В България е красиво, евтино и има четири сезона


В България е красиво, евтино и има четири сезона
Паното на украинската художничка, пресъздаващо село Церова кория като стара, пожълтяла фотография
18 Юли 2016, Понеделник


Твърдят го дизайнер на “Ролс-Ройс” от Манчестър и художничка от Харков, избрали страната ни за втора родина

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Тя е украинка от Харков, а той е англичанин от Манчестър. Преди година и половина идват в лясковското село Драгижево от Шотландия, където са живели, за да се влеят в редиците на тукашната „английска колония”.  
„Мъжът ми имаше едни причини да дойдем в България, аз - други, но сега сме тук и сме щастливи”, разказва Албина Нестерова. Буквално се влюбили в новия си дом – уникална с архитектурата си къща, която купили от англичани и така станали жители на Драгижево.
Албина по професия е график и театрален художник, работила е в операта в Харков, където е правила огромни декори за постановки на Верди.

“Всичко харесвам тук. Вече съм щастлив пенсионер и избрахме България за наш дом, защото е красиво, евтино, климатът е страхотен, четирите сезона са невероятни. В Шотландия няма лято. Обожаваме Родопите”, споделя Карл Баркер Смит. 10 години той е работил като вътрешен дизайнер за “Ролс-Ройс”.
Бил е част от екип инженери, занимавал се е с интериора и екстрите в купетата на автомобилите по поръчка за крале, принцове, олигарси, именити спортисти - колите, които може да си позволи само най-богатия процент от населението в света.

Албина и Карл са единодушни, че най-красивото място за тях в България е Велико Търново. “Ландшафтът, Старият град, атмосферата на Велико Търново - всичко ни пленява. Ние ценим историята, а Търново е историческата столица на България. Естествено, инфраструктурата е проблем, но това е обща болест за цялата страна”, обяснява Карл Баркер Смит.

Историята на „венецианската къща“

Домът им наистина е уникален. Всяка стая е неповторима и тематична. Художничката на театрални декори и дизайнерът на купета “Ролс-Ройс” имат една обща страст - Венеция. Неслучайно къщата им е известна в околностите като „венецианската”.
Един от салоните в дома им е посветен на романтичното кътче от Адриатическо море с много венециански маски, закачени по стените, а Албина често рисува сюжети и фрагменти от венецианските кралски балове с техниката на живописта, на която се е отдала сега. Салонът за гости е най-вдъхновяващото място.
Пред огромната камина в стаята в готически стил има дървена индийска маса на 700 години.

“Тази маса струва повече от къщата ни. Щом я видях, си казах - това ще е домът ни и с Карл започнахме постепенно да внасяме и създаваме нашата си атмосфера в къщата”, разказва Албина, подпирайки се на изящния плот над камината, върху който са подредени скулптури от Холандия.
В интернационалния дом има и български кътове с покривки, изплетени на една кука, а на стените - български пана и китеници.

Карл е по ремонтите, Албина е по градинарството. “Аз й направих басейн, тя оформи градината около него, като започна от нулата”, разказва Карл Баркер Смит. Той пък е запленен от хищните птици и освен да изследва живота и навиците на пернатите, обича и да ги рисува. В момента подготвя за изложба свои рисунки на редки видове птици.
Първото нещо, с което украинската художничка и английският дизайнер се заели, купувайки имота в Драгижево, било не да ремонтират новия си дом, а да изчистят улицата.

Общото е наше, а не ничие

“Беше бунище, хората не се интересуваха какво е пред домовете им. Аз обаче се заинатих и се захванах да облагородявам улицата. За мен общото е наше, а не ничие, както смятаха съседите ми. В началото те ме мислеха едва ли не за луда, но когато видяха, че се получава красиво и уютно, и те започнаха да носят цветя, и заедно да правим градинките пред домовете ни”, разказва украинката.
За месец и половина тя прави огромно пано от 48 квадратни метра, пресъздаващо съседното село Церова кория като красива стара снимка в нюансите на охрата.

“Правили сме театрални и оперни декори по 200-300 квадратни метра, а това пано ми е като някакво дихание, ей така за разнообразие”, споделя украинската художничка.
В центъра на паното е църквата “Св. Йоан Предтеча”, около нея са знакови къщи в Церова кория и училището. Тя показала ескиз на идеята си, а цялото село се включило в събирането на средствата за материалите за изработката на паното в младежкия център.
“Благодаря на всички хора, на бабите и дядовците, защото повече от 50 човека дариха пари. Селото е много будно, а и хората са прекрасни", споделя Албина, докато нанася последните щрихи по паното, което трябвало да е готово за песенния празник на Церова кория “Пъстро пиле Петровско”.

Украинката Албина е една от едва десетината чужденци, които играят български хора в танцов клуб “Радомира international” в Церова кория. На сложните, неравноделни тактове, пременени с български народни носии, се учат англичани, поляци, холандец и българската му съпруга.
Дори кметът на селото потропва заедно с чужденците на празници. Българската култура е дълбока и красива, казват те и добавят, че професионално вече са научили и изпълняват четири български хора.

Хищните птици и близостта до Украйна

Карл дошъл в България, за да се отдаде на основното си хоби - хищните птици. Албина го последвала, но за да е по-близо до Украйна, която се раздира от военни и политически конфликти.
“Имам си основателна причина да съм по-близо до родината ми. Синът ми и двегодишната ми внучка са там. Той не иска да напусне, защото там са приятелите му, там е неговият бизнес”, разказва Албина.
Тя с неохота говори за руско-украинския конфликт.

“Хора умират и това е най-тъжното. Имахме знаменит оперен певец в Парижката опера. Прибра се в Украйна, за да се включи във войната, и го убиха. Светът загуби голям талант. Това не трябваше да се случва. Моят роден град Харков е на 200 километра от реалната война, в която по 100-200 човека загиват всеки ден", вълнува се украинката и очите й се пълнят със сълзи.
Да има мир по целия свят - звучи банално, но е важно, заключава Албина.


Албина Нестерова и Карл Баркер Смит от година и половина са избрали лясковското село Драгижево за свой дом Първото нещо, което новите българи направили, е било да изчистят улицата и да увлекат съседите си да направят градинки пред къщите си

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки