Кой сви байрака? Кой му тури знака?


15 Юли 2016, Петък


След като в навечерието на светлия празник на буквите 24 май в Кърджали българското знаме бе издигнато наобратно, така че да показва състояние на война,

Автор: Яна Славянска

тези дни станахме свидетели на нова гавра с националния ни флаг.
Във вторник трибагреникът бе задигнат от пилона на сградата на Областната управа в родопския град. Вандалският акт е станал в ранни зори и е установен от охраната. Викната е полиция, взети са отпечатъци и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, който продължава да се издирва от органите на реда.
Служители на областната администрация не изключват вероятността трикольорът да е задигнат не от омраза, а от любов към всичко българско и родно. Кърджалийският губернатор Илия Илиев коментира по този повод: „Ако е родолюбец, нека да дойде. И ако има други родолюбци, ще им подаря по един национален флаг, но нека не го свалят от пилона на администрацията!“.

Все още не е ясно кой и какъв е потайният извършител на деянието, но вече са взети мерки това да не се повтаря. Още същия ден охранителните видеокамери бяха настроени така, че да обхващат пилона, на който се вее трибагреникът.
Нас обаче ни се чини, че едва ли това дело е от криворазбрано патриотично чувство и мечта да къташ до сърцето си националния флаг, па макар и откраднат.
В Кърджали профанизираните прояви с участие на святото ни знаме вече не могат да минат за инцидент. Припомняме, че през октомври 2008 г. например при откриването на една детска градина в родопския град, която бе построена с български пари, но от турска фирма, бе направена украса от по няколко тройки балони – в бял, зелен и червен цвят, но всички червени от тях бяха с нарисувани отгоре им полумесец и звезда. А това си е директна препратка към турския пряпорец.

Поругаването на родния трикольор очевидно е умишлено. Защото и самото откриване, както твърдят присъстващи на него, е било съпроводено с ориенталски маанета и изпълнение на кючеци от невръстни 3-4-годишни дечица. Което пък дава ясно да се разбере как ще бъдат възпитавани малчуганите в новооткритата кърджалийска забавачница.
Някой да е чул да има наказани за това своеволие?! Тц! Че той самият кърджалийски кмет бе уредил поръчката градината да се вдигне от турски  строители.

Както няма да има реакция и на поредната наглост на опитващата да се настани на политическия ни небосклон Местанова партия ДОСТ, на която съдът отказа регистрация. Което обаче хич не й пречи да си сторва пиар акции и миналата неделя, 11 юли, да обсеби традиционния събор на тервелското село Зърнево. На него бе обявено, че се провежда под егидата на тази незаконна формация и присъстващите на събитието бяха приветствани тъкмо от нейния башбакан Лютви Местан.
Но щом една псевдополитическа фигура може да си позволи да поеме под патронажа си едно напълно деполитизирано селско веселие, що се чудим, че ни крадат байраците?!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки