Петковият хан в Саранбей и Апостолът на свободата


Петковият хан в Саранбей и Апостолът на свободата
Георги Петков (вляво) с приятелите си Михал, Васил Стойчев и Костадин Иванов
17 Юли 2016, Неделя


Една снимка разказва за потомствените революционери от пазарджишкото село Голямо Белово

Автор: Стефан Мерачев

През май 2016 г. в дома на Кирил  Кръстев от с. Ветрендол, обл.Пазарджик – правнук на водача на Априлското въстание в района Мито Дамянов, беше открита неизвестна снимка на Георги Петков и приятелите му Михал, Васил Стойчев и Костадин Иванов.
Васил Стойчев (на фотографията той е правият вдясно) е родом от с. Белчин, Самоковско. Бил е калугер в Рилския манастир. Преди Априлската епопея хвърля  расото и се заселва в с. Ветрендол. Връзката му с Георги Петков предполага, че е участник в подготовката на въстанието. Фактът, че снимката е запазена от сина на Мито Дамянов Кръстю, не е случаен. Мито Дамянов и Васил Стойчев са се познавали и вероятно са участвали заедно в Априлските събития. А и големият син на дядо Мито – Ангел, става кум на Васил.

Васил Стойчев има внуци – Димитър, Спас, Васил, Петър, Георги, като внукът пък на Спас Стойчев – Спас Любенов Стойчев, понастоящем е калугер в манастира на Кръстова  гора.
В своята революционна дейност Левски многократно посещава Пазарджик и околните села. През 1869 г. по време на втората си обиколка из страната той основава революционен комитет и в този град. Тогава  поп Михаил Радулов – водач на въстанието и родом от с. Голямо Белово, се среща с Левски в Петковия хан. „Аз бех млад поп. Дякон Левски дойде в Пазарджик на Петковия хан в шопски рабаджийски дрехи, саде катран, наденал една катраница на един остен и я носи  на рамото си. Николаки Петков ми каза: „Този е Дякон Васил Левски“ – свидетелства свещеникът.

Ханът  е собственост  на участниците в Априлското въстание – братята Никола, Георги  (на снимката седналият вляво), Иван и Костадин Петкови. Баща им Петко ханджи е известен дарител в Пазарджишко. През 1850 г. подарява голямата икона на Исус Христос в църквата „Успение на Св. Богородица“ в с. Ветрендол. Той притежава голям хан и в гара Сарамбей (дн. Септември), част от който и досега съществува. Намира се след надлеза, от дясно по посока Велинград. Този хан е една от трите запазени постройки в България, в която е отсядал Левски. Другите са Женският метох в Сопот и къщата на Ганьо Маджареца в Карлово.

За последен път Апостолът се укрива в Петковия хан от  10 до 14 декември 1872 г. И от него тръгва по последния си маршрут  през с. Стряма, Сопот, Троянски манастир, Ловеч и Къкрина. Днес постройката е в тежко състояние и се руши. Само една паметна плоча напомня, че тук е пребивавал геният на нашата свобода.
Около 1900 г. ханът вече не работи. В писмо от 10 януари 1908 г. Иван Петков, намиращ  се по търговски дела в София, пише на брат си Костадин в Пазарджик да уреди продажбата на хана, който от около 1900 г. вече не работи.
Първият купувач е Стоян Биволарски (1855-1957г.). След него много години в сградата живеят синовете на Георги Разпопов – Стоян ( Тери ) и Михаил. Те го продават на Бела Мария.

Съседната къща е на Кирил Гугутков. На 15 март 2015 г., вече 88-годишен, той разказва: „Дядо ми е купил нашия парцел от собственика на хана, родом от Белово“.
Другият съсед – Крум  Пепелянков, дава пък следните подробности: „Ханът  се състоеше от  кръчма, големи помещения за спане, обор и плевник за сено и фураж. Тук са се срещали и  разменяли стоки търговци от  Пазарджик и Пловдив до Костенец и от Чепино до Панагюри­ще.
В къщата, която остана, живееше дядо Стоян Биволарски. Той ми е разказвал, че е  участвал в създаването на революционен комитет от Левски. Присъствали са 39 души съзаклятници  от района. В хана през капак на пода се влиза в скривалище. Там много пъти е отсядал Левски. При нужда през него се излизало на брега на блатото, което се намираше  пред нас. От тук с лодка през тръстиките по рекичката Калиман се излиза в дъбовата гора около Бабачков гьол и местността Бистрица, стигаща до днешните заводи“.
 
Братята Петкови са имали сестра Мария, омъжена за Алекса Даскалов. В Пазарджик освен хана на баща си, имали и колониален  магазин. Фирмата им е известна отпреди Освобождението. Търгували са с Цариград, Одрин, Самоков и Пирот.
След Априлското въстание Николаки е заточен и умира в турския град Коня.
Георги  има син Тодор Петков, който се ражда около 1880 г. Със съпругата си Райна се заселват в с. Ветрендол. Занимавал се с пчеларство. Семейството живее под наем в старата къща на Никола Палозов, която беше до детската градина. Самият Палозов (през 1919 г. областен съветник в Пловдив, а през 1925 г. кмет на с. Ветрендол) е син на Георги Палозов ( Палаозов) от с. Варвара, приятел и съратник на Мито Дамянов от с. Ветрендол – водач на Априлското въстание в района на гара Сарамбей.

По-късно той купува 4 декара ливади от наследниците на братята Ангел и Кръстю Митови – синове на Мито Дамянов, и построява къща. Около 1990 г. наследниците на дядо Тодор продават имота на Димитър Захариев (Шашмата). Там сега се намира хотел-ресторант „Радовата къща“.
Синът на дядо Тодор – Петко Тодоров  Петков, е роден около 1900 г. в с. Ветрендол. Преследван от полицията през 1923 г. и осъден на смърт, той избягва във Виена, а след това отива в Чехословакия, където завършва специалността „Индустриална химия“.    Там се запознава с полската еврейка, лекарката Ида Малец. Раждат им се три момчета.

Най-големият от братята е роденият през 1932 г. Теодоро Петков. След него проплакват еднояйчните близнаци Любен и Мирослав (Мирко) Петкови.  Баща им взима участие в гражданската война в Испания  (1936-1939 г.) и като интербригадист се сражава срещу войските на ген. Франко. Предполага се, че е починал там след войната. Съпругата му Ида заедно с децата емигрира във Венецуела.
И трите в младежките си години се включват дейно в протестните акции срещу диктатора Перес Хименес. По време на една такава демонстрация през 1956 г. е убит единият от близнаците – Мирко.

На 23 януари 1958 г., когато в Каракас избухва гражданско-военното въстание, другият близнак Любен предвожда щурма на сградата на Националната сигурност. После се включва и в партизанското движение. Заловен е през 1962 г., година по-късно бяга от затвора и пак отива в планината. След това емигрира в Куба.
През 1973 г. се връща във Венецуела и е арестуван, защото има издадена 18-годишна присъда за терористична дейност, но скоро е пуснат на свобода. По-късно Любен Петков работи в националната телефонна компания, занимава се и с износ на цимент за Куба. Умира от рак през 1999 г.

Още по-колоритни са перипетиите на баткото Теодоро Петков. През 1960 г. той завършва с отличие икономика в Каракас – в Централния венецуелски университет, чиято студентска организация оглавява. И той като Любен се включва в партизанската война. Заради него хунтата през 1957 г. създава прецедент. Когато е убит по-малкият му брат Мирко, режимът на Маркос Перес Хименес обявява 24-часово прекратяване на огъня, за да може Теодоро да се появи в града за погребението му. На два пъти го залавят, като и двата пъти става герой в зрелищни бягства, въплъщавани после в книги и филми.
През 1971г., Теодоро напуска венецуелската компартия, в която е член на нейното Политбюро, заради дълбоките идейни разногласия с ръководството й по повод навлизането на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г. Заедно с Помпейо основава социалдемократическото Движение към социализъм, което съществува и днес.  Заради тази постъпка Теодоро Петкоф е дамгосан в България.

През декември 1993 г. той е назначен за министър на координацията и планирането в правителството на Рафаел Калдера. Българинът става и главен преговарящ с МВФ.     При правителството на Уго Чавес  преминава в опозиция и става негов ревностен противник, като остро го критикува от страниците на вестника си „Тал куал” („Така, както”).
На 6 май 2016 г. 86-годишният потомък на славния Петков род бе удостоен в Мадрид с наградата „Ортега и Гасет", която се присъжда на журналисти с особен принос в борбата за демокрация и човешки права.


Николаки и Георги  Петкови Петковият хан в Септември. Едната от трите запазени сгради в България, където е отсядал Васил Левски Скривалището. Вдясно личи зазиданият изход към блатото и р. Калиман

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки