Българско участие в Парада на културите във Франкфурт


Българско участие в Парада на културите във Франкфурт
Българските участници на парада в германския град
18 Юли 2016, Понеделник


В края на юни във Франкфурт се състоя традиционният Парад на културите. Събитието се провежда за 19-а поредна година и е посветено на взаимното опознаване и сближаване

Автор: Георги Ваташки

на представителите на различните национални групи в Германия. Сънародниците ни, живеещи в провинция Хесен, се представиха достойно на събитието. Тяхното участие бе организирано от Българо-немската инициатива за култура, бизнес, образование и социални дейности „Импулс“.
Българският щанд бе украсен с ръчно изработени от нашенците гирлянди от рози и заслужи похвалите на гостите като едно от най-красивите съоръжения на събитието. Гостите на празника, в който участваха представители на 25 нации, можаха да се запознаят с множество информационни материали за България в сферата на туризма и културните богатства на страната, родните вина, сувенири, както и с прочутото българско розово масло.

Силен интерес сред организаторите и посетителите предизвикаха нашите участници на парадното шествие на нациите. Начело на българската колона бяха застанали две самодиви с огромен надпис „България“, до тях вървяха кукери с автентични костюми, които се движеха под звуците на гайда и тъпан. След тях преминаха участниците от танцовите групи „Импулс“ и „Българи от Офенбах“, които демонстрираха не само красиви български носии от различни фолклорни области, но и традиционни песни и хора.

Кулминацията на събитието бе дългоочакваното танцово изпълнение на „Импулс“ и индийската група Tamil Sangam, които въпреки поройния дъжд, ливнал непосредствено преди спектакъла, се представиха блестящо пред многобройна публика. С любопитство зрителите проследиха типични български и индийски танци от различни фолклорни области. В заключителната част на спектакъла зрителите можеха да видят уникално шоу – индийци танцуват право хоро, българи изпълняват индийски танци, а всички заедно комбинират характерни за двете култури движения под звуците на хип-хоп с етно мотиви.

Основатели на Българо-немската инициатива за култура, бизнес, образование и социални дейности „Импулс“ са бивши членове на българските академични сдружения в градовете Дармщат, Франкфурт и Щутгарт. През 2015 г. организацията прераства в обединение на сънародниците ни в провинция Хесен. Основните цели на асоциацията са насърчаване на образованието и културния обмен между България и Германия, съдействие на българските емигранти по повод различни социални въпроси, както и подпомагане на родни абсолвенти и млади професионалисти в бъдещата им реализация в университетите във Франкфурт и провинция Хесен.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки