Над 200 музиканти и танцьори представят фолклора и обичаите на осем държави


Над 200 музиканти и танцьори представят фолклора и обичаите на осем държави
Певци, танцьори и музиканти от 8 държави участват в ХIX Международен фолклорен фестивал във Велико Търново
26 Юли 2016, Вторник


215 певци, танцьори и музиканти представят фолклора и обичаите на осем държави във Велико Търново. Изпълнителите са от България, Бразилия, Белгия, Колумбия,

Автор: Здравка Христова

Тайван, Мексико, САЩ и Чили. Концертните вечери с вход свободен са на сцената на Летния театър в парк “Марно поле” до 23 юли в старопрестолния град.
ХIX Международен фолклорен фестивал бе открит на 16 юли с пъстро дефиле по главната улица на Велико Търново, а танцьорите завладяха и увлякоха старостоличани в магията на родния си фолклор.

Богата е и програмата от съпътстващи прояви. 23-годишната красавица Лий Шин от Тайван се окичи с короната на „Мис Фестивал” по време на традиционния конкурс за танци и традиционно облекло. Тя е от екипа на тайванската младежка танцова компания, която представя традиционния фолклор на екзотичния остров. Във Велико Търново трупата изпълни с ленти танца на драконите, който е част от честванията на Китайската нова година.

Първа подгласничка на младата тайванка стана Андреа Араиса Асторга от Мексико. На трето място се нареди Павлина Калчишкова от България. Журито връчи и специална награда за най-атрактивен костюм, танц и очарование на Джулиет Габирия от Колумбия.
По време на фолклорния фестивал се проведоха вечери на традиционната кухня  на Бразилия, Колумбия, Мексико и Чили. Международна научна конференция, организирана от Националната секция на CIOFF в България, изследва добрите практики за популяризиране на нематериалното културно наследство. В партньорство с Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” се проведе и пленер за млади художници.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки