Нашият конкурс


Нашият конкурс
18 Юли 2016, Понеделник


Спомени от семейния албум


Поредното предложение за нашия конкурс „Спомени от семейния албум“ идва от Тодор Грозлеков от Бургас.
На едната снимка позират братя Грозлекови от Копривщица. От дясно наляво се нареждат Панчо, Рашко, Цоко, Симеон и Найден (сн. 1). Фотографията е заснета след Балканската война през 1913 г.
В центъра на другия кадър е бабата на Тодор Грозлеков – Ралука. Тя е майката на петимата братя, които са на сн. 1. Отляво на нея е и дъщеря й Лала (сн. 2).

След войната, през 1919-1920 г. Рашко и Цоко остават в Бургас и основават фирма „Братя Грозлекови“. Те са ангросисти – занимавали са се с търговия с риба и колониални стоки. Доставяли са риба в кошници до близките градове Ямбол и Сливен.
Офисът на компанията се е намирал на ул. „Александровска“ № 1.
Впоследствие Рашко се жени в Карнобат за Перезия, която е от известния Нейчев род. Неин дядо е най-големият карнобатски герой от епохата на Освобождението – Алекси Нейчев, чието име носи главната улица в града. От този род е и именитата ни поетеса Жива Кюлджиева, по чиито текстове са създадени едни от най-обичаните и популярни български естрадни песни.

Иначе корените на копривщенския Грозлеков род се губят далеч назад във вековете. Името на негов представител се среща в ктиторски надпис на входа на Рилския манастир. Предполага се, че фамилията произлиза от старославянски прякор и означава „усойно място“. Тодор Грозлеков пояснява, че това е точното описание на скътаната насред Средна гора живописна долина, където в далечното ни минало са положени основите на китната Копривщица.

Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Станислав Петков Маврудиев
23.02.2018 12:15:59
0
0
Прекрасна снимка на Герои от Балканските войни (1912-1913 г.). Моят род - Маврудиеви - от Копривщица има роднинска връзка с фамилия Грозлекови. Прабаба ми Койка (по мъж Маврудиева) е сестра на Ралука Радомирова, по мъж Грозлекова! :)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки