Неграмотен ходжа управлява образованието в Пловдив


Неграмотен ходжа управлява образованието в Пловдив
08 Юли 2016, Петък


Бившият ходжа Айри Мурад стана известен в цяла България, но не като деятел в Комисията по образование и наука към пловдивския Общински съвет,

Автор: Камен Колев

в който е избран от Реформаторския блок, а с неграмотността си. На матурите в училище той е изкарал едва 2,63 по български език и 3,13 по философия.
„Не се притеснявам от ниските си оценки на зрелостните изпити, защото аз съм упорит човек и ще се науча”, казва гордо Айри пред националните телевизии. След което обявява, че тепърва ще взима частни уроци, тъй като освен граматиката, му липсва и лексиката. С други думи, общинският съветник от РБ не може да говори и чете на български, но от него се очаква да подготвя докладни записки по наболели обществени проблеми, да дава идеи и активно да участва в управлението на община Пловдив.

Въпреки че е роден в България, нарича себе си турчин. Избрал исляма, защото това била религията в „махалата“. „Такава е модата днес”, дълбокомислено нарежда ексходжата.
„Има време, когато носиш само дънки. После хвърляш дънките, носиш рокля. И аз така усещам, че сега е времето на исляма”, казва двусмислено пред камерите илитератът.
На 35 години завършил вечерно средното си образование, но всъщност още не е издържал всички матури. Политиката го дърпала повече от учението и решил да опита, за да помага за решаването на проблемите в Столипиново. Така става общински съветник от Реформаторския блок. Избран е с преференциален вот, най-вече с гласовете от Столипиново, от партията на Касим Дал.

„Той ми е приятел. Вкараха ме в групата на Здравко Димитров (лидер на коалиция „Да решаваме заедно“, в която са и представителите на РБ, б. а.) и от там бях по преференция, избраха ме с 350 гласа. Кварталът удари рамо, нашите гласуваха за мен. Имаше малко грешки, защото знаете, че са малко неграмотни...”До бившия ходжа неотлъчно стои съпругата му - 28-годишната Зейнеб. Тя не работи, тъй като „при нас е така. Искам да е вкъщи. Така мислим. Жената е за вкъщи”, казва съпругът.
Жена му от две години ходи забулена, за море не си и помисля, тъй като не й е разрешено да носи бански. Но вярва в съпруга си и мечтае той да следва медицина.
„Наистина не бях учил по български, имах много работа с хората". Айри допълва, че откакто е общински съветник, жителите на Столипиново непрекъснато го търсят за решаване на лични проблеми. „От 9 до 14 часа съм сред хората и съм всеки ден в квартала“.

Но от резултатите си по философия е доволен, защото тоя предмет бил по-труден от българския.
„Без да съм учил, взех 27 точки, това е повече от среден 3. Сега се подготвям, ще си хвана частен учител. Успехът ще е явен, усещам го," хвали се Айри Мурад и се надява да учи и висше образование като най-много иска да стане ветеринарен лекар.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки