Спомен за загиналите в полето на честта


Спомен за загиналите в полето на честта
Мемориалът на априлци в Перущица
28 Юли 2016, Четвъртък


Подвигът на перущенеца Спас Гинев е рядък световен феномен



От младежките години си задавам въпроса за една от най-висшите човешки добродетели в един общо взето лош свят – героизма. А той може да бъде видян дори във вид на подсъзнателен опит за избягване от униженията на старостта.
Търсейки какви са дълбоките подбуди за саможертва, няма как да не обърна поглед към реакциите на личностите, станали участници в трагичната одисея по време на турското робство. И стигам до самоубийството като парадоксална форма на висша съпротива, а и като завет от духа на дедите.

Самоубийството е изследвано от хуманитарните науки и често е определяно като вид болезнено самоотричане. Но то придобива друг силует, когато не остава исторически самотно, защото в някои случаи отстоява достойн-ството и самоуважението на цял един народ. Интересуват ме основно българските примери. Неизбежно се сещам за подвига на Спас Гинев. „Перущице бледна, гнездо на герои, слава, вечна слава на чадата твои!", както обобщи най-патриотичният певец на българската история Иван Вазов.

Спас Гинев е оттам. Такива герои се подписват във вечността не само с кръвта от сърцето, но и с осъзнатата горда непреклонност. Защото при тях смъртта е изстрадан апотеоз на чест и безсмъртие, макар да е оспорима от християнска гледна точка.
Спас Иванов Гинев е български националреволюционер, взел активно участие в подготовката на въстанието на родното си село Перущица. Той е бил член-касиер на революционния комитет и пръв помощник на Петър Бонев, който е председател на втория перущенски комитет, основан през 1876 г. от Бенковски. 

Знаем съдбата на Перущица по време на Априлската епопея. За да не бъдат заловени живи, смелият й защитник Спас Гинев убива жена си, петте от шестте си деца и няколко сродници, след което се самоубива.
За героите самоубийци българската история вече знае не малко. Изключително ценни са и сведенията на съвременниците им.
Погледнато философски, не е толкова важно дали Спас Гинев е бил на 26 или на 28 години, дали децата му са пет или шест, каквито спорове се прокрадват. Важното е, че личността му е рядък световен феномен. Той е един особен патриотичен самурай на духа и мерило за непримиримост в полето на честта.
Тодор Бакърджиев


В категории: Горещи новини , Трибуна

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
28.07.2016 09:25:35
0
0
NA IZDIGNATOTO OT BALGARSKIJAT NAROD ZNAME V APRILSKOTO VASTANIE PISHE:
,,SVOBODA ILI SMART,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки