„Осмото чудо“ - енергия, която помита


„Осмото чудо“ - енергия, която помита
Граовско хоро, тактов размер 2/4
15 Юли 2016, Петък


Има вечни неща, напук на модата, и едно от тях е българският фолклор. Тази музика не може да бъде обяснена

Автор: Веселин Максимов Снимки: Андрей Дерменджиев

Аз не знаех, че било модерно да се плюе всичко интересно, което събира българи с едно щракване на пръсти. Именно щракането с пръсти ми цитираха приятели, сравнявайки го с онова щракане на чалга концертите на Слави Трифонов. Няма дори полутон за сравнение между тях и това, което представлява „Осмото чудо“ – последният спектакъл на ансамбъл „Българе“.
Ще бъде смешно непрофесионалист да ви разказва точно колко ритъма смениха танцьорите и за хедонистичния разкош на българския фолклор.

Само глух по рождение не би усетил над двучасовата красота на сцената в Бургас и за мен беше напълно непонятна ехидната усмивка от приятели и познати по повод моя възторг, че ще видя това чудо. „Осмото“, както вече казах. Говоря в първо лице, единствено число, защото искам да ви опиша какво изпитах аз, докато гледах.
И слушах, слушах, слушах...

Техническите подробности са следните – пълната мощ на „Българе“ с Албена Вескова, Любомир Петов, Николай Гурбанов, Добромир Йорданов, гайдите на Веселин Кузмов и Росен Росенов, изумяващата игра (не смея да кажа „танцуване“, толкова ми е постно, колкото виенски валс) и два часа и повече отминават като едно мигване с очи.
Понеже е ясно, че влизам в задочен спор с кисели критици и тежки интелектуални разбирачи, искам да обявя – да, приликата с „Това е България“ (първото творение на ансамбъла) е повече от очевидна и това е само плюс за спектакъла.

Ако в първото разказвач беше „чужденецът“ Георги Черкелов (Вечна му памет!), тук ролята на холивудския авторитет Бен Крос (голям приятел на България, който отвори в София кръчма, заедно с джаз певеца Васил Петров) беше не по-малко силна.
Той играе ирландския журналист Джеймс Баучер, кореспондент на вестник „Таймс“ за Балканския полуостров, живял почти 10 години у нас и оставил сърцето си тук. В буквалния смисъл. Умира в София на 30 декември 1920 г. Последната му воля е да бъде погребан близо до Рилския манастир. Джеймс Баучер е единственият чужденец, на когото е оказана тази чест. Разрешението за това е дадено лично от Борис III.

Любопитна подробност от живота му е връзката с прочутата картина на Иван (Ян) Мърквичка „Ръченица“, рисувана в първия си вариант през 1894 г. Малцина знаят, че централната фигура на платното е именно на журналистът от „Таймс“. Чех рисува ирландец, който тропа ръченица в българска носия...
Действието на картината се развива в кръчма в софийска Бистрица, където двамата големи приятели на България се срещат и запознават.
На името на Джеймс Баучер има улица в столицата, в случай че някой тежък интелектуалец не е чувал.

В началото леко се зачудих защо на два големи екрана от двете страни на сцената трябва да пише на английски език как се казва хорото или дивата ръченица и в какъв размер е, но само в началото.
Скоро се сетих, че представлението е на Черноморското крайбрежие, където в момента бъка от чужденци и не е лошо магията на сцената да бъде подкрепена и от малко теоретични знания (хехе, каква ти теория, гледката е изумителна).
Около мен бяха насядали само възторжени българи, та не мога да ви кажа каква е била, примерно, реакцията на англичанин, видял музикалния размер 5/16. Или 7/19, все тая, гледката наистина е неописуема.

За технически подробности по „Осмото чудо“ можете да прочетете в интернет. Аз горещо ви препоръчвам да не го пропускате, когато мине през вашия град.
А! Нямаше и час след началото, на пътеката между редовете в Летния театър в Бургас, точно до мен, наизскочиха пет-шест момиченца и момченца, най-много 7-8 годишни да бяха. Постоянно играха. И хоро заедно, и ръченица поотделно.
Ами, плаках, признавам си.



Ой, Ладо, Ладо – ритъм 7/8 Надсвирване между шотландска и каба гайда, една от настръхващо приятните изненади на спектакъла Христо Димитров – носителят на цялата тази помитаща енергия Сцена от българска сватба Варненски „кючек“ Магията на Родопите в цветове и ритъм Залата на Летния театър в Бургас се пръскаше по шевовете

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки