Световни звезди на операта идват в Бургас


Световни звезди на операта идват в Бургас
Легендарният Марчело Рота ще дирижира „Гран Гала Опера”
11 Юли 2016, Понеделник


Легендарният Марчело Рота на „Емил Чакъров”

Автор: Веселин Максимов

Световни звезди на операта ще пристигнат в Бургас за тазгодишното издание на музикалните празници „Емил Чакъров”. Сякаш знак на съдбата беше отмяната на предварителния концерт, който щеше да ги презентира – гостуването на Калин Вельов с латино формацията му „Тумбаито” пропадна, а почитателите останаха тъжни. Тяхната скръб ще се разсее още на 12 юли, когато е откриването на фестивала. „Гран Гала Опера” е представлението, което ще събере под небето на Летния театър в града едни от най-уважаваните в момента оперни певци. Те ще изпълнят великолепно подбран букет от арии и дуети от най-обичаните произведения на много широк спектър от класически композитори.

В „Гран Гала Опера” майсторите на белкантото ще представят богата програма в две части, която включва избрани арии, дуети и ансамбли от произведения на Моцарт, Росини, Верди, Пучини, Леонкавало, Бизе, Сен-Санс и Лехар. В Бургас (София, Русе и Варна след това) на диригентския пулт ще застане световно признатият диригент Марчело Рота.
Повече от 20 години тенорът Марио Маланини гостува по най-престижните световни сцени, партнира си с най-големите световни оперни певци, пее под палката на най-големите оперни диригенти в света.
Сопраното Алиса Зиновиева има звездни мигове в Миланската скала и на сцените на много престижни италиански и европейски оперни театри. Алиса Зиновиева и Марио Маланини са добре познати и на софийската публика от триумфалните гостувания на Русенската опера в зала 1 на Националния дворец на културата с „Тоска”, „Трубадур”, „Турандот” и „Бал с маски”.

Латвийката Алиса Зиновиева направи и своя запомнящ се дебют на софийска сцена в ролята на Аида от едноименната опера на Верди. Към тях ще се присъединят още два емблематични за италианското белканто гласа: баритонът Кармело Корадо Карузо и мецосопраното Соня Фортунато.
Кармело Карузо се нарежда сред най-впечатляващите гласове на Италия и се счита от познавачите и от капризната италианска публика за един от най-добрите интерпретатори на драматичния баритонов репертоар. Години наред е и сред най-предпочитаните баритони за най-престижната световна оперна сцена – Миланската скала.

Интересно за мецосопраното Соня Фортунато е, че е започнала своята кариера от Миланската скала, но не като певица, а като... художник и асистент-режисьор, още докато е учила оперно пеене. През последните години се наложи като една от най-търсените певици за оперни заглавия на Росини, Доницети, Белини, съвременни автори и рядко изпълнявани творби на барокови композитори.
Ако обичате класическа музика, едва ли трябва някой да ви обяснява кой е маестро Марчело Рота, но все пак да повторим, че фамилията му неслучайно е същата като тази на великия съвременен италиански композитор Нино Рота (спомнете си музиката към филмовия шедьовър „Кръстникът”).

Той ще остане запомнен и с паметния концерт с оркестър „Тосканини” в Болоня, излъчен в цял свят с участието на Андреа Бочели. А в публиката беше самият папа Йоан Павел Втори.
В България маестро Рота е познат от незабравимите концерти на Андреа Бочели в НДК и на стадион „Българска армия”. Двамата са много близки приятели и Рота дирижира повечето изяви на именития тенор.
Пълната програма на Музикални празници „Емил Чакъров” тази година можете да намерите в интернет.


Соня Фортунато е започнала блестящата си кариера като художник в „Ла Скала” Латвийското сопрано Алиса Зиновиева и тенорът Марио Маланини са прекрасни партньори на сцената

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки