Комплексът край с. Ангел войвода е от ранга на Перперикон и Татул


Комплексът край с. Ангел войвода е от ранга на Перперикон и Татул
Някога тук се издигала величествена раннохристиянска църква
10 Юли 2016, Неделя


Но тук на едно място са събрани и крепост, и църква, и светилище, и скална гробница

Автор: Янко Георгиев

Новооткритото тракийско скално светилище в местността Хасара край село Ангел войвода в община Минерални бани е напът да се превърне в един от най-значимите исторически обекти в България. В началото на юли приключи първият етап от проучванията на специалистите, които се ръководят от доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН.
Оказва се, че олтарите и скалната гробница в древния комплекс, който се простира на площ от 50 декара, са от времето на Троянската война. По-късно, през около V век е издигната и крепост, чиято стена на места достигала дебелина до 2,5 метра, а височината й била от 4 до 7 метра. Смята се, че тя е била изоставена от византийците по времето на славянските нашествия.

Укрепителното съоръжение е едно от най-запазените в региона, който е известен с внушителните си средновековни крепости Лютица край Ивайловград и Мезек край Свиленград. Общата площ на крепостта е около 6-7 декара.
В комплекса има открита и раннохристиянска църква. Тя е била с високи сводове и големи прозорци. Археолозите са попаднали на оцветени в зелено стъкълца от витражите и парчета от стъклени чашки, които са били използвани за църковните ритуали.
Наблизо е разкрит скален олтар и слънчев часовник. Предполага се, че през Античността подобни съоръжения са се използвали за отчитане на текущото време и за регистриране на пролетното и есенното равноденствие. Тези дати от календара били от особено значение за древните и са имали конкретно религиозно значение. Предполага се, че обширната поляна в подножието на комплекса е побирала многобройните поклонници, идвали тук, за да вземат участие в ритуални церемонии.

Интерес представлява изсеченото в скалата легло с правоъгълен план, ориентиран  в посока изток – запад. В горната му част е оформен жлеб за покривна плоча. Възможно е това съоръжение да е било ползвано за гроб или кенотаф (символичен гроб). В подножието на скалата е врязан голям неправилен четириъгълник, в центъра на който се вижда полусферична вдлъбнатина. Възможно е той да символизира вратата към отвъдното.
Траките са обожествявали починалите владетели. Те превръщали гробниците в хероони – своеобразни светилища, в които периодично се извършвали ритуали в чест на починалите герои. Все още не е ясно дали култовият комплекс при с. Ангел войвода е свързан с погребалните практики на траките, или е още по-древен и е изграден през халколита (каменно-медната епоха), като впоследствие е бил използван и от местните тракийски племена.

„Обектът е уникален. В Перперикон имаме църква, крепост и светилище. В Татул имаме светилище и скална гробница. А тук се срещат на едно място всички компоненти – крепост, църква, светилище и скална гробница. Затова комплексът има огромен туристически потенциал. Но ще са необходими много средства за неговото проучване и изграждане на инфраструктура до него”, изтъква доц. Здравко Димитров.
Първите сведения за това култово място  се появяват в българския печат през 1930 г., когато във вестник „Ардинска дума” е поместена статията на Н. Иванов, озаглавена „Кумбурлар калеси”.
В момента са предприети процедури по смяна статута на Хасара. Понастоящем археологическият комплекс сега се намира в държавен горски фонд, като намерението е собствеността върху него да стане общинска. Светилището е със статут на паметник на културата от национално значение.


Все още не е ясно какви са били всички съоръжения, изградени някога върху скалата Снимки: Община Минерални бани

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки