Осъдиха директор на мюсюлманско училище за издаване на документи с невярно съдържание


Осъдиха директор на мюсюлманско училище за издаване на документи с невярно съдържание
Сградата на училището
08 Юли 2016, Петък


Сюлейман Исмаил и заместникът му Музаффер Гедикоглу се признаха за виновни и получиха условни присъди

Автор: Иван Ванев

Директорът на Средното общообразователно духовно училище в Русе Сюлейман Юмер Исмаил бе осъден условно след споразумение с прокуратурата. Освен него, на подсъдимата скамейка бе изправен и заместникът му Музаффер Гедикоглу, който бе санкциониран по същото споразумение, тъй като срещу двамата е водено едно дело.
Сюлейман Исмаил е български гражданин, завършил теологично образование в Турция и след това магистратура във Великотърновския университет. Музаффер Гедикоглу пък е турски гражданин, роден в Анталия, възпитаник на Теологическия факултет в университета „Сюлейман Демирел“. За нуждите на воденото срещу него наказателно производство му е назначен преводач, за чиито услуги плаща българският данъкоплатец.

Сюлейман Исмаил застана пред Темида по обвинение, че между 23 декември 2011 г. и 1 декември 2014 г. в качеството си на длъжностно лице – директор на Духовното училище, седем пъти е съставил служебни бележки, в които удостоверил неверни обстоятелства. Той  например написал, че ръководството на училището изплаща заплата и осигурява жилище на преподавателя от Република Турция Музаффер Гедикоглу. Документите били издадени с цел да послужат пред дирекция „Миграция“ при Областната дирекция на МВР в Русе като доказателство за посочените в тях обстоятелства.

Второто обвинение срещу Исмаил гласи, че в продължение на 3 учебни години той е изготвял сведения за организиране на дейността в училището, в които също удостоверил неверни обстоятелства, че Музаффер Гедикоглу има сключени трудови договори със школото, като целта била тези документи да бъдат използвани пред Регионалния инспекторат по образованието в Русе.
Музаффер Гедикоглу е обвинен, че на 1 декември 2014 г. пред служител на дирекция „Миграция" при Областната дирекция на МВР в Русе съзнателно се ползвал от едната служебна бележка с невярно съдържание.

Признавайки се за виновни, двамата мъже сключват споразумение с държавното обвинение, в което са договорени и наказанията им.
Сюлейман Исмаил е осъден на 1 година условно, с 3 г. изпитателен срок, а Музаффер Гедикоглу – на 5 месеца условно, с 3 години изпитателен срок.
Възпитателната работа с тях е възложена на служителите на Областната дирекция на МВР по настоящ адрес. Осъдените ще трябва да покрият и разноските по досъдебното производство, а одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

Мюсюлманското училище в Русе е създадено през 1992 г. със заповед на тогавашния министър на образованието Николай Василев. Учебното заведение е частно и е на подчинение на Главно мюфтийство. То е едно от трите духовни училища в България, заедно с тези в Шумен и Момчилград. Именно оттам идва и издръжката на школото, в което се учат 60 деца – 40 момчета и 20 момичета.
Сградата, където се водят занятията, е долепена до русенската джамия „Саид паша“. Друго едно здание, също собственост на русенското мюсюлманско училище – на ул. „Рила“, се използва като пансион за девойките, но в него има и столова, в която се хранят всички ученици.

Занятията се водят до около 14 часа. Обучението тук е 4 години – от девети до единадесети клас, като децата излизат с диплома за средно образование.
„Както и в останалите български училища, тук се учи български, математика, биология, химия, информатика, физкултура и английски език. Допълнително се изучават и религиозни предмети“, обяснява Сюлейман Исмаил.
Децата са предимно от Русенско, но има и мераклии от други краища на България. „Който има желание, подава молба, задължението е само да е завършил основно образование“, уточнява още Исмаил.

Той твърди, че подготовката в училището се следи стриктно от Инспектората по образование, а учебните програми и разпределения са утвърдени от Министерството на образованието. След това завършилите тук деца спокойно могат да следват висше образование.
Според директора на Инспектората по образование Димитър Райнов тук се изучават специални духовни предмети като в обикновено българско професионално училище и преподавателите отговаряли на необходимите условия.


Музаффер Гедикоглу Снимки: СОДУ-Русе Сюлейман Исмаил

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки