Гилотина тайно поразява влаковете


Гилотина тайно поразява влаковете
Всички се уморихме от „реформите” на БДЖ
22 Юли 2016, Петък


БДЖ предприе поредното закриване на линии, този път без много шум в медиите, за да няма протести

Автор: Илиян Христов

Вместо шумно да закрива влакови линии (както стана през зимата на 2014 г., когато започнаха масови протести), ръководството на БДЖ очевидно си взе поука и  го прави тихомълком. В момента гилотина тайно поразява влаковете - без предупреждения, дискусии и излишни емоции. Повечето медии, за съжаление, премълчават факта.
Закриват се пътнически линии, които обслужват села и малки градчета. Без превоз остават старци, ученици от «переферни» училища, работници, които треперят за надника си... Защото се знае, че в малките селища поминъкът е най-несигурното нещо.  Това е “скритата България”, далеч от жълтите павета. 

На 20 юни бе спрян пътнически влак № 40131, тръгващ от русенския град Бяла в 5. 55 часа в посока Горна Оряховица и Плачковци. Тъй като се движи сутрин, той е изключително натоварен, ползва се от стотици работници, най-вече в района на Велико Търново, Дряново и Трявна. След спирането на влака всички тези хора рискуват да си изгубят работата, тъй като друга алтернатива да се придвижват няма.
Личният превоз изобщо не е опция, тъй като в повечето случаи хората там разчитат на мизерни месечни доходи, които не биха стигнали само за бензина до работното място и обратно.

“Масовата отмяна на отделни курсове започна още от началото на годината. Казаха ни, че уж нямало годни вагони”, оплакаха се хората. Композициите са били заменяни с автобуси, после се оказало, че и автобусите са кът и така до окончателното спиране на линията.
Три седмици по-късно същото се случи и с пътническия влак Варна-Карнобат в 18.10 ч, както и този, който се движи в обратна посока, но рано сутринта. Хората от 32 селища по линията са в тих ужас, защото и за тях друг вариант, освен влака, няма.
В голяма част от селата (Дъскотна, Лопушна, Величково и т.н.) от години липсва автобусен транспорт.

“Как с автобуси? То няма, а и да пуснат, автобусът е два пъти по-скъп. Как да си го позволим с 300 лв. заплата?”, сподели гневна жена от варненското село Тръстиково.
В момента единственият пътнически влак, оставен от Карнобат в посока Варна, с който може да се отива сутрин на работа, тръгва от малкото градче в 3.45 ч. след полунощ. Представете си за миг само, ако трябва всяка сутрин да тръгвате на работа в този час.

“Десант” научи и за още един пътнически влак, над който е надвиснала заплаха от спиране завинаги. Става дума за трена Монтана-Берковица, който бе спрян за кратко през зимата поради ромските набези. Вместо да озапти циганите, държавата смята да бастиса и този влак – отново «чиста» работа.
Шефът на “БДЖ – Пътнически превози” Димитър Костадинов заяви наскоро следното: “Няма да отпаднат линии. Няма да се закриват гари”.
Очевидно е за каква демагогия става дума.


Куриоз

БНТ излъчи репортаж за спряната електричка Варна-Карнобат и се отнесе със съчувствие към хората, но цитира шефове на БДЖ: “Алтернатива за потърпевшите е влакът от Варна за Плевен”. Да уточним, че Плевен е в Северна България, а Карнобат в Южна - по абсолютно никакъв начин едното трасе не е алтернатива на другото. За Карнобат не се движи нито бърз, нито пътнически плевенски влак, така че ощетените остават без друг вариант.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки