Кошнички с лимонов крем


22 Юли 2016, Петък


Бързо, лесно и интересно


Продукти:
500 г бутер тесто
4 лимона
200 г захар на кристали
100 г пудра захар
100 г краве масло
5 яйца

Начин на приготвяне:
Бутер тестото се разточва на фина кора и от нея се изрязват кръгове с помощта на чаша или купичка. Диаметърът на кръгчетата трябва да бъде съобразен с формите за мъфини (мини кексчета), които ще се ползват.
Тестото трябва да обхване дъното и леко да излиза над стеничките на всяка формичка, за да се получи накрая хрупкава кошничка.

Разбира се, преди това формите се намазват със силиконова четка с мазнина, най-добре с размекнато краве масло.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 20-ина минути.
В подходящ съд се слагат настърганите кори на четирите лимона, след което тенджерката (или купата) се премества на водна баня в друг съд на котлона. Прибавя се сокът от лимоните и щом леко се затопли, се изсипва и захарта.
Към всичко това се добавя и маслото.

Когато маслото и захарта се стопят нацяло, се прибавят и предварително разбити 3 яйца плюс допълнително два жълтъка, като сместа на котлона се бърка енергично. Оставя се на водната баня да ври на тих огън 15 минути, като се бърка периодично. След което купата се маха от котлона и се оставя настрани, докато се приготви белият крем.
Отделените белтъци от двете яйца се разбиват с миксер на пухкав сняг, след което на три пъти (като се разбърква непрекъснато) се добавя пудрата захар. Накрая трябва да се получи толкова гъст крем, че да не пада от купата.

През това време кошничките би трябвало вече да са изпечени и даже леко да са поизстинали. Пълнят се с лимонено-жълтъчения крем – количеството би трябвало да стигне за 12 формички.
Отгоре се слага по една супена лъжица от белтъчения крем, като капаче с връхче.
Загрятата фурна се оставя да работи само на горен реотан. Сладките се пъхат за около 5 минути, колкото белтъченият крем да добие приятен бледокафеникав цвят.

Кошничките могат са се поднесат гарнирани с останалите количества от белия и жълтия крем, ако има такива, разбира се.
Един съвет: Бутер тестото е капризно и при многократно замразяване и размразяване добива неприятна миризма на гранясало. Затова първо се гледа датата на производството му, отбелязана на етикета. За препоръчване е да се вземе такова, което се съхранява във фризер, а не в хладилна витрина.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки