Торта от патладжани и червен пипер, с мащерка


Торта от патладжани и  червен пипер, с мащерка
15 Юли 2016, Петък


Вкусно и полезно


Продукти:
2 големи червени чушки
2 големи жълти чушки
2 патладжана
300 г крема сирене или моцарела
50-100 мл олио или зехтин
1 лимон
2 глави чесън
6 листа дафинов лист
мащерка – суха или свежа
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Двете глави чесън се разделят на скилидки, но не се чистят.
Чушките се нарязват на по 4 части по дължина, като внимателно се отделят дръжките и семената им. Нареждат се върху домакинска хартия с вътрешната част нагоре. Намазват се с олио или зехтин, посоляват се и по желание се поръсват с черен пипер. Част от необелените скилидки се срязват по дължина наполовина и се разпределят върху чушките. По същия начин се процедира и с 3 от листенцата дафинов лист, начупени на малки парченца. Най-накрая се наръсва с мащерката.

Чушките се пекат в предварително загрята фурна до 190 градуса за около 40-50 минути.
През това време патладжаните се измиват, подсушават и се нарязват на не много тънки филийки, пак по дължина. Нареждат се по същия начин върху хартия за печене. Мажат се и от двете страни с олио, капват им се по няколко капки лимонов сок. Наръсват се по същия начин със сол, дафинов лист, черен пипер, чесън, мащерка.

Щом чушките се изпекат, във фурната се слагат патладжаните, но се държат само 20-ина минути, колкото леко да покафенеят. Не трябва да се препичат много.
Горещите чушки се прехвърлят в дълбок съд с плътен похлупак и се оставят да постоят затворени 10-15 минути. Целта е да се задушат и кожичката им по-лесно да падне. Но дори и да не може да се обели нацяло, не е фатално.
Докато патладжаните се пекат, се взима средно голяма по-разлята купа (около 1,5 л обем) – чиста и идеално суха, и се покрива плътно с два пласта домакинско фолио така, че краищата на фолиото да висят извън купата.

Започва подредбата. Патладжаните се подреждат вертикално по стените на облицованата с фолио купа, като парчетата леко се застъпват едно с друго. Внимава се да не остане непокрито място, като най-горните резени трябва да висят извън купата. На дъното се слагат две-три парчета червени и жълти чушки, притискат се с ръка, след което се мажат с крема сирене или моцарела.
Процедурата се повтаря, докато свършат продуктите.

След което внимателно, във формата на розетка се покрива с висящите ленти патладжан. Леко се притискат с длан, за да се получи плоска и равна повърхност.
Покрива се с фолиото, след което се пробива с вилица на няколко места, за да изтече излишната мазнина и сок.
От твърд картон се изрязва кръг, малко по-малък от диаметъра на купата, покрива се плътно с два пласта фолио и се поставя върху патладжаните. Притиска се добре.
Купата се прибира за една нощ в хладилника, като от време на време картонът се притиска.
Преди поднасяне първо се излива излишната мазнина, изплувала около и над картона, като внимателно се придържа с длан. Фолиото внимателно се отлепя и целият шедьовър се обръща върху подходяща плоска чиния.
Реже се с остър нож на парчета като торта.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки