Трактора и Хамстера осъдиха България в Страсбург


Трактора и Хамстера осъдиха България в Страсбург
Трактора, Хамсера и още трима познайници на родната Темида ще гушнат общо 127 260 евро – пари на българските данъкоплатци, заради грешки и пропуски на силите на реда
22 Юли 2016, Петък


На заседанието си в сряда правителството реши да плати общо 127 260 евро в изпълнение на поредните пет решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ),

Автор: Десант

постановени в полза на ищците, завели дела срещу страната ни.
Сред българите, осъдили родината си за полицейски произвол, незаконно задържане и лишаване от свобода, накърнено достойнство и т.н., са подсъдимият по делото „Октопод” бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, известен с прозвището Трактора, още двама от „октоподите” – братята Йордан и Пламен Стоянов (Дамбовците), както и Антон Петров – Хамстера, за когото през 2012 г. се твърдеше, че е искал да убие председателката на СГС съдия Владимира Янева.

През май същата година Хамстера, сочен за дясна ръка на Алексей Петров, както и за логистик на бандата за отвличания „Наглите”, бе на два пъти показно задържан.
Първият път бе освободен след 24 часа, с предупреждението да не се занимава с подготовката на убийството на висш антимафиот, а във втория случай се „размина” със съставянето на нов предупредителен протокол, след което последва освобождаването му.
Сякаш е излишно да се припомня, че показните арести, заснети от оператори на МВР, бяха извършени по времето, когато министър на вътрешните работи бе Цветан Цветанов и той лично кръщаваше полицейските операции, след което щедро раздаваше квалификации, превръщаше подозренията в обвинения и т.н.

По делото „Алексей Петров срещу България“ ЕСПЧ приема, че има нарушение на член 6 § 2  и член 8 от Конвенцията за правата на човека – във връзка с изявления на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и заради заснемането на ареста на жалбоподателя.
Присъдено е обезщетение в размер на 6000 евро за неимуществени вреди, както и 3703 евро за разходи и разноски. От решението на съда става ясно, че нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им, като в същото време се посочва, че няма нарушение на член 6 параграф 2 от Конвенцията за правата на човека в изказванията на премиера, министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР, главния прокурор и други прокурори, магистрати и политици.

Всъщност това решение, както и останалите, по които правителството реши да заплати присъдените от ЕСПЧ обезщетения, разноски и разходи, е взето преди доста време и присъства в бр. 11 на бюлетина „Решения на ЕСПЧ срещу България”, обхващащ периода януари-март 2016 г.
По делото (Йордан) „Стоянов и други срещу България“, ЕСПЧ единодушно приема, че е налице нарушение на член 3, 6 § 2, 8 и 13 от Конвенцията. Жалбоподателите са десет български граждани, както и десет търговски дружества.

ЕСПЧ счита, че ситуацията е сходна с тази на част от жалбоподателите по делото „Гуцанови срещу България“ – полицейската операция е проведена рано сутринта от маскирани и тежко въоръжени полицейски служители; евентуалното присъствие на роднини на заподозрените лица не е взето предвид при подготовката и изпълнението на операцията.
Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер общо на 80 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

По жалбата (Антон) „Петров и Иванова срещу България“ съдът в Страсбург приема, че е налице нарушение на член 3 от Конвенцията (забрана на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение) и на член 6 § 2 (презумпция за невинност) от Конвенцията.
ЕСПЧ присъжда на жалбоподателите обезщетение за неимуществени вреди в размер на 15 000 евро.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки