Общинар рекетьор от Петрич получи условна присъда


Общинар рекетьор от Петрич получи условна присъда
Димитър Минчев (вдясно, зад жената с черната шапка) се размина с условна присъда
15 Юли 2016, Петък


Бившият служител на община Петрич Димитър Минчев бе осъден на първа съдебна инстанция на две години лишаване от свобода условно, с тригодишен изпитателен срок.

Автор: Десант

Той е лишен също така и от право да заема длъжност в държавни или общински органи за период от две години, а освен това му е наложена и  глоба в размер на три хиляди лева.
Минчев бе признат за виновен в искане и получаване на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.
Димитър Минчев е работил като старши специалист в отдел “Архитектурно-строителен контрол“ в дирекция „Териториално и селищно устройство, строителство и благоустройство“ в Община Петрич.

Той е имал правомощия, свързани с архитектурно-строителния контрол, капиталовото строителство и инженерната инфраструктура на територията на общината, в т.ч. извършване на проверки по архитектурно-строителна дейност, издаване на становища и подготовка на проекти за удостоверения за търпимост, санкциониране на незаконно строителство.
През ноември 2015 г., по време на първата сесия на новоизбрания Общински съвет на Петрич, той бе арестуван на метри от сградата на общината с белязани 3000 лева, поискани като подкуп от жител на село Тополница, който има бизнес в Петрич.

Човекът се нуждаел от така нареченото удостоверение за търпимост за притежаван от него краварник. Въпреки редовно подадено от мъжа заявление в деловодството на Община Петрич, придружено с нотариален акт, скица на имота и нотариално заверена декларация, Димитър Минчев го рекетирал, като му заявил, че ще получи въпросния документ само ако му даде на ръка 3000 лева.

Гражданинът обещал да му даде исканата сума, след като я събере, а междувременно подал жалба в полицията, като по-късно се стигнало и до ареста на общинския служител.
По-късно Окръжен съд-Благоевград освободи Димитър Минчев срещу гаранция от 3000 лева – сума, която по ирония на съдбата съвпада с получения от него подкуп.
Остава въпросът дали произнесената условна присъда може да се възприема като ефективно средство за пресичане на корупцията и превъзпитание на подкупни общинари…


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки