Нова книга за репресиите над таврийските българи


Нова книга за репресиите  над таврийските българи
Василий Митков
08 Юли 2016, Петък


Авторът на изданието Василий Митков е роден в болградското село Ореховка, но живее в Запорожието

Автор: Пламен Николов

Неотдавна на нашия книжен пазар се появи заглавието „Голготата на българите в Таврия – анатомия на репресиите”. Авторът Василий Митков е бесарабски българин.
Той е роден в с. Ореховка, Болградски район, а живее в Запорожието. Това е третата му книга, посветена на таврийските българи. Предишните две издания са озаглавени „Българите на Запорожска земя” и „Българите в Таврия – 150 години история”.
В продължение на десетилетия Митков работи за съхраняване на националното чувство, бита и традициите на сънародниците ни в Украйна. Той е един от изявените изследователи на съдбата на нашите сънародници в Таврия и е учредител и председател на Запорожското областно общество за българска култура.

Издаването на поредната му книга е финалният етап на кампанията за възраждане на спомена за страданията на българите от Таврия и нерадостната им орис в периода между 20-те години и средата на 40-те години на миналия век.
В края на 2013 г. граждански комитет поде инициатива за поставяне в Добрич на паметен знак за таврийските българи, които в разгара на Втората световна война са потърсили убежище в родината на дедите си, но след преврата на 9 септември 1944 г. по искане на Сталин и със съдействието на българските комунисти са депортирани обратно в СССР. 

Мемориалът бе открит през ноември миналата година. А в рамките на обществената кампания за възкресяване на спомена за съдбата на тези наши сънародници бе реализиран и проект на Регионалния исторически музей в Добрич и Висшето училище по мениджмънт, в рамките на който бяха издадени книга и филм. Проведена бе международна научна конференция.
„Голготата на българите в Таврия“ е обширно изследване на репресиите над сънародниците ни в годините на сталинския терор. Проследени са страданията им по време на разколачването, Голодомора, репресиите през 30-те години на ХХ век и насилствената депортация на преселилите се в България таврийци.

„Написването на книгата ми коства много труд, но когато я завърших, изпитах огромно задоволство, че поколенията ще знаят за мъченията, на които са били подложени българите в Таврия.
В хода на проучването се натъкнах на документи, от които ти настръхва кожата“ – споделя Василий Митков.

Той разказва как по време на репресиите са използвани различни инструменти за въздействие върху несъгласните с антихуманната комунистическа власт. Имотите на сънародниците ни са били конфискувани, отнемана им е храната... Десетки семейства са обречени на глад, а несъгласните са били заселвани насилствено в Сибир и Казахстан.
Сред потърпевшите от сталинските репресии най-много в Украйна и Крим са естествено украинците, но след тях се нареждат българите. Пострадалите наши сънародници са над 700 души!



В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки