Турски дипломат учи български журналисти какво да пишат


Турски дипломат учи български журналисти  какво да пишат
Ниязи Акйол обича да обикаля страната и да дава съвети. Преди месец той бе забелязан в дуловското село Черник на благотворителна вечеря, на която присъства и кметът на община Йенидже, област Бурса
29 Юли 2016, Петък


Генералният консул в Бургас им разяснявал как „правилно“ да се отразяват събитията в югоизточната ни съседка

Автор: Десант

Тази сряда турският генерален консул в Бургас Ниязи Еврен Акйол е привикал журналисти от централни и регионални медии, работещи в морския град, с идеята да ги запознае със становището на турското правителство за събитията около атентата. В „Десант“ научихме за това рандеву от последвалите публикации в сайтове, вестници и телевизионни репортажи. Интересно защо в редакцията ни не бе изпратена покана за въпросната среща, както не бяха поканени на нея и колегите от СКАТ.

Известно обяснение за това намираме в цитираните от бургаските журналисти встъпителни думи на консула, изречени пред тях, че „в някои медии нещата не се отразяват такива, каквито са“.
И за да се знае как „правилно“ трябва да се пише и говори за несполучилия опит за военен преврат в югоизточната ни съседка, на присъстващите репортери била раздадена разпечатка с линкове към клипове, качени в интернет мрежата за видеосподеляне „Ютуб“, от които те можели да видят как извършващите метежа стрелят срещу собствения си народ (но не и как народът „брани демокрацията“ и се справя с превратаджиите, разбира се).

Както се отбелязва в репортажите от въпросната среща, която по-скоро би трябвало да бъде наречена инструктаж, Акйол напоително е внушавал наложената от турските власти позиция, че провалилият се преврат е дело на заговорници, подстрекавани от живеещият в САЩ писател, бивш имам и проповедник Фетхуллах Гюлен – заклет враг на Ердоган, който обяви неговото движение за терористична организация.
Апропо, опозиционерът не за първи път е упрекван в опит за преврат. Такова обвинение му бе повдигнато и в края на 2013 г. покрай знаменития корупционен скандал, при който бяха арестувани доста синове на високопоставени чиновници. По това време Ердоган беше премиер и обяви арестите за заговор срещу държавата. Звучи познато, нали?!

И тъй като тези работи у нас са добре известни, за всеки случай турският консул не е пропуснал на срещата с бургаските журналисти да им „обясни“, че години наред организацията на Гюлен създавала впечатление, че работи в областта на образованието и благотворителността, а всъщност е обучавала свои хора и ги е внедрявала на важни места в държавните институции, в армията, полицията и правосъдието. „Днес е ясно, че това е един ад, планиран в рамките на това движение“ – е обобщил дипломатът.

После едва ли не се оплакал, че обявяването на гюленовото движение за терористична организация било станало относително скоро. На въпрос дали има други държави, които го квалифицират по този начин, Акйол побързал да успокои нашите репортери, че в момента в Турция се работи по въпроса и в другите страни също да разберат какво представлява то.
Именно с принадлежността към това движение той обяснил и задържането на десетките  журналисти в югоизточната ни съседка. То не било защото са опозиция на властта! Амиии, как сме могли да си помислим такова нещо!

На изпроводяк висшият турски дипломат само дето не е поканил представителите на медиите на гости в Турция, като им вдъхнал спокойствие, че въпреки въведеното там военно положение, няма никакъв проблем българите, а и който друг иска, да посети страната. По думите му излиза, че край Босфора всичко е цветя и рози. Стига, разбира се, да не симпатизираш на Гюлен.
А както се разбра от разпространена в четвъртък от БТА информация, позоваваща се на публикация в турския вестник „Хюриет“ – и да нямаш в джоба си еднодоларова банкнота! Защото последният хит в Турция е, че таен шифър в серийния номер на банкноти от един долар разкрива мястото на всеки един от членовете в йерархията на организацията на Фетхуллах Гюлен!

Ако щете вярвайте, но тази теория съвсем официално била включена в досието на разследването във връзка с преврата от 15 юли. Съгласно нея, турските власти смятали например, че започващите с F серийни номера принадлежат на членове от нивото на имамите.
И като седим сега и ги пишем  тези работи, спонтанно изплува и отговорът на въпроса защо журналистите от „Десант“ и СКАТ не бяха поканени на срещата с турския консул в Бургас. Ами затова, че ги пишем. Очевидно и ние „неправилно“ тълкуваме събитията на югоизток от нашата страна. Но пък явно и турската разведка е наясно, че не се подаваме на „инструктаж“. Та затуй и дипломатите на Анкара не са се хабили да ни калесват за рандеву с техни превъзходителства.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки