„Уикилийкс“ публикува писма на турската върхушка


„Уикилийкс“ публикува писма на турската върхушка
Страница в „Уикилийкс“ с имейл, в който се цитира Бойко Борисов
22 Юли 2016, Петък


Тези дни „Уикилийкс“ публикува близо 300 хиляди електронни писма на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Автор: Десант

Освен имейлите са обнародвани и хиляди прикачени документа от 762 адреса, свързани с домейна на политическата формация на президента Ердоган.
Това представлява само част от кореспонденцията, разпращана от домейн на ПСР akparti.org.tr. Последният имейл е с дата 6 юли 2016 г., а най-старият е с давност отпреди 6 години. От „Уикилийкс“ отбелязват, че посоченият домейн е използван за разпространяването на публично достъпна информация, но не и за по-сериозни и важни вътрешни въпроси.

След огласяването на имейлите турските власти, както може да се очаква, блокираха достъпа до „Уикилийкс“.
Прави впечатление, че в оповестените съобщения се срещат и 664 писма на турски език, които се отнасят до България. Те са от най-различен характер – от бюджетни статистически данни на ЕС и исторически годишнини от Балканските войни до потенциални бъдещи коридори за газ от Иран и Ирак към Европа.
В четири от имейлите са използвани изказвания на българския президент Росен Плевнелиев и на премиера Бойко Борисов, направени след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), посветен на кибератаките, който се състоя през април.

Среща се например цитат на българския министър-председател, който заявява, че големите разузнавателни служби в света са се върнали към използването на пишещи машини.
„Факт е, че дори големите разузнавателни централи минаха на старите пишещи машини. В тази сфера никой не може да бъде сигурен, че е защитен”, категоричен е Борисов.
Държавният ни глава Росен Плевнелиев пък отбелязва, че кибератаките се извършват от терористични организации и че страната ни е обект на интензивни кибератаки, включително и срещу държавни ведомства.

В друго електронно писмо се говори за случая, в който американският държавен департамент предупреди за възможна заплаха срещу линия на градския транспорт в София. Тогава Борисов определи тази информация като погрешна и неоснователна.
Не са подминати и изборите в България.
В имейл от 9 май 2013 г. се цитира статия от турския опозиционен вестник „Джумхюриет", в която се посочва, че на предстоящия предсрочен парламентарен вот у нас (след падането на предишното правителство на Бойко Борисов) се очаква сериозно разцепление в турското население в страната ни.
Специално внимание е обърнато на твърдението в публикацията, че Народната партия „Чест и достойнство“ на Касим Дал е създадена от Анкара и се очаква тя да отцепи сериозна част от електората на ДПС.

Както твърдят от „Уикилийкс“, това е само първата партида от материали, получени седмица преди драматичните събития в Турция от края на миналата седмица. От сайта на международната социална мрежа, известна с публикуването на документи, получени следствие на изтичане на информация, се кълнат, че техният източник не е свързан по никакъв начин с опита за военен преврат в югоизточната ни съседка.
Администраторите са проверили автентичността на материалите и са взели решение да ускорят обнародването им заради започналата в Турция след провалилия се метеж повсеместна чистка.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки