Плажуването ще поевтинее, ама от следващия сезон


Плажуването ще поевтинее, ама от следващия сезон
Засега паркирането на велосипеди по плажовете остава безплатно, но никога не е късно да се въведе „Синя зона” и за собствениците на колела
22 Юли 2016, Петък


Чадърите и шезлонгите няма да станат безплатни, но цените им ще паднат драстично, обещава министърът, също както и миналата година

Автор: Ани Петрова

Въвежда се базисна цена на чадърите и шезлонгите на българските плажове – 2, 3 и 4 лв. Изискването ще бъде заложено във всички процедури за отдаване на концесия на морски плажове, които предстои да бъдат обявени и ще действа още от следващия летен сезон.
Това съобщи в сряда министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на Министерски съвет. Промените са записани в измененията и допълненията на методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и в минимални критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж, които кабинетът прие на редовното си заседание в сряда.

Преди година министърът обещаваше безплатни чадъри и шезлонги по родните плажове и уверяваше, че това ще стане факт през лятото на 2016 г., като ще се търсят решенията, които се прилагат от страните с традиции в морския туризъм.
На 6 август 2015 г. Ангелкова съобщи, че в Министерството на туризма са разработили примерна концепция, според която сянката ще бъде без пари и няма да се плаща за чадър и шезлонг на плажа. Тя посочи като пример за добро решение това, което се прилага в Турция и Гърция (за Турция коментарът към днешна дата звучи малко нелепо, точно в момента за туризъм там изобщо не може и дума да става).

В Гърция например, при покупка на напитки от плажните барове се осигурява ползването на шезлонг и чадър за целия ден.
Споменатата концепция обаче видимо е останала само като добро намерение, а на нейно място е дошла новата методика за минималния размер на концесионното плащане за морските плажове.
Тази методика, на свой ред, ще бъде предлагана само там, където досегашните концесионни договори изтичат, както и на плажовете, за които на този етап няма желаещи концесионери. Сред тях са и 15 големи, много посещавани плажни ивици (Несебър – стар град, Дюни, трите части на плажа на Св. Влас и др.).

За действащите договори ще бъдат водени индивидуални разговори за прилагане на новите правила. В отговор на журналистически въпрос министър Ангелкова съобщи, че вече има подадени на специалния телефон над 200 сигнала за нередности по морските плажове.
В повечето случаи Министерство на туризма е било сезирано за неспазване на свободната зона от страната на концесионери/наематели, както и за нередности, свързани с чистотата на морските плажове.

„От тази седмица имаме и мобилна група на място на Черноморието, която да проверява постъпилите сигнали на морските плажове“, допълни Николина Ангелкова. След което предпочете да продължи да коментира нововъведенията и очакваното светло и евтино бъдеще за туристите, останали верни на българското Черноморие.
„С оптимизирането на методиката ще се отчете спецификата на плажовете, като ще се намалят цените на плажните принадлежности и ще се насърчат предлагането на допълнителни услуги“, демонстрира оптимизъм тя.

След което разясни, че в новата методика се залага 40% тежест за предлаганата цена за един брой чадър и шезлонг при кандидатстване за отдаване на даден плаж на концесия, като във всички формули се определят базисна цена за 1 брой чадър и 1 брой шезлонг.
Цената ще варира в зависимост от спецификата на плажа и близостта и наличието на леглова база в населеното място, до което се намират. За плажове, разположени до населени места под 10 хил. души, цената ще е до 2 лв., в такива с над 10 хил. души – 3 лв., а в националните курорти – 4 лв.

„Тези промени са резултат от работата на правителството и ще променят качествено българския морски туристически продукт“, подчерта Ангелкова.
Междувременно бе съобщено, че Румъния отбелязва успехи и в туристическия сектор, където през тази година се очаква приходите да надхвърлят 1 млрд. евро. Досега северната ни съседка не се славеше като атрактивна туристическа дестинация, въпреки чудесните плажове, старинните замъци и богата история.
Причините за бума са частните инвестиции и подобряващото се качество на услугите. Румънските хотелиери се надяват, въпреки примамливостта на българските, гръцките и турските курорти, да привличат все повече и местни, и чужди гости.


Неохраняеми плажове и скъпи чадъри – това са едни от основните проблеми в местата за почивка по родното Черноморие Обещанията на министър Ангелакова са винаги за догодина

В категории: Политика , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Susannah
09.08.2016 21:20:16
0
0
Superbly illtimnauing data here, thanks! http://jqfeywx.com [url=http://scadioor.com]scadioor[/url] [link=http://hgfonlismge.com]hgfonlismge[/link]
4
Judith
09.08.2016 13:42:10
0
0
Keep these <a href="http://xavczmba.com">artciles</a> coming as they've opened many new doors for me.
3
Jakayla
08.08.2016 19:51:04
0
0
You put the lime in the conucot and drink the article up. http://xxrwknkrbls.com [url=http://bixwbkeuog.com]bixwbkeuog[/url] [link=http://oxrefyn.com]oxrefyn[/link]
2
Blaze
08.08.2016 05:07:38
0
0
A minute saved is a minute <a href="http://spdxtey.com">earden,</a> and this saved hours!
1
Bella
07.08.2016 21:48:03
0
0
Yea.. when I was living in Germany they did not bother me at all. We had more problems with those pesky Jehovah Witnesses. In fact my landlord (A GERMAN WITH A SENSE OF HUMOR), would call me down to talk to him because he didnot want to... LOLAnyway, I am too sick to be a good member (Wegener's Groltnomauasis), so they don't bother me.. they bother my husband. And, he thinks they are totally nuts. While I was doing a lot of sleeping a couple years ago, he was studying the religion... because he was dealing with my family. Yep he also thinks my family is nuts, too. :-)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки