топлите и неотменими грижи към своята рожба и следва всячески да бъде поощрявана да стори това. Важен е нейният интерес, а не желанията на работодателите, за които целият този казус е бреме.

„Ако една жена получава 800 лв. месечно обезщетение и се върне на работа, тя би получавала допълнително 400 лв. към заплатата си”, заяви социалният министър Зорница Русинова, рекламирайки новаторската идея.
Стоп кадър! И коя точно майка взема по 800 лв. обезщетение?! Освен някоя, която е била на трудов договор в престижни холдинги и корпорации с офиси в големите градове. Само такива жени би „огряла“ промяната.
Идеята на социалното министерство все още е в зародиш, предстои обсъждане. Следва и в парламента да се разгледа. Добре е да се чуят колкото се може повече мнения, защото най-опасни са предложенията, в които на пръв поглед всичко изглежда прекрасно.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки