Древната Кария ще разкрие своите вековни тайни


Древната Кария ще разкрие своите вековни тайни
Останките от крепостта Кария край Шабла
19 Юли 2016, Вторник


Предприемат се първите подводни археологически проучвания по добруджанското крайбрежие

Автор: Пламен Николов

За първи път това лято ще бъдат извършени подводни археологически проучвания край Шабла. Те са първите и единствени засега по добруджанското крайбрежие.
Пред приключване са разкопките на тази част от античната крепост Кария, която се намира на сушата. На брега са добре съхранени останки от крепостните съоръжения и кулите. Целта е да се проучи цялата твърдина. Площта й, която е останала на материка, е около 2-3 дка. Всичко друго е под водата.

Разкопките се финансират от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, което е предоставило за целта 32 000 лв. След като археолозите приключат своята работа, със средства на Община Шабла пък  крепостта ще бъде реставрирана и консервирана. Иначе водолазите от местния клуб „Приятели на морето” ще работят безплатно – със собствена екипировка, техника и лодка.
Мястото има потенциал да се превърне в изключителна туристическа атракция, защото се явява най-източната точка на България, а освен това тук е и най-старият действащ фар в страната.

Културният пласт в Кария е с дебелина 4,5 м и е изключително плътен. Това не е гръцка или финикийска колония, както повечето градове по черноморското крайбрежие, а карийска. А карийците са народ в Мала Азия, които са имали съвсем малко колонии и тази е една от тях.
През Античността Кария е имала собствено пристанище, което днес е под водата. Рибари разказват, че в района на вълнолома буквално ври от керамика и учените се надяват на ценни находки. Всички открити артефакти ще останат в Зеления образователен център в Шабла.

За пръв път през тази година с финансовата помощ на Община Тервел ще бъде разкопана и късноантичната римска и ранновизантийска крепост Палматис край тервелското село Оногур. Крепостта не е проучвана от археолозите, но пък е отдавна известна на иманярите, които системно копаят тук.
През това лято ще продължат разкопките и на Залдапа – най-големия град във вътрешността на Добруджа в епохата на Късната античност. Осигуреното финансиране от Община Крушари е в размер на 10 000 лв. Сега е включен и нов обект – римското водохранилище, което е в непосредствена близост до крепостните стени. Идеята е то да бъде напълно възстановено.

Досега в Залдапа бяха открити епископска базилика с крипта на светец под нея, намерени бяха части от ювелирен мраморен иконостас и две колони от редкия червен мрамор „Бреша Каролина”. Ще продължи работата по разкриване на епископската резиденция, на по-малките базилики и ще започне разкопаването на Агората – градския площад.


Разкопките на Залдапа ще продължат и това лято

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки