Нашата цигарена мафия атакува половин Европа


Нашата цигарена мафия атакува половин Европа
Испанската полиция организира акции в Малага, Саламанка и Толедо. От 23 задържани 20 са българи
15 Юли 2016, Петък


През последните две години в 4 държави от ЕС са разбити 7 нелегални цигарени фабрики на българи

Автор: Десант

Неотдавна при съвместна акция на българските и испанските служби за борба  с организираната престъпност в испанските градове Малага, Саламанка и Толедо бяха разбити три нелегални фабрики за производство на контрабандни цигари, собственост на българи. От арестуваните общо 22 души 20 са български граждани, всички с опит в производството на цигари.
Българско е и по-голямата част от оборудването. Оказва се, че наши престъпни организации инвестират милиони в оборудването на такива производствени линии в страни от Европейския съюз.

От 2014 г. насам с прякото участие на ГДБОП в международни операции са разбити общо седем нелегални цигарени фабрики – в Белгия, Унгария, Полша, а сега и в Испания. Тук българската следа регистрира рекорд – за пръв път при полицейска операция на територията на Европа са разбити едновременно три фабрики за контрабандни цигари.
„Това е може би най-мащабната операция за противодействие на контрабандата, осъществена в сътрудничество с българските правоохранителни власти. Стойността на намерените контрабандни цигари е 7 милиона евро“. Това съобщи директорът на Националната полиция на Испания Игнасио Косидо на съвместен брифинг с ръководителката на митниците в Испания Биляр Хораро и с шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Биляр Хораро допълни, че разкритите фабрики са били модерно оборудвани, имали са дори електрогенератори, а капацитетът на поточната линия в Толедо е над 500 кутии цигари за минута. Смята се, че поне 70 млн. евро е оборотът на групата, откакто работи на територията на Испания.
На свой ред Ивайло Спиридонов уточни, че събирането на информация за престъпната група, построила и експлоатирала трите фабрики, е започнало още през август 2015 г., като от самото начало премиерът Борисов е бил в течение на предприеманите полицейски действия.

Спиридонов разкри, че работниците, както и хората, които са организирали тази фабрика, са бивши служители на „Булгартабак”, останали без работа след закриването на фабриките в Пловдив, Плевен и други градове.
Именно проследяването на българските работници, пристигащи в Испания, за да започнат работа в производствените линии за цигари, е довело тукашната полиция до фабриките в Малага, Саламанка и Толедо, които иначе били много добре маскирани и за съществуването им не предполагали дори хората в съседните сгради. Обикновено персоналът на нелегалните фабрики спял в помещения в същите сгради, имало дори и готвачи.

Според шефа на ГДБОП организаторите са добре известни на полицията и вече са били задържани заради производство на нелегални цигари в Холандия, Белгия, Германия и Австрия.
Акцията в Испания е координирана от Европол. Мнението на директора на полицейската служба е, че с тази операция България доказва, че е страна, която работи изключително активно на европейско ниво срещу контрабандата на цигари.

Всъщност премиерът Борисов не пропуска да се похвали, че подобни усилия се полагат и на територията на България. Неотдавна министър-председателят поиска от министрите да предприемат действия, които рязко да намалят корупцията и даде пример с контрабандата на цигари, която била спаднала от 34 на 8%.
Подобни данни се съдържат и в ежегодното проучване на пет големи цигарени компании, сред които и „Булгартабак”, но то се базира на анализ на празните цигарени кутии в кофите за боклук. Според данните от това проучване само през второто шестмесечие на 2015 г. делът на кутиите без бандерол е намалял с 5,1% като в края на годината е бил 8,3%.

Вярно е също така, че през миналата година агенция „Митници” отчита, че е задържала 10 млн. къса незаконни цигари и 26,8 тона нелегален тютюн. Освен това през първите пет месеца на 2016 г. има ръст от 33% на приходите от акцизи.
Специално внимание заслужава „Булгартабак”, и то не заради факта, че част от съкратените работници и от ненужните поточни линии от закритите фабрики се пребазират в нелегални манифактури в сърцето на Европа, а заради това, че до пролетта на тази година цигарите на холдинга бяха най-разпространеният контрабанден бранд в Турция, а марката ММ държеше втора позиция у нас на пазара на цигари без бандерол. Както е известно, от „Булгартабак” решиха проблемите, като спряха експорта за Турция и Близкия изток и закриха софийската си фабрика, в която се произвеждаха цигарите ММ.

Въпреки това, във видеоматериалите за заловени от митничарите контрабандни цигари по южната ни граница често могат да се забележат марки, произвеждани от „Булгартабак”,  или ментета на такива марки, което обаче е по-малко вероятно.
При всички положения е похвално сътрудничеството на ГДБОП с Европол и партньорски служби, довело да разкриването на споменатите седем нелегални фабрики за контрабандни цигари, действащи в страни от ЕС.
Буди тревога обаче наблюдаваното преливане на хора и техника от „бялата” икономика в престъпния мултинационален бизнес с контрабандата на цигари, в който като че ли се оформя специфична българска ниша. Още повече, че според Ивайло Спиридонов организаторите на тази тютюнева мафия са добре познати и задържани нееднократно в  различни европейски страни.

Което означава, че и там, в някаква степен, се случва полицията да залавя, а съдът да освобождава. Затова повече от любопитно е дали арестуваните в Испания 20 българи ще бъдат съдени.
Може да се предположи, че работниците в нелегалните фабрики ще бъдат екстрадирани в България, а организаторите на контрабандната манифактура - изправени пред Темида и осъдени, стига да се докаже вината им.
Прочее, борбата с контрабандата е стара колкото света – като част от вечното противоборство между „добрите” и „лошите”.


Българско е и оборудването в част от нелегалните фабрики

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки