Опасен надлез вдигна бунт Елин Пелин


Опасен надлез вдигна бунт Елин Пелин
Надлезът в Елин Пелин не само е осеян с дупки, но и при преминаване през него на превозно средство опасно вибрира
15 Юли 2016, Петък


Над 20 години съоръжението се ползва без гаранция за безопасност

Автор: Илияна Христова

Железопътен надлез с отдавна изтекъл срок на годност вдигна на бунт жителите на град Елин Пелин. Във вторник те блокираха съоръжението, намиращо се на третокласния път III-105, с надежда да се намери институция, която да ги чуе.
„Ако се случи нещастие, кой ще носи отговорност? Протестираме, за да дадем сигнал, да не каже после някой, че не е знаел за проблема”, негодуваха протестиращите.
Съоръжението свързва Елин Пелин със съседното село Нови хан. То е част от пътя за София и е доста натоварено. Преминават не само местните жители, но и превозни средства на много фирми – в района има доста складове и той вече се оформя като логистичен център за столицата.

Малката беда е, че надлезът от години зее в трапове – на места асфалтът буквално го няма. По-голямата тревога е, че при всяко преминаване през него съоръжението вибрира, сякаш всеки момент ще падне. Ужасът е особено голям, когато преминават тежки превозни средства.
От агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) са на мнение, че няма проблем с конструкцията, т.е. с издръжливостта на моста всичко е наред. Бедата била единствено в асфалта.

Според кмета на Елин Пелин Георги Георгиев обаче гаранцията за експлоатация е изтекла преди повече от 20 години. Той се надява жителите на градчето и околните населени места скоро да дочакат не само асфалтирането на опасния надлез, но и изследване на годността му и нужните гаранции за неговата безопасност.
Впрочем казусът е свързан с още няколко любопитни момента. Недоволство имаше и миналата година, а след излъчените телевизионни репортажи АПИ обяви обществена поръчка за подмяна на асфалта. После пропадна идеята за изграждане на временен обходен път и надлезът продължи да се ползва с произтичащите рискове.

Преди дни обаче стана ясно, че резултатът от конкурса е обжалван. Възражението е подадено от дружеството „Трейс груп”, което е отстранено заедно с още един участник. Надпреварата печели „Калистратов груп”, но заради обжалването дейностите не може да започнат.
Така след близо едногодишни протести и яловата „намеса” на институциите, хората от Елин Пелин си имат същия вибриращ надлез, същите трапове, същата липса на обходен път и една буксуваща процедура.
Те заплашиха, че ако бездействието продължи, ще преминат към гражданско неподчинение. И са прави, защото опасността да се случи инцидент на надлеза нараства с всеки изминал ден.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки