Стомашно-чревни инфекции при свинете през лятото


Стомашно-чревни инфекции при свинете през лятото
19 Юли 2016, Вторник


Те създават големи главоболия на стопаните

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Свинете най-често страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт, особено през топлите сезони на годината. Едно от най-разпространените сред тях е паратифът. То засяга прасетата на възраст от 2 до 6 месеца и се предизвиква от широко разпространените салмонели.
Най-често те боледуват от отбиването до  4-месечна възраст, по-рядко се засягат  тези около 6-месечна възраст и по изключение – по-възрастните.

Паратифът  избухва обикновено спонтанно, когато са налице предразполагащите условия: отглеждане във влажни, кални, временно пригодени  свинарници, пренаселеност, неправилно хранене с несвойствен за вида и възрастта и некачествен фураж или с развалени храни, изморително транспортиране, хронични паразитни инвазии, ваксинации  и др.
Болестта протича  в остра, подостра и хронична форма. Острата се проявява с треска (температура 41-41,5 градуса), редуващи се отначало запек, а след това диария, повръщане, зачервяване на  ушната раковина и кожата на корема, вътрешната повърхност на бедрата и в перинеалната област, дължащо се на дребни кръвоизливи. След 2-5-дневно боледуване обикновено прасетата умират.

В някои случаи заболяването може да премине в подостра и хронична форма. Подострата форма се характеризира с чревни поражения – продължителна диария с жълти миризливи изпражнения, примесени със сивобелезникави люспи от умъртвена         чревна лигавица, капризен апетит, а понякога и със запек, силно отслабване, бронхопневмония и екзематозни поражения  по кожата. Хроничната форма се проявява както подострата, но боледуването е по-продължително. Последните две форми завършват със смърт или прасетата закърняват  и  силно изостават в растежа и развитието си.
За лечение се прилагат чревни антисептици и широкоспектърни антибиотици, като  Sulfaguanidin, Gentamycin , Collistin, Roxacin, Collisultrix, Tylovet  и др.

Дизентерията е подобна остро протичаща болест, която засяга най-често прасетата от 2- до 6-месечна възраст. Причинители са  няколко заразни патогена, като източник на  инфекция са заразените свине.
Дизентерията показва тенденция към стационарност и там, където се яви, обикновено много трудно се изкоренява. Най-същественият признак на заболяването е кървавата диария (това е основната разлика от паратифа) при нормална телесна температура. Болните прасета бързо отслабват, изпитват силна жажда и се залежават. Заболяването се развива  за 4-7 дни и завършва със смърт (при по-младите), а при възрастните – до 20 дни, като обикновено приключва с оздравяване.

За лечение се прилагат антибиотици и сулфонамиди, като Lynko Spectin, Optiprim oral , Tylovet и др. Много добър лечебен ефект има прилагането на Ridzol във водата за пиене.
За предпазване на свинефермите от дизентерия най-важната стъпка е да не се допуска доставката на свине от заразени стопанства и да се предприемат необходимите мерки за ограничаване влиянието на предразполагащите фактори. В стационарните ферми е добре да се  провежда периодично лечебно-профилактично третиране с фуража. При поява на заразата болните животни трябва незабавно да се отделят и да се лекуват. Налагат се ограничения върху внасянето и изнасянето на свине, а здравите прасета от засегнатите боксове се третират  също профилактично. Необходимо е да се  провеждат системни текущи дезинфекции, да се подобри храненето, гледането и микроклиматът в помещенията за отглеждане на  свине.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки