Когато „Байерн” трепери в Дупница и Пловдив…


Когато „Байерн” трепери в Дупница и Пловдив…
През 80-те години на миналия век пловдивският „Ботев” е на косъм от чудото срещу „Байерн” (Мюнхен)...
10 Юли 2017, Понеделник


В Стара Загора пък е взет скалпът на „Атлетик” (Билбао)

Автор: Илияна Христова

Международните успехи на българския клубен футбол са свързани най-вече с ЦСКА и “Левски”. Клубовете извън София обаче също имат паметни европейски мачове. В тази статия ще разгърнем страниците на това славно футболно минало. Разбира се, най-успешният ни извънстоличен клуб е “Лудогорец”, записал наскоро пробиви в Шампионската лига и Лига “Европа”, изигравайки забележителни срещи с “Реал” (Мадрид), “Ливърпул”, “Стяуа”, “Лацио” и т.н.
Споменът за този подвиг е пресен, ние ще се върнем доста по-назад в историята.

Драмите на „Байерн”, „Барселона” и… сър Алекс

Немският колос е орисан да печели срещу български отбори, но след танталови мъки. Летописците широко разказват за полуфинала за Купата на европейските шампиони с ЦСКА през 1982 г., когато в 18-ата минута на Националния стадион “Васил Левски” германците губят с 0:3. В крайна сметка падат “само” с 3:4, а реваншът е спечелен безапелационно  с 4:0.

Подобен ужас “Байерн” изживява и пет години по-рано в малкото българско градче Станке Димитров (днес Дупница). Срещу тях е "Марек", който преди това се разправя с унгарския "Ференцварош" (3:0 у дома и общ резултат 3:2).
Първият мач с баварците се провежда на Олимпийския стадион в Мюнхен, домакините бият с 3:0. Немците си мислят, че им предстои разходка до България, но се отървават на косъм от резил – “Марек” печели с 2:0 и остава на една ръка разстояние от заличаване на преднината.
Головете за нашите вкарват Иван Петров и Сашо Паргов, срещу тях са имена като Сеп Майер, Карл-Хайц Румениге, Бранко Облак.

Мачът на 2 ноември 1977 г., изигран от турнира за Купата на УЕФА,  остава един от най-паметните в клубната история на България.
Следващата година изключително силният тогава тим на “Марек” отново играе в Европа, а съперник е шотландският “Абърдийн”. Треньорът на гостите  е новак, чието име не говори никому нищо – Алекс Фъргюсън.
Публиката и журналистите в Станке Димитров дори не забелязват този невзрачен човек. Българите бият с 3:2 като домакини, но на реванша островитяните печелят с 3:0. Това е първият европейски успех на младия треньор.

Пет години по-късно скромният тим на “Абърдийн” ще спечели Купата на носителите на национални купи (КНК), а светът ще се запознае с един от най-великите треньори в своята история – сър Алекс Фъргюсън.
Но драмите на “Байерн” не се изчерпват само с това. На 7 ноември 1984 г. баварците са разбити с 2:0 от “Ботев” (Пловдив) пред 50 000 зрители на стадион “9 септември”. В 38-ата минута изключително техничното крило Атанас Пашев бележи за 1:0. В 51-ата минута Костадин Костадинов вкарва от дузпа втория гол.
Нашите натискат, но така и не могат да отбележат трето попадение. Първият мач е завършил 4:1 за “Байерн” - още един български тим остава на косъм от заличаването на солидната германска преднина.

Отборът на “Ботев” от 80-те години е един от най-силните във футболната ни история въобще. Този тим успява да бие и “Барселона” през 1981 г., въпреки че половината от играчите са все още бебета – на по двадесетина години.
Макар каталунците да печелят с 4:1 първия мач, скалпът им е взет на реванша – победа с 1:0, гол от пряк свободен удар на бъдещата “златна обувка” Георги Славков. В състава на гостите личат Бернд Шустер, Алан Симонсен… “Канарчетата” дори успяват да вкарат втори гол (Костадин Костадинов), отменен от съдията.

„Бог прощава, „Берое” не!"

Транспарант с такъв надпис е опънат на 24 октомври 1979 г. за “Добре дошли” на стадиона в Стара Загора.  “Гостоприемството” е спрямо страховития отбор на “Ювентус”, в чийто редици са все бъдещи световни шампиони – Дино Дзоф,  Клаудио Джентиле и Марко Тардели.
Мачът е от турнира за КНК, а преди това славният тим на “Берое” е отстранил полския “Арка Гдиня” (загуба с 2:3 като гост и победа с 2:0 вкъщи). И “Берое” наистина не прощава на "старата госпожа" - 1:0, бележи Георги Стоянов от дузпа. Реваншът е спечелен от “Ювентус”, но едва след продължения.

Шест години по-рано старозагорци вземат и още един европейски скалп – този път целият. Турнирът отново е КНК, съперникът е „Атлетик” (Билбао). Имената в състава на противника са зашеметяващи – вратарят Луис-Мигел Ирибар, халфът Анхел-Мария Виляр… 
30 000 зрители на стадиона в Стара Загора направо не вярват на очите си – “Атлетик” е размазан с 3:0. Реваншът е загубен само с 0:1 и “Берое” продължава напред. Старозагорци са отстранени от шведския “Магдебург”, който пък… печели купата след победа над “Милан”.

Още мъки за италианци и германци

Епичните мачове на извънстоличните отбори не спират до тук. През сезон 1964/65 г. в турнира за Купата на панаирните градове (след това УЕФА, а сега Лига “Европа”) „Локомотив” (Пловдив) завършва два пъти по 1:1 с “Ювентус”. “Железничарите” губят едва третия мач, който следва да се играе според регламента – отстъпват с 0:1.

През 1974 г. “Етър” удържа 0:0 срещу “Интер” на стадион “Ивайло”, а през 1975 г. “Рома” за малко да се удави в Русе – победена е с 1:0 от “Дунав”. Малко преди края домакините удрят греда и остават на косъм от заличаването на преднината от 2:0 на италианците от първия мач.
А “Етър” има и още една славна битка – през 1990 г. завършва 1:1 с немския шампион “Кайзерслаутерн” във Велико Търново. През 2008 г. варненският “Черно море” замалко не отстрани “Щутгард”, след 1:2 у дома и 2:2 в Германия.


Любопитно
Извън София са се състояли и вълнуващи неофициални мачове. На 11 май 1987 г. във Варна гостува не кой да е, а двукратният носител на Купата на европейските шампиони “Нотингам Форест”.  Поводът е неприятен - няколко месеца преди това гръмва заводът за поливинилхлорид в Девня (една от най-големите производствени аварии у нас), а партньор на предприятието е фирмата "Кронос Ричардс" от град Нотингам.
Британските бизнесмени решават да докарат славните си футболни съграждани за благотворителен мач, с приходите от който да се помогне на семействата на загиналите. Срещу тях е сформиран отбор, съставен от играчи на “Черно море” и “Спартак”.

На препълнения 50-хиляден стадион “Юрий Гагарин” двата тима изнасят здрав мач, който завършва 1:1.  В състава на англичаните личат имената на звезди като Стюърт Пиърс, Стив Сътън, Нийл Уеб, Найджъл Клъф, Джони Метгод и др.
Ако някой наскоро се е дивил на бенефиса на Христо Стоичков, то трябва да знае, че преди 32 години не по-малко бляскав прощален мач се играе в чест на още един пловдивчанин – Христо Бонев.

На 16 май 1984 г. той слага официален край на кариерата си. На стадион "9 септември" да уважат 37-годишния Бонев идват звезди от планетарен мащаб – руснакът Лев Яшин, полякът Лато, англичанинът Боби Мур, германците Волфганг Оверат и …. самият Франц Бекенбауер. Те сформират сборен отбор на Европа, а срещу тях са нашите национали.
Присъствието на такива футболисти е огромна чест за играч, който е прекарал почти цялата си кариера в източната половина на Желязната завеса (едва две години се състезава в АЕК, Гърция).


Капитанът на „Берое” Петко Петков (вдясно) извежда тима до успех срещу „Ювентус” Спомен от „Етър” - „Кайзерслаутерн” „Заповядайте” на бенефиса на Христо Бонев - афиш от 1984 г.

В категории: Спортен дух , Спортни новини , Личности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Elouise
07.08.2016 21:33:20
0
0
This is a great story. I miss out on a lot of these things because I live and work in separate towns. It isn’t very often that I even see people I know outside of work or church. I grew up in a town like the one you are describing and every time I go back, th&8;e#r217es a part of me that longs to recognize someone, anyone, when I am there, but it seldom happens. I don’t understand why we have gotten so far away from your wonderful description of closeness.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки