Пазете гъските от паразити


19 Юли 2016, Вторник


Продължение от миналия брой
Сингамозата по птиците представлява паразитно заболяване,


Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

предизвиквано от  нематоди (глисти), които обитават белия дроб и трахеята на птиците. Причинителите са кръгли червеи – мъжки и женски, с дължина от 3 до 25 мм. Паразитирайки в трахеята, тези малки паразити се хранят с кръв и се намират в непрекъсната копулация. В отделените от женския индивид яйца само за 10-14 дни се развиват ларви. Птиците се заразяват като поемат такива яйца или дъждовни червеи, които представляват резервоар на заболяването.
Боледуват предимно младите кокошови птици – пилета, пуйчета, фазанчета, кекличета, яребичета, и то през летните влажни месеци. Възрастните екземпляри по-рядко се заразяват. Разпространители на инвазията са и много видове диви  птици.

Най-голяма роля за масовото заразяване на пернатите играят дъждовните червеи – в тях се натрупват много ларви, които преживяват до 3-4 години. От друга страна, червеите са любимо „лакомство“ за птиците, което способства за разпространение на заболяването.
Клиничната картина е подобна на описаната в миналия брой за циатостомозата при гъските и най-типичното при нея е затрудненото дишане.
За лечение се използват препаратите, описани при лечение на амидостомозата при гъсетата.

Профилактиката включва поголовното обезпаразитяване на болните и инвазираните птици. Младите пернати се отглеждат в сухи помещения на сух терен или върху телени мрежи, поставени на 40-50 см над повърхността на почвата. Не е добра идея непосредствено след дъжд да се пускат птиците в дворчетата около помещенията, за да не кълват дъждовни червеи. Торът трябва да се събира ежедневно и да се съхранява на торища. Стопанствата за отглеждане на млади птици по възможност следва да се строят на подходящи терени – сухи, отцедливи  и проветриви места.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки