В отговор на вашите въпроси


21 Юли 2016, Четвъртък


От години имам диабет. Чувала съм, че подправката карамфил е много полезна за моето състояние.



Така ли е наистина?
Димитрина Белвеждова,
Каспичан

Подправката карамфил се получава от изсушени неразтворени цветни пъпки на карамфиловото дърво.
Най-важният техен компонент е съдържащото се в тях етерично масло, известно като евгенол. Именно то им придава специфичните аромат и привкус.
В 100 г карамфил се съдържат 27 г въглехидрати, 20 г мазнини и 6 г белтъчини, плюс бета-каротин, дъбилни вещества, практически всички витамини от групата В, а също и витамините Е, РР, С и К. Има още магнезий, цинк, натрий, калий, селен, калций и желязо.

Освен специфичните кулинарни качества, този богат състав осигурява обезболяващо действие, премахване на спазмите, заздравяване на малки ранички и фурункули, регулира обмяната на веществата и придава антисептични, противовъзпалителни, потогонни и диуретични свойства на подправката.
Чести спътници на диабета са разстройствата в храносмилането, затлъстяването и податливостта на инфекции. Благодарение на своите благотворни качества карамфилът се явява много полезен за храненето на диабетика. Освен това той проявява известно захаропонижаващо действие.

Хората, страдащи от диабет, биха могли да използват за поддръжка на организма си карамфилена настойка. За получаването й е нужно 20 зърна от подправката да се сложат в чаша вряла вода и да се оставят да престоят цяла нощ. Прецежда се и се взима на три приема през деня. За добър оздравителен ефект обаче е нужно настойката да се пие редовно в продължение на половин година.
Също така може да се приготви и карамфилово масло, което е много подходящо за заздравяване на рани и цепнатини по кожата. Нужно е в 100 мл олио да се сложи 1 с.л. от подправката. Кипва се, охлажда се бързо и се съхранява в хладилник.

Сдъвкването на едно зърно карамфил укрепва венците, което също е важно за диабетиците.
Използването на ароматната подправка обаче е противопоказно за бъдещите майки, а също и при значителна преумора или превъзбуда, както и при гастрит с повишена киселинност, язвена болест и за деца до двегодишна възраст. С повишено внимание трябва да се слага в храната при сърдечни нарушения.
Разбира се, карамфилът не бива да се възприема като някакво природно чудо, което изведнъж може да реши всички проблеми, възвикващи от диабета. Но е желателно да присъства в кухнята на диабетиците. Освен че ще разнообрази храната им, ще я направи и по-полезна.


В категории: Здраве , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Randhil
09.08.2016 21:20:08
0
0
I bow down humbly in the presence of such grstanese. http://jzurhym.com [url=http://loinqydkwuv.com]loinqydkwuv[/url] [link=http://klibav.com]klibav[/link]
4
Jodecy
09.08.2016 13:42:01
0
0
That's the best answer by far! Thanks for <a href="http://rivdpwk.com">couigibnttnr.</a>
3
Eddie
08.08.2016 19:50:39
0
0
The exrpteise shines through. Thanks for taking the time to answer. http://sxbrpzoa.com [url=http://twiztsrj.com]twiztsrj[/url] [link=http://ksmmbaeyqq.com]ksmmbaeyqq[/link]
2
Kailee
08.08.2016 05:07:29
0
0
At last! Someone who <a href="http://npiysvotnzc.com">unsntsraedd!</a> Thanks for posting!
1
Kaeden
07.08.2016 21:43:59
0
0
RUSSOMANO, tá bom pra você, tá bom pra você, HADDAD? Então, estando bom pra ambas as pa.ƒtsr..VÃeO PRA PQP E DEIXAR O SERRA ARREGAÇAR A BAGAÇA LOGO NO PRIMEIRO TURNO!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки