Майстор от Естония дава акъл в Казанлък как се прави сирене


Майстор от Естония дава акъл в Казанлък как се прави сирене
Казанлък в миналото
24 Юли 2016, Неделя


Преди 80 години кооперация “Братски труд” изнася млечни продукти в Египет и Гърция, а Крън е избрано за “птицевъдно село”

Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

В околностите на Казанлък отколе е имало прекрасни условия не само за отглеждането на прочутата маслодайна роза дамасцена, но и за развитие на скотовъдството. Това пък от своя страна предполага и разгръщане на млеконадоя и млекопреработването в различни хранителни продукти.
Както отбелязва казан-лъшкият двуседмичник за културни и стопански въпроси „Искра“ в един от юлските си броеве от 1936 г.: „Нашата околия дава най-рано през зимата вкусно агнешко месо за Варна, Бургас, Пловдив и други градове... Добитото голямо количество мляко се преработва във вкусно балканско сирене и мазен балкански кашкавал, голяма част от които се изнасят за Гърция, Египет, Турция и други страни“.

Преди повече от 80 години овчари от Казанлък и близкото село Розово основават млекарска кооперация, която озаглавяват „Братски труд“. Целта на предприятието е да преработва добитото от стадата им мляко в млечни продукти, които после да продава.
През 30-те години на миналия век обаче икономиката ни е в криза, която се отразява и на пазара за млечни храни и кооперативът е принуден да ограничи дейността си. Много от казанлъшките кооператори се отчайват и напускат обединението. Но розовци се оказват по-упорити и остават в него.

И ето че през далечната 1936 г. пред тях се откриват нови хоризонти. Кооперацията започва да се старае да разнообрази произвеждания от нея асортимент с нови продукти, на които да търси пазар в западните държави. „Като изгубихме по-простия по изискванията си югоизточен пазар, ние трябва да пригодим стоките си към по-високите изисквания на западния“ –  осъзнават някогашните овцевъди и млекопреработватели от Казанлъшко и запрятат ръкави.
През същата година „Братски труд“ сключва договор с майстор млекаря Тонис Унт. Той е естонец, родом от Талин. По принцип говори руски език, но от една година вече знае и български.

Естонецът е завършил средно техническо училище, а след това специализира в курсове по млекарство. Дълго време той работил в родината си, където преработвали млякото в продукти,  които изнасяли за Англия, Германия, Франция и други развити  западни страни. Но от една година се установява с братята си в България.
Предприемчивите естонци обзавеждат  работилницата на „Братски труд“, разположена в бившата розоварница на покойния вече Маню Райнов в Куленска махала до Старата река, с най-различни уреди и приспособления за изследване гъстотата и маслеността на млякото, както и за приготвянето на разни видове млечни храни.

Освен работилницата, те устройват и лаборатория, изба – хладилник, склад и други производствени помещения. При тях работят няколко души майстори, всеки от които се занимава с отделен вид продукция. Сред тях е и един млад розовец, който една година живял и се учил в датски народен университет.
През 1936 г., когато е правен репортажът за в. „Искра“, Унт  работи за своя сметка, като купува мляко от кооперацията и частни стопани и произвежда от него пълномаслено нашенско сирене, както и кашкавал, а също и добре пречистено краве и биволско масло, пакетирано на калъпчета от по 100 грама и по половин кило. Асортиментът на мандрата се допълва от прекрасен сладолед и разнообразни видове европейски сирена – рокфор, холандско и швейцарско сирене, които основно се произвеждат за износ на запад.

Готовата продукция се складира в хладилника на Старозагорските хали, а маслото се изпраща в София, Пловдив, Габрово и други български градове.
Тонис Унт не крие възхищението си от българското прясно мляко. Той го оценява като много хубаво и е категоричен, че произведените от него продукти са първокачествени.
Единственото слабо място в млекопреработвателната ни индустрия отпреди 80 години е това, че количествата от суровината постъпват в „дребен“ вид (в смисъл – на малки количества). Плюс това, изследването на млякото на всеки отделен доставчик струва доста скъпо. Но естонецът е убеден, че постепенно тези трудности ще се преодолеят.

Историята и старата регионална преса мълчат по въпроса дали това се е случило. Но и да е станало, след по-малко от десет години у нас ще настъпи национализацията и експроприацията на земи, добитък, кооперации и предприятия, така че даже въпросният чужд инвеститор да е постигнал някакъв успех, при всички случаи комунистическият следдеветосептемврийски режим е турил безславен край на „Братски труд“.
Но още по времето на разцвета на частната инициатива, през цитираната вече 1936 г. Министерството на земеделието и държавните имоти предприема мащабна работа и за подобряването на птицевъдството в страната. С тази цел то насочва усилията си към така наречените избрани птицевъдни села.

В тях ведомството усилено строи курници, заменя местните птици с расови породи, води борба с болестите по пернатите, подобрява развъждането, храненето и отглеждането им и организира продажбата на „птицевъдни произведения“.
Идеята е в близкото бъдеще тези населени места да бъдат превърнати в „образцови птицевъдни села“, които да служат като „пример за подражание на околното население“. Намерението на правителството е те да станат „големи расови развъдни гнезда, от които ще се черпи расовият материал – яйца за разплод, ярки и петли за постепенното заменяне на местните птици с расови и в съседните села“ – информира в. „Искра“ в своя брой 288 отпреди 80 лета.

От Казанлъшка околия честта да бъде „птицевъдно село“ се пада на Крън. То е въобще първото избрано птицевъдно населено място в цялата подбалканска долина и е едно от 30-те такива села, пръснати из цялата страна.
Министерството е щедро – макар по това време да няма европейски субсидии, земеделското ни ведомство оказва сериозна помощ на стопаните. Тези от тях, които си построят типови курници, получават в замяна безвъзмездно расови петли, с които подменят до един всички местни кукуригащи юнаци в селото. По същия начин се предоставят „расови яйца и расови ярки за разплод за създаване на расови развъдни гнезда“.

Правителството подпомага и изграждането на люпилни, провежда „демонстративно хранене на кокошките“ и отпуска без пари на пилчарите дезинфекционни средства и препарати за борба с болестите по стоката им.
В Крън работата по изпълнение на държавната програма започва с раздаването на 1000 яйца за разплод от породата „Лекхорн“.
Земеделското министерство отпуска и необходимия брой расови петлета от Държавното депо за добитък край Стара Загора. А на някои „избрани“ стопани биват предоставени общо 300 ярки „Лекхорн“ – пак за обновяване на „расовите развъдни гнезда“, каквото и да значи това.

Междувременно през лятото на 1936 г. Земеделското министерство командирова агрономи във Врачанско, Софийско, Старозагорско и Пловдивско, които да водят курсове за ръководители на консервните работилници.
И още едно парче от мозайката, представяща картинка с 80-годишна давност на родното животновъдство в Казанлъшкия край. След като видяхме примери за инициативността на частните инвеститори в млекопреработвателния сектор и дръзновението на държавата да постави птицевъдството на здрави основи, идва ред да видим какво предприемат пък общинските ръководства в това направление.

Пак от пожълтелите страници на старите вестници научаваме, че Казанлъшката община е решила да строи хладилник и скотобойна. С тази цел е изпратена комисия с представител на банка, градския инженер Генчо Иванов и градския ветеринарен лекар Руси Ханджиев, която да обиколи Ямбол, Хасково, Стара Загора и Ловеч, където на място да се запознае с тамошните скотобойни и хладилници, та да почерпи опит как за ги направят и в Казанлъшко.


Край някогашен Крън Страниците на старите вестници ни връщат към миналото ни като с машина на времето Днешно Розово

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки