Държавата се опитва да продаде въздух за десетки хиляди


Държавата се опитва да продаде въздух за десетки хиляди
За старата поща във Велико Търново държавата иска най-малко 2,1 милиона лева
08 Юли 2016, Петък


89 000 лева се опитва да вземе държавата, продавайки... въздух. Случаят е скандален и се развива във Велико Търново.

Автор: Здравка Христова

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) извади на тезгяха Старата поща в града и обяви цена за старт на наддаването от 2,1 милиона лева без ДДС.
Търгът е насрочен за 18 юли тази година. За последно АПСК направи безуспешен опит да продаде емблематичното каменно здание на Самоводската чаршия на 1 април миналата година, като цената беше същата. Но в предстоящата продажба се съзира неприятна измама.
Според обявата в АПСК, Старата поща е изградена върху поземлен имот с площ 527 кв.м. Толкова е основата на сградата. Тя е пететажна, което означава, че има максимално възможна разгъната застроена площ от 2635 кв.м.

От АПСК обаче посочват, че имотът е с РЗП от 2830 кв.м, т.е. квадратурата е завишена  със 195 кв.м над реално възможното за застрояване.
Същевременно в имотната декларация на „Български пощи" ЕАД, чиято собственост е постройката, декларираната РЗП е 2305 кв.м. Това е разлика от 525 кв.м РЗП.
Потенциалният инвеститор трябва да плати 1000 лева, за да си купи изискуемата по закон документация за участие в търга. Там всъщност ще научи, че обявената на сайта на АПСК разгъната застроена площ и тази, която е по данъчна декларация, драстично се разминават, т.е инвеститорът ще трябва да плати близо 89 хиляди лева без ДДС за нещо, което реално няма да получи, т.е ще си купи въздух.


Старата поща е с акт за държавна собственост от 26 март 1966 г.
Зданието, предвидено за телеграфо-пощенска станция, е по проект на софийския архитект Станчо Белковски. То дълго време не е било приемано от търновци, защото им изглеждало много модернистично, пък и скривало легендарния  хан на Хаджи Николи. До 1954 г. това е била единствената поща в Търново.

След това се построява новата пощенска станция в центъра на града. Старата поща работи до 2005 г., когато се спират токът и водата, и тя е заключена. За няколко дни през летните месеци на 2010 и 2012 г. отваря врати за арт събития. 
За първи път държавата се опитва да я продаде през 2007 г. в края на мандата на правителството на Симеон Сакскобургготски. Тогава исканата цена за имота е малко под 1 милион лева.
До търг така и не се стигна, защото кабинетът на тройната коалиция спря всички разпоредителни сделки с държавно имущество.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки