Кой е пенсионерът, продал добитъка си, за да вдигне войнишки паметник


Кой е пенсионерът, продал добитъка си, за да вдигне войнишки паметник
Васил Русев
15 Юли 2016, Петък


Българинът от с. Българин Васил Русев е помогнал и за ремонт на църквата. Спасил от отсичане и 200-годишен дъб

Автор: Янко Георгиев Снимки: Авторът

Тези дни медиите отделиха доста внимание на поредния жест, сторен от пенсионер на ползу роду. Мнозина помнят 71-годишния бай Асен от село Церово, който дари 4000 лева за болния от детска церебрална парализа Деян от Благоевград. Същото направи и неговият връстник Георги Атанасов от Вършец, който предостави 4000 лева за лечение на четири дечица с тежки заболявания. Незабравим е и почти стогодишният просяк дядо Добри от родното село на Елин Пелин – Байлово, който даде събраните от подаяния 80 000 лева на църкви и манастири...

Техен достоен последовател е 74-годишният бай Васил Русев от харманлийското село Българин, който сега фокусира към себе си медийния интерес. Пенсионерът стана известен с това, че продал кравата и телето си, за да се направи паметник на загиналите  в Балканската, Междусъюзническата и Втората световна война войници от родното му село, на което дядо му, на когото е кръстен, някога бил кмет.
Васил бил малък, но си спомня как веднъж той трябвало да направи справка за загиналите във войните местни жители. И тази стара случка лежи в основата на идеята му да се направи мемориал в памет на жертвите, които селото му е дало за свободата на България.

Мемориалната плоча вече е изработена, но близо година стои подпряна до входа на кметството. Различни бюрократични спънки все не позволяват да бъде монтирана. Последно му обещали, че за празника на Българин, който ще се чества през август, паметният знак най-сетне ще бъде открит официално.
Кметът на населеното място Митко Тонев обясни, че всичко вече е съгласувано с областния управител на Хасково и Министерството на отбраната. Той сподели, че първоначално имало идея паметната плоча на дядо Васил да бъде издигната до монумент, посветен на Втората световна война в селото, но след това се отказали. До там нямало път, а и щяла да остане встрани. Заради това умуване се получило и забавянето.

„В нашия род даването е традиция. Навремето дядо ми дал 12 овце и една крава, когато България се включва във Втората световна война”, разказва бай Васил, но разочарованието в погледа му не може да остане незабелязано. „Мислех си, че някой ще тръгне след мен. Има много хора с пари, но никой не дава. Тук няма благодетели. Не помагат дори и за ремонта на църквата. Трябва да имаш сърце, за да направиш подобно нещо. Но хората са стиснати, гледат да заграбят, а не да дадат на обществото“, коментира възрастният мъж, който разчита на пенсията си и ако нещо припечели допълнително от ракиения казан.

Преди години бай Васил пак продал крава с теле, а с получените пари – към 3000 лева, помогнал за модернизиране на пазарчето в центъра на селото, през който минава пътят Харманли-Тополовград. „Гледах ги как закрепват щайгите на парчета тухли и камъни и ми ставаше болно. Исках да е хубаво и красиво, хората с кеф да спират и да купуват”,  обяснява той постъпката си.
Благородният старец има принос и за реставрирането на старата църква в Българин, построена в далечната 1874 г. Той закупува гранитогрес за пода, камъни, цимент, лепило, улуци и други материали, необходими за ремонта й.

Васил Русев от известно време води и една битка с властите, като се надява, че тя вече е спечелена. Става дума за опазването на 200-годишен дъб край селото. Дървото е нарочено за сеч, защото точно оттам минава трасето на новия път от Харманли за Тополовград.
Оказва се обаче, че дъбът се намира в някогашната нива на неговата фамилия.
В отговор на наше запитване, от Областното пътно управление в Хасково отговориха, че дървото попада точно на банкета на новото шосе и това може да причини инциденти. Но обещаха да се опитат да изместят трасето с един метър.
Да се надяваме, че ще спазят обещанието си. И дано да има повече българи като бай Васил от село Българин.


Паметната плоча, направена с парите на пенсионера, вероятно ще бъде монтирана през август за празника на с. Българин

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
15.07.2016 09:29:49
1
0
Поклон бай Василе !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки