На­род­ни­ят съд осъжда и спа­си­те­ля на ев­ре­и­те Фи­лип Мах­му­ди­ев


На­род­ни­ят съд осъжда и спа­си­те­ля на ев­ре­и­те Фи­лип Мах­му­ди­ев
Филип Махмудиев
27 Юли 2016, Сряда


Като депутат той гласува против мракобесните закони за защита на нацията и държавата

Автор: Борислав Гърдев

Сред не­зас­лу­же­но пре­неб­рег­на­ти­те име­на на вид­ни наши общественици, особено фра­пи­ращ е слу­ча­ят с Фи­лип Ди­мит­ров Мах­му­ди­ев.Той се раж­да в Гор­на Оря­хо­ви­ца на 7 но­ем­в­ри 1896 г. в семейст­во на за­на­ят­чия-ко­жу­хар. За­вър­ш­ва Тър­нов­с­ка­та мъж­ка гим­на­зия, след то­ва и пра­во в Со­фийс­кия уни­вер­си­тет. Ад­во­кат­с­ка­та си прак­ти­ка за­поч­ва в Горна Оря­хо­ви­ца, ка­то ус­по­ред­но с това се ут­вър­ж­да­ва и в об­щес­т­ве­ния жи­вот. Ос­вен дъл­го­го­ди­шен пред­се­да­тел на гим­нас­ти­чес­ко дру­жес­т­во „Юнак”, член на Уп­ра­ви­тел­ния съ­вет на ко­о­пе­ра­ция „Ви­де­ли­на”, ръ­ко­во­ди­тел на мес­т­на­та ска­ут­с­ка ор­га­ни­за­ция, член на Дру­жес­т­во­то на за­пас­ни­те офи­це­ри и на Ро­та­ри клуб, той още 19-го­ди­шен е и сек­ре­тар на Де­мок­ра­ти­чес­ка­та пар­тия в гра­да. Не­го­ви учи­те­ли по де­мок­ра­ция и по­ли­ти­чес­ки мо­рал са вид­ни­те ли­де­ри Алек­сан­дър Ма­ли­нов и Ни­ко­ла Му­ша­нов.

Ло­гич­но е и на­соч­ва­не­то му към го­ля­ма­та по­ли­ти­ка в ед­но раз­лом­но и ба­рут­но вре­ме в годините на Вто­ра­та све­тов­на вой­на.
У нас след 21 ап­рил 1935 г. се ус­та­но­вя­ва цар­с­ки без­пар­ти­ен ре­жим, сме­нил прев­ра­та­джи­и­те зве­на­ри. Факт е, че цар Бо­рис III се прев­ръ­ща в пър­вос­те­пе­нен по­ли­ти­чес­ки ли­дер, в раз­по­ре­ди­тел и кон­т­рольор на дър­жав­на­та власт, ко­е­то се пот­вър­ж­да­ва и от раз­ту­реното от него XXIV-то Обик­но­ве­но на­род­но съб­ра­ние на 24 ок­том­в­ри 1939 г.
Из­бо­ри­те за XXV-то ОНС са нас­ро­че­ни за Плевенска област за 14 януари 1940 г., ка­то цел­та е пра­ви­тел­с­т­ве­ни­те кан­ди­да­ти да по­лу­чат силно мно­зин­с­т­во с ог­лед пре­о­ри­ен­та­ци­я­та на стра­на­та към ос­та Рим – Бер­лин – То­кио. На­ те­зи из­бо­ри Фи­лип Мах­му­ди­ев учас­т­ва ка­то не­за­ви­сим кан­ди­дат, въп­ре­ки че е член на Вър­хов­ния пар­ти­ен съ­вет на Де­мок­ра­ти­чес­ка­та пар­тия. Кан­ди­да­ту­ра­та му е из­диг­на­та и под­к­ре­пе­на от бол­шин­с­т­во­то гор­но­о­ря­хов­ча­ни.

Той пе­че­ли во­та с 80 на сто от гла­со­ве­те срещу комуниста Георги Михов и земеделеца, протеже на двореца, Димитър Кушев, който въпреки провала си става земеделски министър в правителството на Богдан Филов от 5 февруари 1941 г. до 11 април 1942 г., а в пар­ла­мен­та е сред ед­ва 20-те опо­зи­ци­он­ни де­пу­та­ти, пре­бо­ри­ли се с пре­пят­с­т­ви­я­та, на­ло­же­ни от пра­ви­тел­с­т­во­то.
XXV-то ОНС (24 фев­ру­а­ри 1940 – 23 ав­густ 1944 г.) има слож­на и дра­ма­тич­на съд­ба. През не­го­вия ман­дат стра­на­та вли­за във вой­на­та ка­то гер­ман­с­ки съ­юз­ник, а мно­зин­с­т­во­то из­б­ра­ни­ци на­ла­гат гла­су­ва­не­то на ре­ди­ца не­де­мок­ра­тич­ни за­ко­ни, за­ра­ди ко­и­то след прев­ра­та на 9 сеп­тем­в­ри 1944 г. запла­щат с жи­во­та си.

В ин­те­рес на ис­ти­на­та, до­ри в то­ва ре­ак­ци­он­но съб­ра­ние се сре­щат свет­ли лич­нос­ти с дос­той­но по­ве­де­ние ка­то проф. Пет­ко Стай­нов, Ди­ми­тър Пе­шев, Ди­ми­тър Ико­но­мов, Фи­лип Мах­му­ди­ев, както и другите двама депутати от горнооряховски район Сте­фан Ста­те­лов и Дон­чо Узу­нов.
Мах­му­ди­ев се про­ти­во­пос­та­вя на при­съ­е­ди­ня­ва­не­то на Бъл­га­рия към Трис­т­ран­ния пакт (1 март 1941 г.), гла­су­ва сре­щу За­ко­на за за­щи­та на на­ци­я­та (24 де­кем­в­ри 1940 г.) и про­тив из­ме­не­ни­я­та в За­ко­на за за­щи­та на дър­жа­ва­та, при­е­ти от пра­ви­тел­с­т­ве­но­то мно­зин­с­т­во на 6 сеп­тем­в­ри 1941 г. Той се обя­вя­ва и про­тив бе­зум­но­то ре­ше­ние на на­шия пар­ла­мент от 13 де­кем­в­ри 1941 г. за „сим­во­лич­на” вой­на сре­щу Ан­г­лия и САЩ.

Го­ля­ма и важ­на е зас­лу­га­та му за спа­ся­ва­не­то на ев­ре­и­те от ста­ри­те бъл­гар­с­ки зе­ми. Знае се, че спо­ред спо­год­ба­та между Кло­ди­ус (пред­с­та­ви­тел на нем­с­ко­то вън­ш­но ми­нис­тер­с­т­во) и Иван По­пов (вън­шен ми­нис­тър), под­пи­са­на на 24 ап­рил 1941 г., се оп­ре­де­ля вре­мен­ния ста­тут на но­воп­ри­съ­е­ди­не­ни­те към Цар­с­т­во­то зе­ми ка­то от­да­де­ни на Бъл­га­рия за ад­ми­нис­т­ри­ра­не, а не ка­то не­раз­дел­на част от дър­жа­ва­та. Та­зи под­роб­ност е важ­на не тол­ко­ва за раз­би­ва­не на ми­та за на­ци­о­нал­но­то ни обе­ди­не­ние, кол­ко­то за из­тък­ва­не на об­с­то­я­тел­с­т­во­то, че ев­ре­и­те във Вар­дар­с­ка Ма­ке­до­ния и Бе­ло­мо­ри­е­то през во­ен­ни­те го­ди­ни не са бъл­гар­с­ки по­да­ни­ци.

Ка­то стра­на, при­съ­е­ди­ни­ла се към Трис­т­ран­ния и Ан­ти­ко­мин­тер­нов­с­кия пакт (25 но­ем­в­ри 1941 г.), Бъл­га­рия съ­що е при­ну­де­на да про­кар­ва ан­ти­се­мит­с­ко за­ко­но­да­тел­с­т­во, да во­ди по­ли­ти­ка на ре­ли­ги­оз­на и вер­с­ка сег­ре­га­ция, дъл­бо­ко чуж­да на на­шия на­род.
През 1942 г. от Бъл­га­рия се пред­виж­да да се из­се­лят в из­точ­ни­те об­лас­ти на Рай­ха (Пол­ша) 48 000 ев­реи. Ка­то стъп­ка към окон­ча­тел­но­то ре­ша­ва­не на ев­рейс­кия въп­рос и у нас на 22 фев­ру­а­ри 1943 г. е под­пи­са­на спо­год­ба­та Бе­лев – Да­не­кер, пред­виж­да­ща из­сел­ва­не­то на 20 000 ев­реи от Но­ви­те зе­ми. Тъй ка­то там ня­ма по­ве­че от 14 000 ев­реи, ко­ми­са­рят по ев­рейс­ки­те въп­ро­си Алек­сан­дър Бе­лев пред­ла­га на пра­ви­тел­с­т­во­то в кво­та­та да се вклю­чат за до­пъл­ва­не до 6000 ев­реи от ста­ри­те пре­де­ли на дър­жа­ва­та.

По сте­че­ние на об­с­то­я­тел­с­т­ва­та, за гот­ве­ния план на­у­ча­ва дуп­ниш­ки­ят де­пу­тат Ди­ми­тър Ико­но­мов, кой­то вед­на­га се свър­з­ва с под­п­ред­се­да­те­ля на На­род­но­то съб­ра­ние Ди­ми­тър Пе­шев за съ­дейс­т­вие да се спре без­за­ко­ни­е­то. На 9 март Пе­шев и Пе­тър Ми­ха­лев (кюс­тен­дил­с­ки на­род­ни пред­с­та­ви­те­ли) оти­ват при вът­реш­ния ми­нис­тър Пе­тър Габ­ров­с­ки с нас­то­я­ва­не за от­мя­на на де­пор­та­ци­я­та. На­тис­кът ус­пя­ва и из­сел­ва­не­то вре­мен­но се от­ла­га, ка­то за­дър­жа­ни­те ев­реи са ос­во­бо­де­ни. Пе­шев же­лае да се зат­вър­ди пос­тиг­на­тият ус­пех.

На 17 март 1943 г. 43-ма де­пу­та­ти (от тях 38 от мно­зин­с­т­во­то, два­ма от дяс­на­та про­гер­ман­с­ка опо­зи­ция, как­то и не­за­ви­си­ми­ят Фи­лип Мах­му­ди­ев) из­п­ра­щат до пре­ми­е­ра Бог­дан Фи­лов ос­тър пис­мен про­тест срещу ан­ти­ев­рейс­ка­та пра­ви­тел­с­т­ве­на по­ли­ти­ка. Министър-председателят е бе­сен от то­зи не­о­чак­ван акт на граж­дан­с­ка доб­лест. В днев­ни­ка си с да­та 19 март 1943 г. той от­бе­ляз­ва: „То­ва е го­ля­ма де­мон­с­т­ра­ция, ко­я­то ще има пос­лед­с­т­вия. Се­га виж­дам дейс­т­ви­тел­но как­во го­ля­мо вли­я­ние имат ев­ре­и­те и кол­ко са вред­ни”...
Той ре­ша­ва в пар­ла­мен­та да се про­ве­дат две гла­су­ва­ния – за бла­ми­ра­не­то на Пе­шев и за до­ве­рие към пра­ви­тел­с­т­во­то. Зак­ри­то­то за­се­да­ние на пра­ви­тел­с­т­ве­но­то мно­зин­с­т­во е на 24 март. С 66 гла­са „за” сре­щу 33 „про­тив” е при­е­та ос­тав­ка­та на Пе­шев, а до­ве­ри­е­то към пра­ви­тел­с­т­во­то се пот­вър­ж­да­ва на­пъл­но. Два дни по-къс­но Ди­ми­тър Пе­шев е бла­ми­ран ка­то под­п­ред­се­да­тел на На­род­но­то съб­ра­ние.

В то­ва вре­ме 11 400 ев­реи от Бе­ло­мор­с­ка Тра­кия и Ма­ке­до­ния са де­пор­ти­ра­ни в Пол­ша. Бъл­гар­с­ки­те ев­реи от ста­ри­те пре­де­ли на стра­на­та са спа­се­ни от на­ша­та об­щес­т­ве­ност и Цър­к­ва (кул­ми­на­ци­он­на е де­мон­с­т­ра­ци­я­та на 24 май 1943 г. в Со­фия), без да се заб­ра­вя во­ля­та и съ­дейс­т­ви­е­то на мо­нар­ха. Па­ра­док­сал­но, но до­ри и не­го­ва­та смърт на 28 ав­густ 1943 г. попре­чва за из­п­ра­ща­не­то им в ла­ге­ри­те на смърт­та. Нес­лу­чай­но още на 31 ав­густ с. г. вън­ш­но­то ми­нис­тер­с­т­во на Рай­ха раз­би­ра, че „вся­ка пос­тъп­ка от гер­ман­с­ка стра­на, да­же и при най-го­лям на­тиск, ще бъ­де от­х­вър­ле­на от стра­на на бъл­гар­с­ко­то пра­ви­тел­с­т­во”.
Вяр­но е, че със сме­ли­те си дейс­т­вия 43-ма­та де­пу­та­ти не пос­ти­гат на­пъл­но цел­та си, но са­ми­ят факт, че в раз­га­ра на вой­на­та у нас се де­ба­ти­ра за същ­нос­т­ни за на­ци­о­нал­ния ни ха­рак­тер проб­ле­ми, при то­ва от­к­ри­то и де­мон­с­т­ра­тив­но, ка­то до­ри се пос­та­вя въп­рос за вот на до­ве­рие към пра­ви­тел­с­т­во­то, го­во­ри, че ду­хът на пар­ла­мен­тар­на­та де­мок­ра­ция и ве­ро­тър­пи­мост­та в до­ко­му­нис­ти­чес­ка Бъл­га­рия не е уни­що­жен.

То­ва е и обяс­не­ни­е­то за крас­но­ре­чи­во­то мъл­ча­ние на XXXIV-то Стан­ко-­То­до­ро­во ОНС през зи­ма­та на 1985 г., ко­га­то се из­вър­ш­ват бе­зоб­ра­зи­я­та и жес­то­кос­ти­те, съ­път­с­т­ва­щи про­веж­да­не­то на т. нар. „въз­ро­ди­те­лен про­цес”.
Про­тив­но на очак­ва­ни­я­та, съд­ба­та на Фи­лип Мах­му­ди­ев след 9 сеп­тем­в­ри 1944 г. съв­сем не е щас­т­ли­ва и бла­го­по­луч­на. Той е осъ­ден от т. нар. На­ро­ден съд на 5 го­ди­ни зат­вор на 1 февруари 1945 г., но за  „доб­ра ра­бо­та и от­лич­но по­ве­де­ние” е ос­во­бо­ден пред­с­роч­но. Ско­ро оба­че е обя­вен за „враг № 1” на но­ва­та власт (Де­мок­ра­ти­чес­ка­та пар­тия не под­к­ре­пя прог­ра­ма­та на ОФ от 17 юли 1942 г., не вли­за в пра­ви­тел­с­т­во­то на Ки­мон Ге­ор­ги­ев на 9 сеп­тем­в­ри 1944 г., не при­е­ма Ди­мит­ров­с­ка­та кон­с­ти­ту­ция от 4 де­кем­в­ри 1947 г., тъй ка­то има из­ра­бо­тен по-до­бър про­ект, пуб­ли­ку­ван във в. „Зна­ме” на 21 но­ем­в­ри 1946 г. Ней­ни­те ак­ти­вис­ти, в то­ва чис­ло и Фи­лип Мах­му­ди­ев, по­на­сят реп­ре­си­и­те за не­за­ви­си­мо­то си по­ве­де­ние).

За­поч­ва хо­де­не­то по мъ­ки­те – ла­ге­ри­те в Доб­ре­во, Но­жа­ре­во и Бе­ле­не. От­не­то му е со­фийс­ко­то жи­ли­ще. Из­п­ра­щат го в ба­щи­ния му дом в Горна Оря­хо­ви­ца, а до­ка­то е в Бе­ле­не, не­го­во­то се­мейс­т­во е из­се­ле­но в Стра­жи­ца. Впос­лед­с­т­вие Фи­лип Мах­му­ди­ев за­ми­на­ва за Ру­се. Там ра­бо­ти ка­то во­доп­ро­вод­чик, в Плов­див е монтьор, в Елин Пе­лин – цве­тар­с­ки ра­бот­ник, а нак­рая е в „Кре­ми­ков­ци”, къ­де­то се пен­си­о­ни­ра ка­то мон­тьор. Та­ка „на­род­на­та” ре­пуб­ли­ка та­чи зас­лу­ги­те на вид­ни­те си граж­да­ни де­мок­ра­ти и ху­ма­нис­ти, ко­и­то от­каз­ват да се прис­по­со­бят към но­вия най-прог­ре­си­вен строй.
Фи­лип Мах­му­ди­ев уми­ра в Со­фия мал­ко пре­ди да на­вър­ши 90 го­ди­ни на 16 юли 1986 г. Въп­рос на вре­ме е ис­то­ри­чес­ка­та пре­о­цен­ка на не­го­ва­та дей­ност, как­то и зав­ръ­ща­не­то му в пан­те­о­на на най-дос­той­ни­те си­но­ве на Ро­ди­на­та..

През 1998 г. гор­но­о­ря­хов­с­ки­те об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци гла­су­ва­ха ул. „Со­лун” в гра­да да се пре­и­ме­ну­ва на „Фи­лип Мах­му­ди­ев". На ос­но­ва­ние чл. 21, ал. 1 т. 8 от За­ко­на за мес­т­но­то са­мо­уп­рав­ле­ние и мес­т­на­та ад­ми­нис­т­ра­ция Об­щин­с­кият съ­вет взе сво­е­то ре­ше­ние № 872, ка­то всич­ки при­със­т­ва­щи 38 съ­вет­ни­ци под­к­ре­пи­ха пред­ло­же­ни­е­то.
Пре­ди то­ва, на 15 фев­ру­а­ри 1998 г., бив­ши­ят ве­че зам.-пред­се­да­тел на На­род­но­то съб­ра­ние Иван Кур­тев из­п­ра­ти пис­мо до пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет в Гор­на Оря­хо­ви­ца, в ко­е­то пър­ви пред­ло­жи ули­ца в гра­да да но­си име­то на Фи­лип Мах­му­ди­ев, с ко­е­то да се из­ра­зи приз­на­тел­ност към бла­го­род­но­то му и ху­ман­но де­ло.

„През ме­сец март 1943 г. зам.-пред­се­да­те­лят на XXV На­род­но съб­ра­ние Ди­ми­тър Пе­шев пред­п­ри­е­ма ре­ди­ца дейс­т­вия, за да поп­ре­чи на де­пор­ти­ра­не­то на бъл­гар­с­ки­те ев­реи в на­цис­т­ки­те ла­ге­ри на смърт­та. Не­го­во­то об­ръ­ще­ние към ми­нис­тър-пред­се­да­те­ля е под­к­ре­пе­но и под­пи­са­но от 43 на­род­ни пред­с­та­ви­те­ли. С то­зи свой акт Ди­ми­тър Пе­шев и под­к­ре­пи­ли­те го де­пу­та­ти доп­ри­на­сят съ­щес­т­ве­но за то­ва Бъл­га­рия да спа­си сво­и­те ев­реи. През пос­лед­ни­те два ме­се­ца та­зи доб­лес­т­на пос­тъп­ка на 43-та бъл­гар­с­ки де­пу­та­ти бе от­бе­ля­за­на на тър­жес­т­ве­ни чес­т­ва­ния в XXXVIII-то На­род­но съб­ра­ние, Ев­ро­пейс­кия пар­ла­мент и Ка­ма­ра­та на де­пу­та­ти­те в Ита­лия. Сред 43-ма­та български де­пу­та­ти е и Фи­лип Ди­мит­ров Мах­му­ди­ев, ро­дом от ва­ша­та об­щина”, пи­ше в мо­ти­ви­те към пред­ло­же­ни­е­то си Иван Кур­тев.


Протокол от разпит на Махмудиев на 20-о заседание на Втори състав на Народния съд от 15 януари 1945 г. Предизборен позив на адвоката от 1940 г. към жените избирателки от Горна Оряховица Снимки: Държавна агенция „Архиви“

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки