Защо още нe e изграден увеселителен парк „Европа”


Защо още нe e изграден  увеселителен парк „Европа”
Съветниците от НФСБ и СЕК предлагат Община Бургас да помогне финансово на удължаването на курсовете за млади таланти по роботика в морския град
08 Юли 2016, Петък


Съветниците от партията на СКАТ внесоха предложение за финансова подкрепа на даровити деца от Националното училище по роботика „НУР-България“

Автор: Десант

Общинските съветници от „Национален фронт за спасение на България“ и „Средна европейска класа“ в Бургас предлагат колегите им да гласуват финансова подкрепа на даровити деца от Националното училище по роботика „НУР-България“. Уникалното учебно заведение откри свой филиал в морския град през 2014 г. и вече две години успешно обучава ученици до 12 клас в областта на модерните технологии като електроника, роботика, програмиране, софтуер и автоматика.
Предложението на патриотите, както и още една докладна записка и две много важни питания към кмета на Бургас Димитър Николов ще бъдат разгледани на заседанието на ОбС в края на юли.

Мисията на „НУР-България“ е да развива логичното мислене на децата от ранна възраст, което им дава възможност да овладяват много по-лесно техническите и природните науки, изучавани в училище. Много от възпитаниците там са призьори от авторитетни състезания по роботика, организирани от американската космическа агенция НАСА, от европейския софтуерeн гигант SAP International и Технически университет – София.
В Бургас близо 80 деца се включиха тази година в специални курсове с компютъризираните роботи LEGO, което е най-добрият метод за създаване на технически интелект. Обучението на бъдещите корифеи на науката ще приключи в края на юли, а интересът към курсовете на „НУР-България” сред учениците в морския град расте с всеки изминал ден. 

Затова патриотите от НФСБ предлагат Общински съвет – Бургас да отпусне финансова помощ от 4200 лв., с които да стане възможно курсовете по роботика да продължат и през август, като в тях се включат повече деца от града и региона.
„Специализираното професионално образование е възможност за пряка връзка между младежите и пазара на труда. Качественото образование произвежда подготвени кадри, които осигуряват конкурентни предимства на всяка една икономика.
Неоспорим факт е, че роботизираните системи са високопродуктивни сектори на икономиката. На работодателите все по-често се налага да квалифицират допълнително работниците си.

Обществото ни е „гладно” за грамотни млади хора и затова Община Бургас трябва да обръща все по-голямо внимание на качеството на практическото образование, което създава мислещи и умни хора, готови за техническа реализация на техните знания и умения в интерес на българските компании и фирми. Отпускането на общински средства за продължаването и разширяването на специалните курсове по роботика е инвестиция в бъдещето на Бургас“, гласят част от мотивите на съветниците от партията на СКАТ.

Родолюбците от НФСБ и СЕК са внесли и още една докладна записка за сесията в края на месеца. В нея те предлагат да бъде издигнат паметник в морския град на великия писател Николай Хайтов. Това не е първата инициатива на патриотите да бъде почетена достойно паметта на големия родолюбец в Бургас. През март 2011 г. по предложение на групата на Независимите (която прерасна в НФСБ) и нейния лидер Валери Симеонов, местният парламент гласува решение да бъде издигнат мемориал на Хайтов на Алеята на възрожденците в бургаския Приморски парк.

За целта ОбС гласува сумата от 50 хиляди лв. да бъде заделена от общинския бюджет за строежа на паметника. Въпреки това, проектът дълбоко затъна в безкрайните бюрократични спънки, измислени от герберската общинска администрация и кмета Димитър Николов. Затова съветниците от НФСБ и СЕК предлагат да се изпълни  решението на Общинския съвет и достойно да бъде посрещната 95-годишнината от рождението на големия застъпник през септември.
На сесията на 26 юли патриотите ще внесат и две питания за още две неизпълнени решения на ОбС-Бургас.

Първото е от края на март 2011 г. отново по предложение на групата на Независимите (НФСБ). То предвижда изграждането на християнски монумент – триптих на входа на морския град от автомагистрала „Тракия“. Проектът трябва да има формата на призма, висока 12 м, на която да бъдат изобразени Исус Христос и закрилниците на Бургас и България - св. Николай Чудотворец и св. Иван Рилски. Триптихът, също както и паметникът на Николай Хайтов, така и не бе изграден, въпреки многобройните обещания на кмета Николов.

Местният парламент не изпълни и друго свое решение. През май 2015 г. той гласува единодушно по инициатива на съветниците от Националния фронт в морския град да се изгради увеселителен парк „Европа“, в който ще бъдат поставени миниатюрни модели на забележителности от Стария континент.
„Какви са причините, довели до неизпълнение на посочените решения, кога ще бъдат изпълнени, кои са служителите от общинска администрация, отговорни за неизпълнението на решенията и ще бъдат ли санкционирани“, питат родолюбците.
Докладните записки и питанията на съветниците от НФСБ и СЕК ще бъдат обсъдени на заседанието на ОбС на 26 юли.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки