Немски фирми заобикалят санкциите срещу Русия


Немски фирми заобикалят санкциите срещу Русия
08 Юли 2016, Петък


Публикация в „Ди велт“ разкрива подробности как става това


Германските компании, върху чийто бизнес негативно повлияха санкциите на Запада срещу Москва или продуктовото ембарго, въведено като отговор срещу тях, успешно развиват търговия с руски фирми“, оповести „Ди велт“.
Според публикацията, данни на престижната консултантска компания  Ernst&Young свидетелстват, че през миналата година в Русия най-големите инвестиции са направени тъкмо от немски бизнесмени. Като доказателство за тези твърдения вестникът цитира статистически данни, които са достатъчно красноречиви. 

Преди украинската криза РФ е привличала много преки инвестиции. По данни на Конференцията на ООН по търговия и развитие, през 2013 г. средно на глава от населението са се падали 485 долара преки инвестиции. В Германия този показател по това време е 220 долара, в Бразилия – 185, а в Китай – едва 63.
През 2014 г. обаче преките инвестиции в Русия рязко падат – от 69 милиарда долара до 21. Но през миналата година махалото се залюля обратно и само от Германия преките инвестиции са скочили до... 1,78 милиарда евро.

„Ди велт“ дава за пример няколко германски компании, които са успели да заобиколят санкциите или се канят да сторят това. Една от тях е авторитетният производител на селскостопанска техника Claas, който на международния икономически форум, състоял се в Санкт Петербург през юни, сключи с Русия специално инвестиционно споразумение и сега продукцията на компанията има право на държавни субсидии и получава ценово предимство пред конкурентите срещу увеличаването на инвестициите си в производство на територията на РФ.

„Ние високо ценим признанието на нашата дългогодишна ангажираност към Русия“ – подчертава Лотар Крисцун, един от ръководителите на немския концерн.  
Но примерът с Claas далеч не е единственият. Много други немски фермери също работят по специални договори, съгласно които срещу инвестиране и дългосрочно присъствие в руската страна им се предоставят данъчни облекчения и възможности за печелене на публични търгове.

По аналогичен начин и Deutsche Milchkontor (DMK) се опитва да върне продукцията си на руския пазар, където преди ембаргото е продавала по 20 хиляди тона сирене. По данни на „Ди велт“ DMK осигурява многомилионни вложения в руската компания RichArt, от името на която планира да работи в Русия.
И още един пример – фармацевтичната фирма Bionorica, която също пострада от ембаргото. Една четвърт от нейния бизнес намираше реализация в Русия. Собственикът й Михаел Поп се надява „да защити източните пазари“ като организира през 2017 г. собствено производство във Воронеж, където компанията се кани да вложи 30 милиона евро.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки