Левски е идеалът, към който са се стремили всички велики българи


Левски е идеалът, към който са се стремили всички велики българи
Валери Симеонов произнесе вълнуващо слово за значението на делото на Васил Левски пред активистите на партията на СКАТ
22 Юли 2016, Петък


Ако България трябваше да има рожден ден, по-подходяща дата за това от 18 юли няма, каза в Карлово лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Автор: Десант

Стотици членове и симпатизанти на „Национален фронт за спасение на България“ се включиха в тържественото честване на 179-годишнината от рождението на големия син на България Васил Левски. Знаковото събитие събра на 18 юли под знамената на партията множество патриоти в цяла България, които поднесоха венци и цветя пред мемориалните знаци в памет на националния ни герой.

В Карлово, родния град на Апостола на свободата, пред паметника на революционера венци и цветя поднесоха лидерът на НФСБ и председател на парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов, заместник-председателите на партията на СКАТ Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев, народните представители Христиан Митев, Славчо Атанасов, Петър Петров и Димитър Байрактаров, както и членове на Националния политически съвет на НФСБ, областните координатори на формацията, журналисти от телевизия СКАТ. Пред събралото се множество вълнуващо слово произнесе Валери Симеонов.

„Васил Левски е личността, на която дължим възраждането и съществуването на наша мила родина България. Ние всички идваме тук, в родния му град Карлово, не само да се преклоним пред паметта му, но идваме и с радостно настроение. Това е така, защото ако България трябваше да има рожден ден, по-подходяща дата за това от 18 юли няма.
Левски е човекът, който тръгвайки по пътя на съпротивата и борбата, създава идеологията за освобождение на България чрез създаване на вътрешна организация от комитети. Той сам се нагърбва с тази изключително тежка задача и обикаля година след година българските земи. При тези обиколки е с незараснала тежка рана в корема, останала му още от службата във Втора българска легия.

Дякона обаче успява да преодолее апатията и битовизма на българина, както и непрекъснатите преследвания от турските власти, и неуморно плете мрежата на революционните комитети. Точно те са в основата на Априлското въстание – един от
най-великите апотеози на българския дух и борбата за свобода на нашия народ.
След Освобождението Левски е временно забравен. Неговото име и делото му се завръщат в националната памет и в учебниците едва през 20-те години на миналия век, когато България вече е осъзнала себе си като държава. 

Аз мисля, че във всичките тези години България е имала периоди на подем, имала е периоди на пропаст, на катастрофи и т.н. Но като цяло в основата на патриотизма, в сърцето и душата на всеки българин, Левски е жив. Ние всички сме откърмени още от първите читанки, от тетрадките, с образа на Апостола, с тази негова дейност, към която  всеки таи най-съкровени чувства на преклонение, на истинско човешко уважение.
Левски живее у всеки българин. Убеден съм, че много повече са хората, които в своите души издигат идеала за Левски. Много повече са от тези, които остават безразлични пред изпитателния му поглед. Васил Левски е велик със своя висок морал, с изключителните си качества и с право може да бъде отъждествен като „богът на България“.

В цялата му биография няма нито едно петно или сянка на съмнение, която да падне върху всеотдайността му към Отечеството. С качествата си Левски се превръща в идеал, към който са се стремили всички велики българи, допринесли за единението и свободата на Родината.
Всички ние в НФСБ се опитваме да следваме примера на Апостола. Той ще бъде жив в сърцата на всеки от нас, докато я има България. А България ще пребъде, ще я има вечно!“ - заяви председателят на Националния фронт.
Данчо Хаджиев припомни думите на Дякона: „Ако е за Българско, влизам в съюз и с дявола!“

„Левски е белязал историята на Третата българска държава и нашия народ така, че неговото дело и живот са се превърнали в идеал за всеки българин и родолюбец“, подчерта Хаджиев.
Народният представител Димитър Байрактаров пък отбеляза, че всеки българин трябва да следва заветите на Апостола на свободата.
„Трябва да положим много усилия, да се доближим дори и малко до моралните качества на Левски. Само така ще можем да претворим неговата мечта „за чиста и свята република“ в днешните смутни времена“, подчерта депутатът.
В края на честването новоучредената трета градска структура на НФСБ в Карлово подари на Валери Симеонов тениска с лика на Апостола, с българския лъв и със свещените слова „Свобода или смърт!“

НФСБ отбеляза светлата дата и в Бургас. В морския град венци и цветя пред бюст-паметника на Дякон Левски в Приморския парк положиха общинските съветници от партията на родолюбците Ивайло Вагенщайн и Георги Дражев, членове и симпатизанти на Националния фронт, представители на партия „Средна европейска класа“, журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант“.
„Васил Левски ни завеща да пазим и съхраним българската държава и дух. Трябва обаче да имаме и неговата жертвоготовност и любов към Родината, да ги носим постоянно в сърцата си“, заяви Ивайло Вагенщайн.

Партията на СКАТ отбеляза годишнината от рождението на Дякона и в Пловдив. Членове и симпатизанти на родолюбивата формация се включиха в градските тържества по случай светлата дата. Патриотите поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски в парка „Бунарджика“, в подножието на Хълма на Освободителите.
„Животът и делото на Левски остават за бъдещите поколения като пример за всеотдайност и родолюбие. Трябва да следваме неговите завети и да пазим нашата родина, защото, както казваше великият писател Николай Хайтов, „изтървем ли България, изтървали сме всичко“, отбеляза председателят на НФСБ в Пловдив Константин Гаров.
Светлата дата бе отбелязана от членове и съмишленици на НФСБ и ПФ и във Варна, Разград, Сливен, както и в много други населени места в страната.


Признание за патриотизма

На 18 юли, в деня, когато България отбеляза 179 години от рождението на Васил Левски, в родния му град Карлово, в Синдикалния дом се проведе заседание на Националния политически съвет на „Национален фронт за спасение на България“.
На форума беше обсъдена настоящата политическа обстановка, бяха припомнени приетите законопроекти на патриотите в Народното събрание, начертани бяха и конкретни действия, свързани с предстоящите избори за президент през есента.

След края на заседанието се проведе и партийна конференция на областните координатори на НФСБ.
В края на форума лидерът на Националния фронт Валери Симеонов бе удостоен от ямболското дружество „Тракия“ с почетен плакет и грамота за цялостната му родолюбива дейност. Наградата бе връчена от регионалния координатор на НФСБ за Ямбол Неда Карска.


Валери Симеонов (вляво) и Данчо Хаджиев сведоха глави в знак на почит пред паметника на Левски в Карлово Венец пред бюст-паметника на Левски в Бургас поднесоха общинските съветници  Ивайло Вагенщайн (вляво) и Георги Дражев

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки