Паметникът на царете Асеневци пропада


Паметникът на царете Асеневци пропада
29 Юли 2016, Петък


Общината задейства решаването на проблема едва след сигнал на „Десант”

Автор: Здравка Христова

Най-величественият и красив паметник, посветен на въстанието на царете Петър и Асен и създаването на Втората българска държава във Велико Търново, започна да пропада. В източната част на павираната площадка, до постаментите на конниците, се е образувало хлътване с площ над 20 квадратни метра. Пропаднали са бордюри, липсват павета, а денивелацията на терена от започналото свличане е сериозна.
Проблемът не е от вчера, но въпреки това Общината задейства решаването му едва след сигнал на „Десант". От администрацията на кмета Даниел Панов разпоредиха проверка, която да установи причините и размера на щетите.

„За последно районът около Конниците е бил предмет на оглед през миналата година, по повод тържествата за 830-годишнината от въстанието на Асеневци. В протокола на комисията не са отбелязани проблеми, но сега започваме незабавна проверка, за да установим причината за пропадането и ще набележим мерки за отстраняването му.
Районът е един от най-посещаваните от великотърновци и туристите ежедневно. Там се провеждат и сватби, събират се абитуриентите, мястото е средищно за фестивали и културни прояви, затова там не трябва да се прави компромис, дори и най-малък риск да съществува за хората", заяви заместник-кметът по културата във Велико Търново Ганчо Карабаджаков пред наш екип.

Пропадащият участък е над бетонов бункер. В катакомбите на паметника на Асеневци има трафопост, както и укрепващи съоръжения с противотежести за постаментите на царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II.
"Проблем е, че бункерите са заключени и няма информация кой държи ключовете", посочи Карабаджаков. Всъщност те са у частната фирма, отговаряща за художественото осветление на паметника, показа наша проверка. Но галерията под пропадащия участък е празна.
"В нея навремето е имало мощен захранващ кабел за района. Сега там е таблото за художественото осветление на паметника. Ще отключим и ще окажем съдействие на Общината, но вероятно причината за пропадането не е в бетоновия бункер", заяви потърсеният за коментар Тодор Зеленков, управител на фирмата.


Паметникът е построен с дарения на българи

В навечерието на честванията за 830-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър, "Десант" публикува любопитни факти за построяването на паметника. През 2015 г. се навършиха точно 30 години от официалното му откриване.
Той е уникален по своя замисъл, художествено и техническо изпълнение. Дело е на авторския колектив с ръководител доцент Крум Дамянов, сега академик и почетен гражданин на Велико Търново.

Паметникът е построен с 6,4 милиона лева, дарени от българите в рамките на една година, през 1985-а.
Във фигурите на царете и постаментите са вложени близо 140 тона гранит и месинг. Строителството и цялостното оформление на околното пространство се извършва също за една година, но за самото изработване на паметника са били необходими само два месеца, което е уникален случай в световната практика.


Над 20 квадратни метра от основата на паметника вече са пропаднали

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки