За черешите, пчелите и похапването на лук


08 Юли 2016, Петък


Един от най-масово използваните от години препарати за растителна защита е Би 58. Няма собственик на дворче със зеленчукови лехи и овощни дръвчета,

Автор: Яна Славянска

в чиято селскостопанска аптечка да не се намери поне едно шишенце със силно вонящия инсектицид. В рамките на черния хумор ще споменем, че той е сред любимите коктейли на хората по селата, решили преждевременно да турят край на живота си.
Неотдавна бе разпространено съобщение, че френското земеделско министерство спира да внася череши от девет държави, където се пръска с диметоат. Сред тези страни се оказа и нашата родина. Компания ни правят Румъния, Хърватия, Австрия, Люксембург, Чехия, Канада, САЩ и Турция.

Франция директно забрани в края на юни употребата на препарата, а Испания и Италия обявиха, че повече у тях той няма да се продава. Швейцария пък се отказа от използването му още преди три години, като това може да става на нейна територия само под строг контрол и след получаването на специални разрешителни.
Още през април френската страна призова за спешни действия в целия ЕС с цел прекратяване употребата на продукти, съдържащи диметоат, както и пускането на пазара на череши, третирани с него.

Та този диметоат всъщност е познатият ни Би 58. Защо нашите медии не споменаха този факт, не е ясно. Иначе ни проглушиха ушите с химическото му название. И всички останаха с впечатление, че това е някакво чудо, дето не е толкова често използвано у нас.
Ядец! От ранна пролет с него се пръска навред, само че под търговската марка Би 58.
И като чуват стопаните как пустият му диметоат тровил наред пчелите (което е безспорно), спокойно си свиркат и се кълнат с ръка на сърцето, че те не го прилагат.
Е, съвестта им може да е чиста, но явно черешите не са. Както и маслините, картофите, пъпешите, дините, портокалите и дори ананасите, в които фрукти е открито по-високо съдържание на пестицида при изследвания, анализирани от  Европейския орган по безопасност на храните.

Успокояващата новина е, че няма да намерите и следа от диметоата, т.е. Би 58, в аспержите и брюкселското зеле, ама на масата на колко българи може да се видят тези иначе вкусни зеленчуци?! Твърди се обаче, че и чесънът и кромидът са безопасни.
Така че спокойно можем да възродим „доброто старо време“, когато принципът на хранене е бил, както ни е известно от родната литература: „И лучец еж, водица пий“...


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки