Габровските майтапи тръгват на обиколка


Габровските майтапи тръгват на обиколка
Борис Димовски е жив и днес с гениалните си творби
18 Юли 2016, Понеделник


Вижте творбите на големия Борис Димовски

Автор: Веселин Максимов

Музеят „Дом на хумора и сатирата” – Габрово започва летните си гостувания по нашето Черноморие с изложбата „Габровска сметка”. Първата спирка е Бургас, да се готвят и други градове, както казва втръсналата до припадък телевизионна реклама.
В никакъв случай, обаче, гостуващата изложба би досадила някому, защото е съставена от творби на гениалния карикатурист Борис Димовски. А организаторите от Дома се шегуват, че въпреки поговорката за Мохамед и планината, изобщо не мислят да местят
морето в планината, но припомнят, че Габрово има кораб в гората и това е едно от чудесата, за които разказват на своите гости.

Идеята за него е на „Българският Рокфелер”, както наричат габровския крупен индустриалец Пенчо Семов (1945-1873). Било е време, когато да си от Балкана и да имаш кораби съвсем не е било необичайно, но за това ще разберете, ако отидете там.
А за големия Борис Димовски (1925-2007) - трябва да кажем, че е един от духовните бащи на Музея в Габрово. Свързан е с града отпреди да съществува Дом на хумора, когато е направил илюстрациите на сборника „Габровски шеги” (1966).
Тези кратки смешни истории след това са тръгнали да обикалят света, превръщайки се в най-разбираемата легитимация на габровския дух. Големият художник е и почетен гражданин на Габрово още през 1983 година.

Изложбата се нарича „Габровска сметка”, защото предприемчивостта и изобретателността, умението на габровци да си правят добре сметката, да бъдат стратези и визионери са в основата на просперитета и на възрожденско, и на по-сетнешно Габрово, твърдят от Дома на хумора и сатирата.
Нашенецът винаги се е съизмервал с най-напредничавите, най-успешните, затова е могъл да ги настигне и надмине, затова за него казват: когато по света за нещо се заговори, то в Габрово вече се прави.
Днес габровските вицове и анекдоти са разпространени  на повече от 40 езика в света, в това число и на японски.

Преводачът на японски проф. Чихару Накамура от Университета в Кобе подчертава: "Искам сънародниците ми да знаят, че България е прочута не само с чудесното си кисело мляко и розовото масло, но и със своя хумор".
Илюстрациите в изложбата са от художествения музеен фонд „Хумор на народите”, в който се съхраняват над 500 произведения на Борис Димовски, постъпили като откупки и дарения от самостоятелни изложби, а в по-ново време и като дарения от роднините на художника.

Карикатурите и илюстрациите участват в издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, в самостоятелни или тематични изложби не само в Габрово.
Специално за гостите е подготвена голяма изненада, която ще опровергае мита, че габровци са пресметливи и стиснати. Всеки посетител на експозицията ще може да си тръгне с нещо „габровско” за спомен.
В Бургас тя ще бъде до 14 август.


Бургазлии са първите, които ще плащат „габровската сметка”

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки