Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
15 Юли 2016, Петък


Смел експеримент в Израел, големи печалби за Турция и кльощави малчугани в Италия


Израелски журналист под прикритие
качил „бомба“ в самолет


Израелският журналист Дейвид Сюлейман решил да проведе най-смелия експеримент за проверка на службите по сигурността на летището в Тел Авив. С подправени документи той се устроил на работа като чистач и фактически повторил действията на терористите, заложили бомба на борда на руския Еърбъс А321, който се взриви в небето над Синай.
Сюлейман безпрепятствено успял да се качи на борда на 12 авиолайнера и дори да вкара в единия „бомба“, съобщи във вторник „Таймс оф Израел“.

Когато започвал работа, той показал личната карта на приятеля си Янив Тамир, който изобщо не приличал на него – имал тъмни гъсти коси, очила и смугло лице, докато Сюлейман бил плешив и със светли очи. Но документът изобщо не предизвикал подозрения и журналистът успял да мине с него през всички проверки за безопасност.
На разположение на мнимия чистач се оказали почти всички помещения на аеропорта, включително и зоните с ограничен достъп.  Експериментът му продължил два дни, през които той обикалял из летището напълно свободно, преди да бъде разкрит.

Той разказва пред медиите, че е можел да се качи на борда практически на всеки самолет и дори помагал на служителите за качването на багажа. Журналистът заснел на видео как качил в няколко аероплана кенчета с газирани напитки, под които може да се замаскира взривно устройство. Именно такава бомба е била задействана на взривения руски самолет.
В резултат от администрацията на аерогарата обещали да положат всички усилия, за да избегнат вбъдеще подобни инциденти, а генералният директор на Асоциацията по сигурност на Израел и бивш шеф на охраната на летището Пини Шиф обвинил обслужващата го компания в немарливост при наемането на работници.


Отнеха детето на родители, подложили го на веганска диета

Момченце на една година от Милано е било отнето от родителите си, които го подлагали при отглеждането му на строга веганска диета. Детенцето тежало колкото тримесечно бебе – кантарът едвам отчел пет килограма.
Малчуганът бил закаран в болница на 2 юли от баба си и дядо си. Лекарите изпаднали в шок, след като научили, че е на едногодишна възраст. Кръвните тестове показали, че детето е недохранено, с „минимално за оцеляването му количество калций". То имало сърдечни проблеми, заради които се е наложило да бъде оперирано.

Дори и след престоя в лечебното заведение неговите родители отказали да променят режима му на хранене. Което принудило лекарите да се свържат със социалните служби.
Съдът в Милано решил, че малкият трябва да остане в болницата.
Италианските медии отбелязват, че това е вече четвъртият случай за последните 18 месеца на настанено в болница дете, подложено на диета.


Колко струва руско-турската дружба

В близките две години, благодарение на възстановените си отношения с Москва, Турция ще получи 10 милиарда долара. Това пише във вторник, 12 юли, турското издание „Хюриет дейли нюз“, позовавайки се на сметките на инвестиционната компания „Ата инвест“.
„Смятаме, че двустранните търговско-икономически връзки ще се подобряват, след като бъдат решени текущите проблеми“ – отбелязва изданието. Допълнителните приходи на Турция се оценяват на 4,5-5 милиарда долара на година.

Експертите отбелязват също така, че югоизточната ни съседка се намира в един от най-опасните региони в света и фактически страната не знае спокойни времена. При това, в доклада на компанията се казва, че влошаването на отношенията между Анкара и Москва е било едно от най-рискованите за Турция събития за последните години.
Саудитска Арабия отстъпи китайския нефтен пазар на Русия

Саудитска Арабия отстъпи на Русия първото място по доставки на нефт за Китай. Тази информация се съдържа в месечния отчет на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), който бе публикуван във вторник.
В документа се казва, че през май Китай е завишил покупките на нефт от Русия на 65 хиляди барела дневно. В същото време доставките от Саудитска Арабия са паднали на 40 хиляди барела на ден. Общо Поднебесната империя употребява по 7,6 милиона барела в денонощието.

Делът на Русия на китайския нефтен пазар в момента е 16 процента, а на Саудитска Арабия – 13%. Ирак осигурява 11 на сто от вноса.
В началото на седмицата бе оповестено, че страните от ОПЕК, в които влиза и кралството, са повишили добива на петрол до нивото на максимума от 2008 г. Картелът добива по 32,73 милиона барела дневно.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
tradeagent Nr015478 resident m
16.07.2016 06:54:08
0
0
ami njama nishto losho v njakoi varianti na rusko-turski drushbi ako balgaria ima fajda ot tova no e dobre vsishki otnoshenia na drugi darshavi da se analisirat ot gledni toshki na lishni i na partijni i na balgarski interesi
az naprimer bih bil i za dobri balgaro -livanski otnoshenia ako imam fajda ot tova no bes da svarsha kato gospodin hariri i podobni
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки