В Гулянци увековечиха великия Николай Хайтов


В Гулянци увековечиха великия Николай Хайтов
Паметникът на Николай Хайтов в Гулянци бе открит от лидера на НФСБ Валери Симеонов (в ляво) и сина на писателя - архитект Здравец Хайтов
08 Юли 2016, Петък


В деня, когато се навършиха 14 години от кончината на големия писател и родолюбец, в градчето бе открит негов бюст-паметник, изграден с финансовата помощ на НФСБ

Автор: Десант

На 30 юни - в деня, когато се навършиха 14 години от кончината на великия писател Николай Хайтов, в град Гулянци в Северна България бе отдадена специална почит на големия родолюбец. В негова прослава бе издигнат паметник в градския парк, който пък с решение на местния Общински съвет от началото на юни носи официално името на автора на „Шумки от габър“, „Диви разкази“, „Хайдути“ и др., останали в съкровищницата на българската литература книги. Монументът е издигнат по идея на Инициативен комитет, в който влизат членове и привърженици на „Национален фронт за спасение на България“ от града. Осъществяването също е с финансовата помощ на патриотичната партия и телевизия СКАТ.

На тържественото събитие присъстваха лидерът на НФСБ и председател на парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов, заместник-председателите на формацията Валентин Касабов и Борис Ячев, областният координатор на партията Николай Маринов, заместник-кметът на Гулянци Владимир Дюлгеров, както и десетки жители на малкия китен градец.
Специални гости на откриването бяха дъщерята на писателя Елена Хайтова, както и двамата му синове – архитектът Здравец Хайтов и скулпторът Александър Хайтов, който е автор на бюста.

„Николай Хайтов е човекът, който свали маската на безродниците в България. В Националния фронт ние, като хора, които са влезли в политиката, за да дадат, а не да вземат, имаме свещен дълг да продължим неговото безсмъртно и вечно дело – възраждането на патриотизма и най-вече изваждането на България от разрухата на така наречения преход“, заяви в слово пред събралите се Валери Симеонов.
Самият бюст-паметник на писателя е уникален по своята конструкция. Всеки, който се приближи до него, ще може да чуе автентичен запис на гласа на писателя от някое от многобройните му интервюта.

„Това се прави за първи път в България. Всеки, който пристъпи по-близо, ще получи част от посланията на Хайтов към поколенията. Другото, което прави паметника уникален, е това, че за първи път Хайтов е представен с автентична носия от родното му село Яврово“, заяви Здравец Хайтов.
Борис Ячев отбеляза, че с инициативата за издигането на паметника жителите на Гулянци са се показали като достойни патриоти и последователи на делото на Хайтов.
„Традицията повелява, че паметници на Николай Хайтов се издигат в селищата, където са желани – там, където хората го искат и имат нужда от повече българщина.

Именно такова селище е и Гулянци - малко градче, но изключително будно и запазило свободолюбивия дух на възрожденците“, подчерта Ячев.
Събитието завърши с поднасяне на венци и цветя от името на Националния фронт на новооткрития монумент.
НФСБ и телевизия СКАТ не за първи път изграждат паметни знаци на неповторимия разказвач от Родопите. Един от тях е барелефът, който заема централно място в бургаския офис на телевизия СКАТ.
Тъкмо патриотичната медия спомогна и за изграждането през 2011 г. на мемориална чешма в чест на големия български писател и общественик в родното му село Яврово.

През 2012 г., благодарение на СКАТ и Националния фронт, бе открит и единственият бюст-паметник на Хайтов в София, за който се намери място край една от алеите в столичната Борисова градина.
В началото на 2016 г. по идея на Инициативен комитет от членове и привърженици на НФСБ мемориал на писателя бе издигнат и в Тутракан. Благодарение на Националния фронт и телевизия СКАТ стана реалност и една от мечтите на великия писател. На 18 февруари 2012 г. бе възстановена паметната плоча на Васил Левски пред малката столична църквица „Света Петка Самарджийска“, под чийто олтар Николай Хайтов доказа, че е препогребан Апостолът на свободата.


Монументът бе издигнат по инициатива на членове и привърженици на НФСБ, с финансовата помощ на патриотичната партия

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки