Брашнестата мана по зеленчуковите култури


Брашнестата мана по зеленчуковите култури
19 Юли 2016, Вторник


През август метеорологичните условия благоприятстват развитието на брашнеста мана по зеленчуковите култури от късното полско производство.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Чувствителни на заболяването са представителите на семейство Тиквови (Cucurbita) – краставици, тикви, тиквички, дини, пъпеши, но се поразяват и доматите и пиперът.
Брашнестата мана по краставиците е икономически важна болест, която нанася сериозни щети на реколтата от късното полско производство. Тя се причинява от две аскомицетни гъби – Erysiphe cichoracearum и Sphaerotheca fuliginae. Болестта засяга всички вегетативни части на растенията, като най-силно поразява листата и листните дръжки.
По-уязвими на брашнеста мана са растенията в по-напредналите фази от развитието си, при които е нарушен водният баланс (намален тургур на листата).

Признаците на болестта са типични – петна по двете страни на листата (отначало по горната листната повърхност), покрити с бяла (кремава ) плесен. Поразените листни петури имат вид на посипани с брашно. Впоследствие листата изсъхват.
За ограничаване разпространението и развитието на брашнестата мана по краставиците и другите зеленчукови култури важна агротехническа мярка е унищожаването на растителните остатъци, прилагане на добра агротехника, поддържане на подходящ поливен режим през вегетацията.

При констатиране на първите признаци на болестта краставиците трябва да се третират със системни фунгициди с подходящ карантинен срок: Домарк 10 ЕК – 0,05% (7 дни), Байфидан 250 ЕК – 0,02% (7 дни), Вивандо – 0,02% (3 дни), Куадрис 25 СК – 0,075% (3 дни), Колис СК – 0,05% (7 дни), Топаз 100 ЕК – 0,025% (14 дни), Шавит 25 ЕК – 0,02% (7 дни), Флинт Макс 75 ВГ – 0,02% (3 дни).
Следващото пръскане се провежда след 10-12 дни.
За да се предотврати появата на резистентност на патогена към прилаганите фунгициди, е задължително редуването на препарати с различни активни вещества. През вегетацията на краставиците употребата на един препарат повече от три пъти не е желателна.

Брашнестата мана по доматите и пипера се причинява от аскомицетната гъба Leveillula taurica. Най-напред признаците на болестта се наблюдават по най-ниско разположените листа на растенията. По горната страна на листата се наблюдават бледозелени петна, които от долната страна на листната петура са покрити с бял налеп.
При доматите петната прегарят и листата се деформират. При пипера листата бързо увяхват и окапват.
При поява на първите признаци на болестта се препоръчва пръскане със системни фунгициди: Топаз 100 ЕК – 0, 025%, Скор 250ЕК – 0,075%,  Домарк 10 ЕК – 0,04%, Вивандо – 0,03% и др. Следващото третиране е след 10-12 дни.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки